Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Kutyabarát erkély – mire kell odafigyelnünk?

2022. május 02.

Kutyabarát erkély – mire kell odafigyelnünk?

Amennyiben erkélyes (esetleg balkonos vagy teraszos) lakásunk van, és szeretnénk kutyát tartani, akkor bizony nem csak a beltérnek kell biztonságosnak lennie, hanem az erkélynek is. Erkélyünk ráadásul több szempontból is hasznos lehet az eb számára, hiszen lehet belőle izgalmas játszótér, komfortos pihenőhely, sőt, időnként előfordulhat, hogy kedvencünknek sürgősen el kell végeznie a dolgát és túl sok idő lenne lejutni a lifttel az utcára.

  1. Kutyabiztos korlát

A legtöbb erkély gyermekbiztos korláttal van felszerelve, ami ugyan megakadályozza azt, hogy a gyerkőc kiessen rajta, de egy kutyus attól még könnyedén kicsusszanhat a réseken. Annak érdekében, hogy megelőzzük az efféle balesetet, de mégis fenntartsuk kutyánk számára a nyitott tér érzését, érdemes fontolóra vennünk akrillapok rögzítését a korlát alsó részére. Így biztosan nem tud kibújni majd bundás barátunk a rácsok között.

Egy kis kreativitással remek szabadtéri játszóteret varázsolhatunk háziállatunk számára a balkonon. Ehhez műfüvet vagy akár igazi füvet is választhatunk alapnak. Utóbbit 1-2 hetente szükséges cserélni, az időjárásnak is ellenálló műfű pedig könnyedén tisztítható.

  1. Kényelmes fekhely

A kutyák szeretnek az emberek közelében lenni, tehát, ha mi a teraszon relaxálunk, akkor valószínűleg bundás barátunk is ott szeretne majd pihenni. Ehhez mindenképp szerezzünk be neki egy megfelelő méretű, puha fekhelyet, amin nyugodtan feküdhet. Célszerű olyan terméket választani, aminek levehető és mosható a huzata, hiszen kint könnyebben koszolódhat. Szempont lehet a vízlepergető tulajdonság is, hiszen időnként esővel is számolnunk kell. Egy függőággyal pedig még könnyebb lehet a dolgunk, ha fontos számunkra, hogy az eb fekhelyét minél tovább tisztán tartsuk.

  1. Itatótál

Elengedhetetlen, hogy mindig biztosítsunk friss, tiszta ivóvizet négylábúnk számára. Helyezzünk el egy edényt az erkélyünk egyik sarkába, és ügyeljünk arra, hogy minden nap kicseréljünk benne a vizet.

  1. Illemhely

A kölyökkutyáknak még különösen gyors az anyagcseréje, evés és ivás után akár rögtön szükségessé válhat az, hogy lemenjünk velük, hogy könnyíthessenek magukon. Ebben az időszakban nagy segítség lehet egy bármikor használható kutyapelenka az erkélyen.

  1. Növények

Nem kell, hogy erkélyünk teljesen elveszítse korábbi funkcióját, virágokat is nyugodtan tarthatunk rajta, csak arra ügyeljünk, hogy azok ne legyenek mérgezőek. Amik mindenképp kerülendőek: azálea, nárcisz, tulipán, liliom, pünkösdi rózsa, írisz, stb.

  1. Székek

Kutyusunk akkor fogja igazán jól érezni magát az erkélyen, ha mi is ott leszünk vele, ehhez pedig saját magunk számára is kényelmessé kell tennünk. A maximális rugalmasság érdekében javasolt masszív, összehajtható székeket választanunk, melyeket bármikor könnyedén eltehetünk, ha épp nincs szükségünk rájuk. Színes párnákkal pedig nem csak kényelmesebbé, de hangulatosabbá is tehetjük őket. Sőt, ha épp a padlóra szeretnénk letelepedni hű pajtásunk mellé, akkor is hasznosak lehetnek.