Az első séta négylábú kedvencünkkel

2020. szeptember 28.

Az első séta négylábú kedvencünkkel

Ha korábban még nem volt kutyusunk, akkor talán meglephet minket a tény, hogy a kutyasétáltatás nem egy olyan természetes dolog, aminél az eb azonnal tudja, mit és hogyan kell csinálnia. Bundás barátunkat bizony meg kell tanítanunk arra, hogy hogyan kell viselkednie a séta során. Az első közös sétára érdemes előre felkészülnünk, hogy mindkettőnk számára egy kellemes élmény legyen, melyet örömmel ismétlünk majd meg minden egyes nap.

Oltások

A házon kívülre merészkedve találkozhatunk más négylábúakkal, ezért fontos, hogy háziállatunknak meglegyenek a szükséges oltásai, ellenkező esetben komoly egészségügyi problémák jelentkezhetnek nála. Az első oltásra 6 hetesen kell elvinnünk a kölyköt, majd az állatorvossal meg kell beszélnünk, hogy mikor, milyen oltás a kötelező és az ajánlott. Némelyiket időnként ismételni is kell.

Szocializálás

Mivel az utcán és a parkban bizonyára más kutyák is szaladgálnak majd, ezért fontos, hogy az első séta előtt már elkezdjük szocializálni kedvencünket. Ez segít a kutyusnak abban, hogy ne érezzen majd félelmet és szorongást, amikor más négylábúak közelítenek felé. A szocializálásra a legideálisabb időszak a 8-16 hetes kor. Olyan kölyökkel barátkoztassuk össze apróságunkat, amelyiknek szintén megvannak az oltásai. A találkozások legyenek rövidek, de gyakoriak. Jó, ha barátok és családtagok is rendszeresen járnak hozzánk, hiszen az emberek társaságát is meg kell szoknia bundás pajtásunknak.

Vezényszavak

Érdemes lehet tapasztalt kutyakiképző segítségét kérnünk abban, hogy megtanítsuk kedvencünknek az alapvető vezényszavakat, amelyek jól jöhetnek majd a közös séták során is. Ilyenek az ül, az állj, a marad, a lábhoz vagy a gyere. Ha mi magunk szeretnénk ezeket gyakorolni kutyusunkkal, az is rendben van, de fontos, hogy mindig a pozitív megerősítés elvét alkalmazzuk.

Kiegészítők

Rengeteg póráz, hám és nyakörv van a piacon, így elsőre nehéz lehet megtalálni azt, ami bundás barátunk számára a legmegfelelőbb. A különböző típusú kiegészítők, más-más feladatra lehetnek alkalmasak. Kölyökkutya esetében a hám használata a javasolt. Ügyeljünk arra, hogy jó legyen a méret, ne legyen se túl szoros, se túl bő. A sötétben történő sétákra érdemes fényvisszaverő darabokat beszereznünk.

Gyakorlás

Ha már megvan a hám és a póráz, érdemes beltérben gyakorolnunk eleinte, és csak utána kilépni a kapun vagy a bejárati ajtón. Rövid sétákkal kezdjünk, és figyeljük a kutya reakcióit, fél-e valamitől, de közben hagyjuk, hogy felfedezze maga körül a világot. Legyünk nagyon türelmesek az első séták során, de ne hagyjuk, hogy húzzon az eb. Rendszerességgel és következetességgel rövid időn belül remek sétapartner lesz háziállatunkból.