Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Laktózérzékeny cicák – gyakoribb, mint hinnénk!

2018. szeptember 19.

Laktózérzékeny cicák – gyakoribb, mint hinnénk!

Az, hogy a macskák tejet isznak, szinte mindenki számára teljesen egyértelmű tény. Nem is csoda, hiszen az ezzel kapcsolatos lejegyzések és képek már évtizedek óta jelen vannak az irodalomban és más művészetekben is. Való igaz, hogy minden emlős anyatejjel kezd el táplálkozni, ám idővel teljesen elhagyják azt. A tejtermékek a későbbiekben kellemetlen tüneteket produkálhatnak, és ez alól a cicák sem kivételek.

Sok bársonytalpú nagyon szereti a tehéntej ízét és az egyéb tejtermékekét is, ezért a gazdik szívesen kínálják velük őket. Azok a cicák, amelyekben nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem termelnek felnőtt korukban laktáz enzimet, nem tudják megemészteni a tejcukrot. Ha ilyesmit kapnak, akkor gyomor és bélrendszeri tüneteket mutatnak, ami elsősorban hasmenés formájában jelentkezik.  Ilyenkor a belekben nagyobb mennyiségű gáz képződik, ami feszítő, fájdalmas érzés az állat számára. Tehát tudnunk kell, hogy a felnőtt macskák obligát húsevők, a tej nem tartozik a természetes táplálékaik közé.

A kiscica szervezete még szépen feldolgozza az anyja által termelt tejet, de, ahogy felcseperedik, elveszíti ezt a képességét. Ennek az az oka, hogy eredetileg ilyenkor már nem szükséges a szervezetének laktáz enzimet előállítania, ami a tejben lévő cukor, a laktóz megemésztésében nyújtana továbbra is segítséget. Egyes cicákban csak lelassul a termelődés, de vannak, amelyeknél teljesen megáll. Ezért kijelenthető, hogy a laktózérzékenység önmagában nem egy rendellenesség, hanem egy teljesen természetes folyamat következménye.

A tejfogyasztás veszélyt jelenthet a minitigris emésztőrendszerére, és egész más tüneteket produkál, mint az ételallergia. Jelei közé tartozik a túlzott gáztermelődés, a hasi fájdalom, a puffadás, a hányás, a hasmenés, a fokozott szomjúság.

A reakció súlyossága a macska emésztőrendszerében termelődő enzimek mennyiségétől függ, és annak megfelelően változik. Továbbá a genetikai különbségek is eltérő szintű intoleranciát eredményezhetnek.

Ha kedvencünkön bármilyen betegség jeleit észleljük, akkor azonnal vigyük őt állatorvoshoz. Ha a tünetek megjelenése előtt cicánk fogyasztott valamilyen tejet vagy tejterméket, azt mindenképp közöljük az orvossal, hogy a megfelelő kezelésekben tudja részesíteni háziállatunkat, hiszen alapvetően több betegség is előidézheti a fenti problémákat.

Amennyiben bársonytalpúnknál laktózérzékenységet tapasztalunk, a hosszú távú kezelés mindenképp az kell, hogy legyen, hogy kiküszöböljük kedvencünk étrendjéből a tejet és az azt tartalmazó ennivalókat. Rövidtávon viszont enyhítenünk kell a tüneteket, vagyis megszüntetni a fájdalmakat, és megelőzni az esetleges kiszáradást. Súlyos esetben kórházi ellátás és infúzió szükségessége is indokolt lehet. Otthon pedig figyelnünk kell arra, hogy a cica naponta többször is felkeresse az itatóját, mert a lábadozás ideje alatt nagyon fontos a rendszeres vízfogyasztás.

Forrás: petcha.com, wagwalking.com