Kutyatrükkök, melyekkel fejleszthetjük négylábú kedvencünket

2020. november 30.

Kutyatrükkök, melyekkel fejleszthetjük négylábú kedvencünket

Az, hogy kutyusunk jól képzett, még nem jelenti azt, hogy kiegyensúlyozott is, de ha már ismer néhány alapvető parancsot, az hasznos lehet a problémás helyzetek kezelésekor. A trükkök tanításakor ráadásul több területen is fejlődik négylábúnk (figyelnie kell, szimatolni, fülelni, várni) és a köztünk lévő kötelék is megerősödik, ezért mindenképp ajánlott belevágnunk. Mehetünk kedvencünkkel kutyaiskolába, de akár otthon, egyedül is elkezdhetjük a gyakorlást.

  1. Ül

Az egyik legkönnyebben megtanítható parancs, ezért ezzel ajánlott kezdeni. Tartsunk egy jutalomfalatot az eb orra elé, majd emeljük felfelé úgy, hogy az eb ráirányítsa a tekintetét a feje megemelésével együtt, és közben lejjebb kerüljön a hátsója is. Ha leült, akkor mondjuk ki a vezényszót, és adjuk neki oda a kezünkben lévő finomságot, valamint szeretgessük meg. Naponta néhányszor ismételjük meg a gyakorlatot, így bundás barátunk megtanulja majd jutalomfalat nélkül is, hogy mit kell tennie, ha azt mondjuk, hogy „Ül”. Ezt követően pedig kérjük meg négylábúnkat, hogy üljön le például étkezés előtt, a séta során mielőtt átkelnénk a zebrán, és minden olyan helyzetben, amikor azt szeretnénk, hogy nyugodtan, ülve várjon.

  1. Gyere

Ez a parancs segíthet, hogy kutyusunk ne kerüljön bajba és visszajöjjön hozzánk olyankor is, amikor épp kicsúszott kezünkből a póráz, vagy véletlenül nyitva hagytuk a bejárati ajtót. A legegyszerűbben úgy taníthatjuk meg az ebnek a feladatot, hogy ráhelyezzük a nyakörvét és a pórázát, és ha szükséges, leguggolunk az ő szintjére. Ezután kimondjuk, hogy „Gyere”, és picit meghúzzuk a pórázt. Amikor háziállatunk odaér hozzánk, adjunk neki kedvenc snack-jéből és dicsérjük meg. Miután pórázzal működik a dolog, zárt és biztonságos helyen anélkül is elkezdhetünk gyakorolni.

  1. Marad

Mielőtt ezzel a vezényszóval próbálkoznánk, győződjünk meg arról, hogy az „Ül” már hiba nélkül megy pajtásunknak. Először ugyanis arra kell megkérnünk, hogy üljön le. Ezt követően nyitott tenyerünket tegyünk magunk elé, és mondjuk ki, hogy „Marad”, majd tegyünk hátra néhány lépést. Ha kutyusunk ülve maradt, – akár csak néhány másodpercre is – akkor jutalmazzuk meg. A lépések számát, és ezzel az időt, fokozatosan növeljük a tréningek során. Ezzel a kutya önkontrollját fejlesztjük. Kicsit tovább eltarthat, mint a korábbi feladatok elsajátítása, különösen akkor, ha bundás barátunk még kölyök és/vagy tele van energiával.

  1. Hagyd

Ennek a parancsszónak az ismerete nagyon jól jöhet például akkor, ha valami olyasmit szimatol ki kedvencünk séta közben, amit veszélyes lenne megkóstolnia. A cél, hogy megtanítsuk kutyusunkat, hogy valami még jobbat kap, ha a talált dolgot inkább ott hagyja. Ehhez vegyünk egy-egy szem csemegét mindkét kezünkbe. Mutassunk az ebnek az egyik zárt öklünket benne a finomsággal, de szóljunk rá, hogy „Hagyd”. Amint abbahagyja pajtásunk a próbálkozást, adjuk neki oda a jutalomfalatot. Eleinte valószínűleg nyalogatni fogja a kezünket, megpróbálhatja használni a megszerzéséhez a mancsát, sőt, ugathat is, de nem gond, hagyjuk ezt a viselkedést figyelmen kívül. Ahogy befejezte, megkaphatja, amit szeretett volna. Ezután a tréningek során csak akkor adjuk neki oda a jutit, amikor eltávolodott az öklünktől is ránk is nézett. Ha már ez jól megy, akkor az egyik nasit tegyük le a földre, takarjuk le a kezünkkel (vagy később a lábunkkal), kérjük meg háziállatunkat, hogy hagyja, és adjuk oda azt helyette, ami a másik kezünkben van. Fontos, hogy végig legyünk türelmesek, és mindig dicsérjük meg kutyusunkat, ha ügyes volt. Minden nap gyakoroljunk egy kicsit, és ne siettessük a haladást.