Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kutyafürdetési útmutató a meleg napokra

2021. május 31.

Nyáron a magasabb hőmérséklet miatt erőteljesebbé és kellemetlenebbé válhatnak egyes szagok, köztük kutyánké is. Emiatt pedig valószínűleg többször szeretnénk majd a csap alá tenni kedvencünket. Sok kutyus azonban nem szereti a fürdetést, pedig különösen fontos a bőr és a szőrzet egészségének fenntartása szempontjából, ráadásul nem csak a szennyeződéseket, hanem a parazitákat is eltávolíthatjuk általa. Néhány tipp segíthet, hogy könnyebbé tegyük a folyamatot.

Milyen gyakran kell fürdetni az ebet?

A kutyáknak nincs szükségük napi mosdatásra, mint az embereknek, de a rendszeres fürdetés része kell, hogy legyen a gondozásuknak. Hogy milyen gyakran ajánlott megfürdetni bundás barátunkat, az függ a környezetétől és a szőrtípustól is. A kérdés megválaszolásában segíthet az állatorvos is.

Néhány általános irányelv:

A havi egyszeri fürdetésnél több egészséges kutya esetében nem javasolt. Fontos, hogy ne fürdessük meg kedvencünket többször annál, mint ahány alkalom valóban szükséges, ugyanis, ha rendszeresen lemossuk a bundáról a természetes olajokat, akkor a bőr és a szőrzet is szárazabbá és mattá válhat, nagyobb eséllyel jelenik meg korpa és túlzott szőrhullás. A szükséges fürdetések száma függ a kutya szőrminőségétől, méretétől, életmódjától. Fürdetéshez jó minőségű hidratáló sampont használjunk. Kedvencünk számára leginkább alkalmas készítményről kérdezzük meg állatorvosunkat. Emberi samponok, tusfürdők, nem minőségi állatsamponok árthatnak, allergizálhatnak, kiszáríthatják kedvencünk bőrét. Ma már léteznek tisztító hatású, bőrtápláló habok is, amelyek a nehezen fürdethető kedvencek esetében is megoldást kínálhatnak. Egyes bőrbetegségek esetében szükség lehet akár hetente több fürdetésre is. Ez mindig az állatorvos által meghatározott készítmények használatának szigorú betartásával történjen.

Hol fürdessük meg kutyusunkat?

Ha kistermetű kutyánk van, akkor igazán könnyű a dolgunk, mert akár a mosdókagyló is ideális lehet a fürdetéshez. Nagyobb eb esetében azonban a kád lehet a jó választás. Beszerezhetünk viszont hordozható műanyag kádat is, így nyáron akár az udvaron is történhet a pancsolás.

Hogyan fürdessünk?

Első lépésként fésüljük át háziállatunk bundáját, távolítsuk el az elhalt szőrszálakat és a kisebb szennyeződéseket. A fürdetés során fontos, hogy langyos vizet használjunk, mert a forró víz könnyedén égési sérülést okozhat. Meleg időben, nagytermetű négylábúak esetében inkább hűvösebb legyen a víz, mint meleg. Kedves, nyugodt hangon beszéljünk közben kutyusunkhoz, mert, ha feszültek és ingerültek vagyunk, azt ő is megérzi és negatívan hathat a viselkedésére. A kutyasampont gyengéden masszírozzuk bele az állat benedvesített szőrébe, ügyelve arra, hogy ne kerüljön belőle a szemekbe, fülekbe. Ezt követően nagyon alaposan öblítsük ki a bundából a sampont, mert a szappanmaradék száradás után bőrirritációt okozhat. Fontos, hogy ha hidratáló hatású vagy bármilyen gyógysampont használunk, akkor hagyjuk 5-10 percig az állat szőrén, mielőtt lemosnánk, hiszen a készítménynek ez az idő áll rendelkezésére, hogy hatását kifejthesse. Meleg, napos időben hagyhatjuk, hogy a törölközőhasználat után a bunda magától száradjon meg odakint, de a legkisebb fokozaton elindíthatjuk a hajszárítót is, ha hűvösebb az idő és szükségesnek tartjuk.

Miután sikerült kedvencünket tisztává és illatossá varázsolni, mindenképp dicsérjük meg, és jutalmazzuk meg pár szem finomsággal vagy egy közös játékkal.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Kutyaápolás télen

Kutyaápolás télen

3+1 tipp kutyád fogápolásához

3+1 tipp kutyád fogápolásához

Téli bundaápolás

Téli bundaápolás

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.