Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A kutyaszőr ápolásának 5 legfontosabb pontja

2018. február 16.

A kutyaszőr ápolásának 5 legfontosabb pontja

Kutyusunk alapvető szükségleteinek egyike a bunda ápolása, amely természetesen a gazdi feladata. Általa nem csak jobban néz ki kedvencünk, hanem komfortosabban is érzi magát. Napi fürdetésre szerencsére nincs szükség, de fajtától és szőrtípustól függően érdemes kialakítanunk egy ütemtervet. Ajánlott kikérnünk az állatorvos véleményét, és időnként kutyakozmetikus segítségét is igénybe vehetjük. Emellett pedig fontos, hogy otthon is mindig minőségi eszközökkel dolgozzunk.

  1. A szőr fésülése

A legtöbb kutya szereti, ha fésüljük a bundáját. Ez az időtöltés amellett, hogy segít egészségesen tartani a háziállat szőrét, a kötődést is erősíti a gazdi és kedvence között. Hogy milyen gyakran kell kezelésbe vennünk az eb szőrét, az függ annak típusától is. Olyan kefét válasszunk, amely az adott típusnak megfelelő.

MORE FOR bontókefe 2 az 1-ben S

Számít a szőr hossza és egyéb tulajdonságai (vastagsága, göndörsége, stb.) is. Alapvetően elmondható, hogy a hosszú szőrű kutyák napi fésülést igényelnek ahhoz, hogy bundájuk fényes és sima legyen. A közepesen hosszú szőrzetre általában heti egy alkalmat kell szánnunk, a rövid szőrt pedig elegendő néhány hetente kezelésbe vennünk.

Mindezektől függetlenül, bármelyik szőrhosszúsággal is rendelkezzen négylábúnk, természetesen napi rendszerességgel is előkerülhet a kefe, ha az állat élvezi a fésülködést. A gyakori átfésülés széppé és egészségessé teszi a bundát, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy segít csökkenteni az elhullatott szőrszálak mennyiségét a lakásban.

  1. Karomvágás

Amikor már láthatóan túl hosszúak a karmok, akkor a szőrápolást javasolt kiegészítenünk karomvágással is. Sajnos ezt a folyamatot általában nem viselik jól a kutyusok. Bundás barátunk számára kellemetlen lehet mancsának kezelése, és gyakran a gazdi és fél attól, hogy túl rövidre vágja a karmot, és ezzel fájdalmat okoz az állatnak.

Eleinte érdemes szakemberre bízni a feladatot, és tőle eltanulni a megfelelő karomvágási módszert. Minden esetben speciálisan kutyáknak készült karomvágó eszközt használjunk.

MORE FOR olló karomvágó L

Ha véletlenül belevágunk a karomban található érbe, azzal látványos vérzést is okozhatunk, de ezt többnyire könnyű elállítani, nem kell nagyon megijedni. Az érintett karom végét nyomjuk vattapamaccsal és az is segíthet, ha szilárd szappanon húzzuk végig. Ha a vérzés ennek ellenére nem áll el, akkor forduljunk állatorvoshoz.  Ha otthon gyakran vágunk karmot, akkor érdemes lehet beszerezni vérzéscsillapító port, ami hatékonyan elállítja a vérzést, ha baleset történik.

  1. Fürdetés

A legtöbb esetben a fürdetés sem egy kellemes időtöltés egyik fél számára sem, de szerencsére nincs is rá gyakran szükség. Havi egy alkalomnál gyakrabban lehetőleg ne fürdessük az állatot, csak olyan esetben, ha állatorvosi kezelés miatt van erre szükség, vagy ha tiszta vízzel nem lemosható a szennyeződés, ami a bundájára került. A túl gyakori fürdetés a bőr kiszáradásához és egyéb irritációkhoz vezethet. Hasonló bőrproblémák alakulhatnak ki, ha nem a kifejezetten kutyáknak készült samponokat használjuk. Lehetőleg a jó minőségű hidratáló samponok közül válasszunk.

Fürdetés után mindig alaposan szárítsuk meg az állat bundáját, különösen, ha még hideg van odakint. A hűvös napokon nedves szőrrel ne engedjük ki háziállatunkat a lakásból, mert megbetegedhet.

  1. A fülek tisztán tartása

Nagyon fontos a fülek rendszeres ellenőrzése. A fülek kezelése alapvetően állatorvosi feladat. A gazdi annyit tehet, hogy kifejezetten kutyák számára gyártott fültisztító folyadékkal nedvesített vattával áttörli a hallójárat külső részét, ha az szennyezett. Ha a fül láthatóan tiszta, akkor nem kell hozzányúlni rutinszerűen. Ez alól kivételt képeznek a szőrrel benőtt fülű kutyák, mert ott többnyire szükség van a szőr ritkítására a hallójárat megfelelő szellőzésének biztosításához. Mikor forduljunk állatorvoshoz: ha kedvencünk sokat vakarja a fülét, rázza a fejét, esetleg ferdén tartja a fejét, a hallójárat bőre kipirult, a hallójáratban váladék található.

  1. Szőrvágás

Egyes fajtáknak – pl. uszkárok és shih-tzu – folyamatosan nő a szőre, így a fazontól függően, 2-6 hetente szükség lehet a bunda megnyírására is. Ezeknél a fajtáknál legjobb, ha kutyakozmetikus ad formát kedvencünk bundájának. Az ügyesebb gazdik akár maguk is próbálkozhatnak kutyusuk nyírásával. Az eredmény az első néhány alkalommal lehet, hogy nem lesz tökéletes, de ha nem kiállításra készülünk, akkor ez nem egy akkora nagy baj.

 

Forrás: thespruce.com