Lakásban tartott cicák 5 alapfelszerelése

2021. május 03.

Lakásban tartott cicák 5 alapfelszerelése

Mielőtt hazavinnénk egy cicát, alaposan fel kell készülnünk a fogadására, főleg, ha benti kedvencről van szó. Fontos, hogy egészségesen, illetve biztonságosan tartsuk bársonytalpúnkat, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy boldog legyen, és ne unatkozhasson. Ehhez pedig 5 dolognak mindenképp szerepelnie kell a bevásárló listánkon.

  1. Etető- és itatótálak

Valószínűleg minden gazdinál első helyen szerepelnek az etető- és itatótálak. Választhatunk műanyag-, kerámia- és fém termékeket is. Akár szín és minta alapján is dönthetünk. Itatóból érdemes lehet a lakás több pontjára is tenni, hogy a gyakoribb inger által nagyobb eséllyel vegyen magához elegendő mennyiségű folyadékot a cica.

  1. Macska toalett (+alom)

Még, ha biztosítunk is minitigrisünknek rendszeres kijárást az udvarra, akkor kell lennie a lakáson belül legalább egy cica wc-nek, hogy bármikor, kényelmesen el tudja végezni az állat a dolgát. Nagyobb ház esetén ebből is célszerű lehet akár kettőt is elhelyezni. Vásárolhatunk nyitott vagy zárt toalettet is. Kölyök, vagy már idősödő macska esetén ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl magas a pereme. 

  1. Fekhely

A cicák életük jelentős részét alvással töltik, ezért különösen sokat jelenthet nekik egy meleg, kényelmes fekhely. Ez esetben is figyeljünk arra, hogy a kiscicának, vagy az ízületi fájdalmakkal küszködő bársonytalpúnak ne kelljen túl nagyot lépnie, hogy lefeküdhessen. A szín és a minta teljesen ránk van bízva, biztosan elérhetőek lesznek olyan darabok, melyek otthonunk hangulatához is tökéletesen illenek. Ami még szempont lehet, hogy a hozzá tartozó párna huzata könnyedén levehető és mosható legyen. Igyekezzünk majd olyan helyet találni az ágyikónak, ahol tényleg nyugodtan tud pihenni szőrös pajtásunk.

  1. Játékok

Ahhoz, hogy szobatigrisünk ne unatkozzon akkor sem, amikor nem vagyunk otthon, elengedhetetlenek a játékszerek. Ezekből érdemes többfélét is beszereznünk, hogy kitapasztaljuk, mely típusúak cicánk kedvencei. Ügyeljünk arra, hogy minden játékszer biztonságosan használható legyen. Ha olyan játék kerül hozzánk, ami darabokra törhet vagy elfér a háziállat szájában, azzal semmiképp se hagyjuk felügyelet nélkül játszani, mert fulladást okozhat. Jó választás lehet egy botos cicajáték, egy jutalomfalattal tölthető labda, és például egy plüss kisegér is.

  1. Kaparó

A macskák természetükből adódóan rendszeresen élesítik a karmaikat, amihez lakáson belül, ha más nincs, akár a bútorokat is használhatják. Ezért ajánlott kaparófát is beszereznünk. A kaparófelületnek legalább akkorának javasolt lennie, amekkora a cica, ha felkapaszkodik rá és nyújtózkodik egyet. A kaparó lehet akár egy praktikus macskabútor része is. Ha eleinte nem kelti fel kellően bársonytalpúnk érdeklődését, fújjuk be egy kis macskamentával. Így már biztosan nem fog tudni neki ellenállni.