Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Kutyafuttató 1×1

2022. június 09.

Kutyafuttató 1×1

A legtöbb kutyus nagyon élvezi a kutyafuttatóban töltött időt, hiszen ott lehetőséget kap arra, hogy póráz nélkül szaladgáljon és más kutyákkal játsszon. Ha van a közelünkben kutyafuttató, érdemes lejárni rendszeresen kedvencünkkel, hiszen a futkározás segít a súlycsökkentésben, az izmok fejlődésében, továbbá a többi állat és a gazdáik jelenléte a szocializációra is pozitív hatással van.

Mindezek mellett persze lehetnek hátrányai is a kutyás parknak, például az eb összetévesztheti az ember lábát egy fával, vagy akár bundás barátunk maga is megsérülhet, és előfordulhat, hogy állatorvoshoz kell mennünk a mókázás után. A kutyafuttatóknak is megvannak a saját szabályaik, melyek segíthetnek, hogy elkerüljük a kínos helyzeteket és baleseteket.

 1. Tudni kell átvenni az irányítást

Kutyánknak tudnia kell, hogy miénk a főnök szerep. Ez kulcsfontosságú, ha más négylábúak is vannak a közelben. Tanítsuk meg pajtásunknak, hogy mindig oda kell jönnie hozzánk, ha hívjuk. Keressünk egy olyan szót vagy kifejezést, amit egyébként nem gyakran hallani a parkban és biztosan felfigyel rá kutyusunk, ha elhangzik a szánkból. A gyakorlás során mindig jutalmazzuk meg az ebet pár finom falattal, ha ügyes volt.

 1. Egy kis szünet, mielőtt belépünk

A megfelelően kialakított kutyafuttatók dupla kapuval rendelkeznek. Lépjünk be az elsőn, ekkor még legyen pórázon a kutya, majd álljunk meg egy kicsit, várjunk, és nézzünk körül. Ha túl sok eb van bent vagy épp dulakodás zajlik, akkor nem ajánlott beljebb mennünk. A szünet azt is lehetővé teszi, hogy a már bent lévő kutyusok megszokják a miénk jelenlétét, és nem fognak túl hevesen reagálni, amikor bemegyünk.

 1. Folyamatos figyelem

A kutyafuttatón belül fontos, hogy ne az emberekkel foglalkozzunk, hanem a kutyákra figyeljünk. A kutyás parkok nem az emberi kapcsolatokról szólnak. Mindig tudnunk kell, hogy hol van bundás barátunk és mit csinál. Ha problémát észlelünk, azonnal hívjuk vissza magunkhoz. Ha kutyusunk épp elvégezte a dolgát, akkor egy zacskóval szedjünk fel utána a piszkot.

 1. Olvassunk a jelekből

Nem csak a mi kutyánknak kell tudnia jól viselkednie a játék során, hanem a többieknek is, és sokat segít, ha tudjuk értelmezni a kutyák jeleit. Azoknak a kutyusoknak, amelyek mókáznak és játszanak, fülük laza, farkuk csóvál, elülső testrészükkel a földig hajolhatnak. A feszült ebek félig lelógatva vagy a lábuk közé behúzva tartják farkukat, fülüket hátra szorítják, pupilláik pedig annyira összeszűkülnek, hogy szemük fehér része is láthatóvá válik. Míg a morgás gyakori játék közben, a vicsorgás agressziót jelez. Ha veszélyt észlelünk, jutalomfalattal vagy valamilyen játékszerrel hívjuk el onnan kedvencünket. Egy hangos zaj, például tapsolás is segíthet. Csemegéket és játékszereket csak szükség esetén használjunk, mert akár bajt is okozhatnak. Az esetleges, néhány másodpercnél tovább tartó veszekedés leállításában hosszú bot vagy vízipisztoly lehet a segítségünkre. Ha szét szeretnénk választani a kutyákat, ne a nyakörvekhez nyúljunk, mert reflexből megharaphatnak minket az állatok. A legjobb, ha a hátsó lábakat fogjuk meg, és „talicska” pózban húzzuk őket hátrafele.

 1. Ne vigyük háziállatunkat kutyafuttatóba, ha

  – Még nincs 6 hónapos
  – Nincs beoltva és/vagy nem rendelkezik bolha- és kullancsvédelemmel
  – Nincs ivartalanítva
  – Nem jön ki jól más kutyákkal vagy emberekkel