Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kutyák és a szeparációs szorongás

2024. február 01.

Néhány, újonnan a családba érkező kutyánál szeparációs szorongás figyelhető meg, ami viszonylag könnyen kezelhető, ha felismerjük a tüneteket. Például, ha azt látjuk, hogy kedvencünk ideges lesz, amikor elhagyni készülünk a házat, vagy majd megőrül, amikor hazaérünk, az már gyanakvásra adhat okot. Továbbá az sem egyszerűen csak egy kis rosszalkodás nyoma, ha a távollétünk alatt szét lett cincálva a cipőnk, meg lett rágva a kanapénk széle vagy össze lett karmolva az ajtónk.

Mi az a szeparációs szorongás?

Szeparációs szorongás olyankor fordul elő, ha az eb túlzottan kötődik a gazdájához, és emiatt rendkívül stresszessé válik, amikor egyedül marad otthon. Ez több, mint egy kis nyafogás, miután kiléptünk az ajtón. Ez egy súlyos állapot és sok gazdi épp emiatt válik meg a kutyusától, pedig van rá megoldás.

Először is meg kell értenünk azt, hogy mi készteti erre a viselkedésre háziállatunkat:

– Életében először maradt egyedül vagy azóta, amióta megszokta az új gazdit
– Tulajdonosváltozás történt
– Menhelyről került a családba
– Változás történt a mindennapi rutinban
– Elvesztett egy családtagot

Egy szeparációs szorongással küzdő négylábú az egyedülléte során különösen stresszessé válik, és az alábbiak figyelhetőek meg:

– Ugatás, vonyítás, nyüszítés
– A szobatisztaság ellenére bepisilés
– Dolgok megrágcsálása, lyukak ásása, ajtók és ablakok összekarmolása
– Lihegés, nyáladzás
– Megszállott futkosás
– Menekülni próbálás

Ezek közül általában egyik sem olyankor történik, amikor együtt vagyunk kutyánkkal. És persze egy egészséges kutyusnál is előfordulhat néha ezek közül bármelyik, de egy szeparációs szorongással küzdő ebnél szinte mindig megtörténnek, amikor egyedül maradnak.

Ha bundás barátunk viselkedése megváltozik és kellemetlen dolgokat tesz, mindenképp forduljunk vele állatorvoshoz, hogy kizárhassunk bármilyen más egészségügyi problémát. Előfordulhat, hogy egy fertőzés, valamilyen hormonprobléma vagy egyéb betegség lapul a háttérben. Sőt, egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a rossz viselkedés.

Amikor a szeparációs szorongásra utaló tünetek még enyhék, segíthet, ha távozásunkkor adunk kedvencünknek például egy jutalomfalattal tölthető játékszert (például labdát vagy csontot), és elvesszük tőle, amikor hazaértünk.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/anione-kutyajatek-jutalomfalattal-toltheto-csont-strong-s/

Az elköszönésünk és az érkezésünk mindig legyen visszafogott, ne izgassuk fel vele a kutyát. A hazatérésünk utáni első néhány percben hagyjuk figyelmen kívül bundás pajtásunkat. Az is könnyebbé teheti háziállatunk számára az egyedüllétet, ha elől hagyjuk néhány korábban viselt ruhadarabunkat a szag miatt. Illetve vény nélkül kapható természetes nyugtató alkalmazását is megfontolhatjuk, például beszerezhetünk egy Adaptil párologtatót.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/adaptil-parologtato-keszulek-folyadek/

Amennyiben komolyabb a baj, próbáljunk néhány napig otthon maradni kutyánkkal, és azokat a dolgokat, amik arra utalnak, hogy elhagyjuk a házat (felvesszük a cipőnket, a kabátunkat, és megfogjuk a kulcsot), tegyük természetessé, vagyis végezzük el a cselekvést, de ne menjünk el sehova, csak kezdjünk el például tévét nézni. Ha ezek már kevésbé zavarják a kutyust, átmehetünk egy másik helyiségbe, majd később kimehetünk az ajtón egy-két percre, fokozatosan növelve a házon kívül töltött időt. Végül pedig jöhet a csemege és a többi, enyhe esetben alkalmazható trükk. Fontos, hogy súlyos szorongás esetén kérjük viselkedésterápiában jártas állatorvos véleményét, mert átmenetileg szükséges lehet a gyógyszeres szorongásoldás a terápia elején.

További tartalmak

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Kutyák és a szeparációs szorongás

Kutyák és a szeparációs szorongás

3+1 tipp a kutyaház téliesítéséhez 

3+1 tipp a kutyaház téliesítéséhez 

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok