Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Kutyák és a szeparációs szorongás

2022. szeptember 02.

Kutyák és a szeparációs szorongás

Kutyusunk idegessé válik, amikor észreveszi, hogy elhagyni készülünk a házat? Majd megőrül az örömtől, amikor hazaérkezünk? A kettő között eltelt idő alatt, pedig eltünteti a cipőinket, összekarmolja az ajtót vagy lerágja az asztal sarkát? Ha ezeket vagy hasonlókat észlelünk, akkor bizony négylábúnk valószínűleg szeparációs szorongással küzd.

Mi az a szeparációs szorongás?

Ez a típusú szorongás akkor fordul elő, amikor egy kutya túlzottan kötődik a gazdájához, és rendkívül stresszes lesz, ha egyedül marad. Ilyenkor nem csak egy kis nyafogásról van szó, amikor magára hagyjuk, vagy egy kis huncutkodásról, amíg kimegyünk. Ez egy komoly probléma, ami sok gazdit frusztrálttá tesz, és sokan le is mondanak emiatt kedvenceikről. Pedig rengeteg dologgal javíthatunk a helyzeten.

Először is meg kell értenünk, hogy mi válthatja ki bundás barátunkból ezt a viselkedést:

– Megszokta a közelségünket és először marad egyedül
– Tulajdonosváltás történt nála
– Menhelyről költözött az otthonunkba
– Megváltozott a család rutinja, menetrendje
– Elveszítettünk egy családtagot

Mik a jelei?

Az eb rendkívül stresszes állapotba tud kerülni, amikor mindenki elmegy otthonról, és ez többféleképpen is megmutatkozhat nála:

– Keserves nyüszítés, ugatás
– Beltéri „baleset”, annak ellenére, hogy már szobatiszta
– Dolgok megrágása és összekarmolása, lyukak ásása
– Túlzott nyáladzás, lihegés
– Szaladgálás, sokszor megszállottan
– Menekülni próbálás

Egy szeparációs szorongással küzdő kutyánál ezek a tünetek szinte egyáltalán nem jelentkeznek, mikor ott vagyunk vele, ha viszont egyedül hagyjuk őt, akkor nagy eséllyel mindig megtörténik valami a felsoroltak közül.

Hogyan kell kezelni?

Első lépésként fontos, hogy konzultáljunk az állatorvosunkkal, hogy kizárhassunk bármilyen más egészségügyi problémát. Bepisilés például időnként előfordulhat akkor is, ha kedvencünk összeszedett valamilyen fertőzést vagy esetleg hormonprobléma, illetve egyéb betegség áll fenn nála. Továbbá hatással lehetnek rá egyes gyógyszerek is.

Ha a probléma enyhe:
– Minden alkalommal, mikor elmegyünk otthonról, adjunk kutyánknak valamilyen különleges finomságot, például natúr mogyoróvajjal töltött IQ kutyajátékot, majd vegyük el tőle, amint hazaértünk.
– Próbáljunk meg visszafogottan jönni-menni, ne vigyük túlzásba az elköszönést és az üdvözlést sem. A hazatérést követő néhány percben ne is figyeljünk pajtásunkra.
– Hagyjuk elől néhány viselt ruhánkat, amin érezheti kutyusunk az illatunkat.
– Fontoljuk meg vény nélkül kapható, természetes nyugtató-készítmény alkalmazását.

Egy erősen szorongó kutyánál még a legfinomabb ennivaló sem segít, ilyenkor fokozatosan kell hozzászoktatnunk háziállatunkat a távollétünkhöz. Valószínűleg négylábúnk már akkor idegessé válik, ha meglátja, hogy elkezdünk készülődni, például felvesszük a cipőnket vagy kezünkbe vesszük a kulcsokat. Tehát, tegyük meg továbbra is ezeket a dolgokat, de aztán ne menjünk el.

Vegyük fel a cipőnket, majd üljünk le az asztalhoz, illetve fogjuk meg a kulcsainkat és kezdjünk el tévét nézni. Ezeket naponta többször is érdemes megcsinálnunk. Egy idő után kimehetünk az ajtón, ilyenkor kérjük meg kutyusunkat, hogy maradjon, majd pár másodperc múlva menjünk vissza. Lassacskán pedig, ahogy azt látjuk, hogy az eb kezd hozzászokni a „játékhoz”, kezdjük el növelni a távollét idejét.