Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyawellness – karom-, és szőrápolás

2020. január 10.

Kutyawellness – karom-, és szőrápolás

A kutyatartás nem csak abból áll, hogy etetünk, játsszunk és sétálunk, hanem bizony rendben kell tartanunk háziállatunk karmait és bundáját is. Ha tehetjük, ezeket kutyakozmetikusra is bízhatjuk, főleg a kezdetekben, de néhány tippet megfogadva, otthon is megpróbálkozhatunk a karom- és a szőr ápolásával is. Sőt, a kutyakefének mindenképp rendszeresen elő kell kerülnie.

Az ápolási folyamatokat nem minden eb kedveli, ezért érdemes kedvencünket már kölyökkorától kezdve hozzászoktatni a fürdetéshez, a fésülködéshez és a karomvágáshoz is. Próbáljunk meg apránként haladni, és mindig dicsérjük meg kutyusunkat, ha jól viselkedett, és adjunk neki néhány szem jutalomfalatot is. Még akár játszhatunk is közben. Így pozitív élményekkel társíthatjuk az esetleg kellemetlennek tűnő mosdatást is.

Real Nature Wilderness Soft Snack marha 150g

Ha úgy határozunk, hogy tartunk egy téli kutyawellness napot, akkor a karmokkal érdemes kezdeni. A hosszú karmokat muszáj lerövidíteni, hiszen problémát okozhatnak a járás során, valamint ízületi gyulladás és benövés is jelentkezhet, ami fájdalmas.

Általában havonta egy alkalommal szükséges a karmok lerövidítése, de ellenőrizzük a mancsokat rendszeresen, hiszen előfordulhat, hogy hamarabb vagy épp később kell elővennünk a karomvágót. Ez például függ attól is, hogy mennyit közlekedik a kutya betonon, mennyit mozog, ás, mert ilyenkor természetesenen koptatja a karmokat.

A karmokban vérér található, ezért nagyon ügyelnünk kell arra, hogy csak az ér utáni, szabad szélt vágjuk le. Fehér karmoknál a rózsaszín rész, amit óvni kell, jól látható, fekete karmoknál viszont arra kell figyelnünk, hogy mindig csak egy pici részt csippentsünk le. Ha vérzést észlelünk, akkor nyomjunk vattát a vérző karomra. Segíthet a vérzés csillapításában, ha egy szappanon húzzuk át a vérző karmot.

Miután a karmokkal megvagyunk, jöhet a bunda. Még a rövidszőrű kutyusokat is meg kell fésülnünk időnként. Ajánlott a szőrtípusnak megfelelő kutyakefét vásárolnunk, hogy a fésülés minél kíméletesebb és hatásosabb legyen. A kefélés során eltávolítjuk az elhalt szőrszálakat, az esetleges szennyeződéseket, és eloszlatjuk a bőr közelében keletkező olajokat, így a bunda egészséges és fényes lesz.

MORE FOR kefe öntisztító M

Évente néhány alkalommal célszerű beiktatnunk egy fürdetést is a fésülködés utánra időzítve. Mielőtt belefognánk, készítsünk mindent a kád köré, hogy minél gyorsabban a végére érjünk a folyamatnak. A kád aljára tegyünk le egy törölközőt, hogy ne csúszkáljon az eb mancsa, hanem stabilan állhasson a langyos vízben. Kizárólag kutyák számára készült sampont használjunk, mert az embereknek készült termékek bőrirritációt okozhatnak. Ügyeljünk arra, hogy a szem és a fülek környékére ne kerüljön belőle. Lehet, hogy kutyusunk számára ijesztő, ahogy a zuhanyrózsából spriccel a víz, így egy vízzel teli kancsó segítségünkre lehet az öblítésnél. Nagyon fontos, hogy minden szappanmaradékot alaposan távolítsunk el, ellenkező esetben a bőr kiszáradhat, kipirosodhat, és viszketés, majd fertőzés is jelentkezhet.

Ha végeztünk, akkor egy puha törölközővel igyekezzünk óvatosan áttörölgetni az állat bundáját, és leitatni a vizet. Amennyiben szükséges, és pajtásunk nem fél tőle, használhatunk hajszárítót is, de kizárólag alacsony fokozaton, nehogy megégessük vele négylábúnkat.

Amíg meg nem száradt teljesen az eb, addig semmiképp se engedjük ki az udvarra, mert könnyedén megfázhat.