Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kullancsvédelem: Tippek és trükkök

2019. szeptember 08.

Kullancsvédelem: Tippek és trükkök

A kullancsok létezése már önmagában bosszantó, ám, ami ennél sokkal jelentősebb az az, hogy néhányuk fertőző lehet és veszélyt jelent. Sajnos kutyusaink sincsenek tőlük biztonságban. A két leggyakoribb betegség, amit megfigyelhetünk kedvencünkön egy kullancscsípés után az a lyme-kór és a babéziózis. Mivel ezek akár halálos kimenetelűek is lehetnek, nagyon fontos a megelőzés.

  1. Tanuljuk meg, mikor van „kullancsszezon”

Igaz, hogy a kullancsok melegebb időben a legaktívabbak, de, ha a tél enyhe, akkor akár egész évben számítanunk kell a felbukkanásukra. Február végétől június közepéig, valamint Szeptember elejétől november közepéig különösen résen kell lennünk.

  1. Ismerjük a helyeket, ahol sétálunk, kirándulunk

A kullancsok a sűrű növényzettel borított helyeket részesítik előnyben. Idejük nagy részét a földön töltik, de gyakran megtalálhatóak a hosszabb fűszálak és cserjék csúcsain is. Magasabbra helyezkedve nagyobb eséllyel tudnak megkapaszkodni áldozatukon. Ezért a főszezonban érdemes a bokros, füves területeket inkább elkerülnünk.

  1. Használjunk kullancselleni termékeket

Több termék is forgalomba került az évek során, amelyek elpusztítják a vérszívókat vagy megakadályozzák a csípésüket. A kullancs elleni nyakörv például nagyon hatékony, de nem javasolt, ha kedvencünk sokat úszik (csökken a hatás) vagy rendszeresen birkózik egy másik kutyával (a másik eb szájába kerülhet a vegyszer). Hogy a mi négylábúnknak mi a legmegfelelőbb, arról ajánlott állatorvossal egyeztetnünk, hiszen széles kínálat áll a rendelkezésre: oltások, szájon át bevehető gyógyszerek, spot-on készítmények, spay-k. Némelyikük pedig kombinálva is alkalmazható.

  1. Napi ellenőrzés

Minden nap nézzük át az eb bundáját, különösen akkor, ha kirándulni voltunk, vagy a közeli parkban sétáltunk. Minél hamarabb észrevesszük és eltávolítjuk a kullancsot, annál kisebb az esélye a fertőzés kialakulásának. Ahol a legjobban szeretnek tartózkodni a kullancsok: a nyak, valamint a fej- és a fülek területe, de mindenképp vizsgáljuk át az állat egész testét, beleértve a mancsokat is.

  1. Szakszerű eltávolítás

Tegyünk meg mindent azért, hogy a lehető leghamarabb el legyen távolítva a kullancs az állat testéből. Ajánlott erre alkalmas csipeszt használni, az interneten talált egyéb trükköket (gyufa, kenőcs, aceton) inkább mellőzzük.

  1. Őrizzük meg a kiszedett kullancsot

Különféle kullancsfajok különböző betegségeket terjeszthetnek, ezért fertőzés esetén az állatorvosnak sokat segít az, ha meg tudjuk mutatni a kiszedett élősködőt. Így könnyebb felállítani a helyes diagnózist és gyorsabban megkezdődhet a kezelés.

  1. Ismerjük fel a tüneteket

Szerencsére a legtöbb csípésből nem alakul ki betegség, de ha épp fertőzött volt a vérszívó, akkor fontos, hogy azonnal felismerjük a jeleket: bágyadtság, étvágytalanság, láz, véres vizelet, sántaság, stb..