Lábnál követés póráz nélkül

2015. augusztus 27.

Lábnál követés póráz nélkül

Sok gazdinak okoz problémát, hogy habár pórázon már ismeri és végrehajtja a feladatot kedvence, miszerint a gazdi bal lába mellett haladjon, annak sebességét követve, azonban amint leveszi róla a pórázt, mintha semmit nem tudna. A kutya eltávolodik, vagy még a gazdi irányát sem követi. Ettől nem kell kétségbe esni, ha tényleg ismeri pórázon a feladatot és laza pórázon képes láb mellett haladni, akkor egy kis rávezetéssel gyorsan orvosolhatjuk a problémát.

Az átvezetéshez és kezdeti gyakorláshoz olyan helyszínt válasszunk, ahol hosszan tudunk egy irányba haladni kutyusunkkal és kevés az inger, mondjuk egy csendesebb utca, ahol kicsi a forgalom és más kutyások ritkán sétálnak arra.

Kezdjünk el az út jobb széléről a balra kígyózva végig sétálni az utcán úgy, hogy a pórázt a zsebünkbe dugjuk. Bármikor kézbe vehetjük a pórázt, ha úgy éreznénk, hogy kezdjük elveszíteni az irányítást, a kezünk mégis szabadon marad. Próbáljuk meg szóban irányítani a kutyát és magunk mellett tartani, csak akkor nyúljunk a pórázhoz, ha nagyon eltávolodott tőlünk és nem követi az utasításunkat. Ebben az esetben irányítsuk vissza magunk mellé és folytassuk az utat. Miután visszavettük az irányítást, tegyük vissza a pórázt a zsebünkbe. Az irányok mellett váltogassuk a sebességünket, hogy megnézzük, mennyire követi őket kedvencünk és korrigálni tudjuk, ha nem követi az irányításunkat. Természetesen a dicséretről se feledkezzünk meg és, ha szépen teljesít, jutalmazzuk meg a kedvenc jutalomfalatjaival.

Szépen követ minket a lábunk mellett zsebre tett pórázzal? Akkor már csak egy lépés választ el minket, hogy lecsatoljuk a pórázt. A fenti feladatokat ismételjük meg ugyanabban a környezetben úgy, hogy a pórázt a földre, vagy nagyobb kutyák esetében kedvencünk hátára rakjuk, így még mindig oda tudunk nyúlni a pórázért, ha korrigálni kell kedvencünket, de mégis érezni fogja, hogy már nincsen hozzánk kötve. Ha sikeresen vettük az akadályt, lecsatolhatjuk a pórázt. Továbbra is maradjunk inger szegény környezetben és vegyük végig az eddig gyakorolt feladatokat póráz nélkül.

Amikor tovább lépünk és ingergazdagabb helyre visszük gyakorolni, akár kutyák fogják nehezíteni a feladatot, több ember vesz majd körül minket, vagy forgalmasabb helyen fogunk sétálni, eleinte lépjünk vissza az első lépéshez és zsebre tett pórázzal teszteljük a tudását, majd a hátára/földre dobott pórázzal és csak ezek sikeres teljesítése után adjuk meg neki a bizalmat és csatoljuk le a pórázt.