Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Lakásban szabadon engedett kisemlős – hogyan, hogyan ne?

2020. április 17.

Lakásban szabadon engedett kisemlős – hogyan, hogyan ne?

A kisemlősök szeretnek nagyokat játszani és sokat futkározni, ha ehhez elegendő helyük van. Akár a lakásban is szabadon engedhetjük őket, megfelelő óvintézkedés és folyamatos felügyelet mellett. Ha megfogadunk néhány tippet, jól szórakozhatunk rágcsálónkkal a ketrecen kívül is.

1. Tüntessük el a kábeleket

Először is zárjunk el minden olyan területet kisállatunk elől, amely különösen veszélyes lehet a számára. A megmaradt helyiségekből távolítsuk vagy rejtsük el a kábeleket, és minden olyan dolgot, amelyet nem lenne jó, ha megrágcsálna kedvencünk. Az elektromos vezetékekhez érdemes beszerezni takaróléceket, így biztosan nem éri majd áramütés kis barátunkat. Mindemellett pedig egész idő alatt kövessük figyelemmel, hogy azonnal közbe tudjunk avatkozni, ha szükséges.

2. Korlátozzuk a területet

Ahhoz, hogy biztosan ne tévesszük szem elől rágcsálónkat, ne hagyjuk, hogy az egész házban szabadon járkálhasson, inkább válasszunk ki egy biztonságosabb szobát. Így jobban kontroll alatt tudjuk tartani. Az sem hátrány, ha olyan helyiséget választunk, ahol kevésbé drága bútoraink vannak, és nem leszünk nagyon bosszúsak, ha felfedezünk egy-két aprócska fognyomot.

3. Legyenek csukva az ajtók

Csukjuk be a szoba ajtaját, mert pillanatok alatt megléphet a kisállat, és picinyke méretüknek köszönhetően hamar el tudnak úgy bújni, hogy aztán sokáig ne találjuk meg őket. A bejárati ajtó zárva tartása különösen fontos. Az udvaron nagyon sok veszély leselkedhet egy egyedül bóklászó rágcsálóra.

4. Kalkuláljuk be a takarítást

Fel kell készülnünk arra, hogy háziállatunk bizony a ketrecén kívül is pisilni és kakilni fog. A törpenyulakat viszonylag könnyedén ránevelhetjük a szobatisztaságra, de egy kisebb rágcsálóval már nehezebb dolgunk lehet. Utánuk inkább minél hamarabb takarítsunk fel antibakteriális tisztítószer és törlőrongy segítségével. De persze, csak miután visszakerült a helyére kedvencünk.

5. Tartsuk kint a többi állatot

Zárjuk ki az összes háziállatot, amely ijesztő lehet kisemlősünk számára, vagy amely megtámadhatja őt. A kutyák, a macskák és a vadászgörények potenciális veszélyt jelentenek a rágcsálókra, lehetőleg ne kockáztassuk meg az összebarátkoztatást. Egy ilyen stresszhelyzet kifejezetten károsan hathat állatunkra.

6. Mindig legyünk résen

Ha szeretnénk kis pajtásunknak azzal kedvezni, hogy kiengedjük őt a ketrecéből, akkor fogadjuk el, hogy az idő alatt más tevékenységgel nem igen tudunk majd foglalkozni. Játsszunk egyet közösen, vagy csak üljünk le a földre, és figyeljük őt. A lényeg, hogy egy percre se tévesszük szem elől, nehogy valami bajt okozzon vagy elbújjon előlünk.