Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutya-macska barátság: az összeszoktatás lépései

2019. október 19.

Kutya-macska barátság: az összeszoktatás lépései

Egy új, szőrös családtag érkezése otthonunkba normál esetben örömteli esemény kell, hogy legyen. Ám, ha egy cicát szeretnénk kutyusunkkal összeszoktatni, akkor némi feszültség is érzékelhetővé válik majd. Ahhoz, hogy az ismerkedés zökkenőmentes legyen, ajánlott lépésről-lépésre haladnunk, mert vannak olyan részek, melyek kulcsfontosságúak lehetnek a barátkozás során.

  1. Ellenőrizzük, hogy jól képzett-e az eb

Mielőtt új kisállatot vinnénk haza – különösen, ha bársonytalpúról van szó – fontos, hogy leellenőrizzük, kutyánk megérti-e és betartja-e az olyan alapvető parancsszavakat, mint a „hagyd”, „ül” vagy a „marad”. Amikor először találkozik kedvencünk egy minitigrissel, elengedhetetlen, hogy szót fogadjon nekünk. Ha kutyusunk kissé rakoncátlan, akkor még mielőtt befogadnánk a cicát, ajánlott napi szinten tanítgatnunk, gyakorolnunk vele. Konzultáljunk állatorvossal is – még akkor is, ha kölyökkutyáról van szó – és fogadjuk meg a tanácsait. Fontos, hogy ne büntessük az ebet, mert annak általában negatív következményei lesznek, sokkal hatásosabb a pozitív megerősítés olyankor, amikor helyen cselekszik az állat.

  1. Határozzuk meg a kutya és a macska karakterét

Amikor azon gondolkozunk, hogy hogyan kellene bemutatnunk négylábúnknak egy cicát, akkor először elemeznünk kell mindkét háziállat személyiségét. Figyelembe kell vennünk a negatív tulajdonságokat, például az agresszivitást, a heves temperamentumot, az ingerlékenységet, a fegyelem hiányát, mert ha ezek bármelyikére vagy kombinációjára hajlamos az eb, akkor nem javasolt macskát engednünk a közelébe. Ha viszont kutyusunk kedves, szereti a társaságot és szófogadó vagy könnyen tanítható, akkor valószínűleg nem lesz gond az új jövevény érkezésekor. Amennyiben a kutya részéről zöld az út, meg kell állapítanunk, hogy mi a helyzet a macskával. Jó jel, ha korábban már élt együtt ebbel vagy tudjuk, hogy nem fél a kutyusoktól. Egy félénk cica nehezebben fog kijönni ugató pajtásunkkal.

  1. Kezdetben tartsuk külön az állatokat

Az első nap, amikor hazavisszük újdonsült kisbarátunkat, nagyon izgalmas lesz. Fontos, hogy mindkét félnek elegendő személyes tere legyen a lakásban. Például jó, ha biztosítunk egy saját szobát a bársonytalpú számára, ahova a kutya biztosan nem tud bemenni. Segíthet, ha kutyusunk néhány dolgát (takarót, játékokat) beteszünk a cica szobájába, és fordítva. Így már azelőtt megismerhetik és megszokhatják egymás illatát, hogy valójában találkoztak volna, és ez segíti majd az ismerkedést.

  1. Lassan, fokozatosan haladjunk

Nagyon sok minden múlik az időzítésen. Egyes állatok hamar, néhány hét alatt képesek elfogadni és megkedvelni egymást, de olyan is előfordul, hogy csak hónapokkal később jön el az az idő, amikor már felügyelet nélkül együtt hagyhatjuk kedvenceinket. A cica viselkedése segít majd abban, hogy tudjuk, megtörténhet az első találkozás, vagyis, amikor szobatigrisünk már nyugodt, szépen eszik, rendszeresen használja az alomdobozt, és jól reagál a közeledésünkre, valamint nem válik stresszessé a kutya illatmintáját hordozó tárgyaktól.

Még mielőtt bemutatnánk kedvenceinket egymásnak, kutyusunkat javasolt elvinni egy kiadós sétára, vagy lefárasztanunk egy közös játékkal. Eleinte mindig tartsuk az ebet pórázon, hogy azonnal közbe tudjuk avatkozni, ha szükséges. Kezdetben napi 10 perc elegendő, majd ezt az időt fokozatosan növelhetjük, ha úgy látjuk, hogy minden rendben van az állatok között. Ha jól reagálnak, mindkettőjüket jutalmazzuk meg. Csak akkor hagyjuk hosszabb időre felügyelet nélkül együtt bundás pajtásainkat, ha biztosak vagyunk abban, hogy akkor sem lesz gond, ha mi már nem tartózkodunk a közelükben.