Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Látványos akváriumberendezések

2019. február 04.

Látványos akváriumberendezések

Az akvárium megfelelő berendezése nem csak azért fontos, hogy az akvárium otthonunk egyik legszebb díszévé válhasson. Halaink sem lesznek boldogok egy csupasz környezetben. Fontos számukra a természetes hatás, és az, hogy ne érezzék magukat túlságosan kiszolgáltatottnak, mindig legyen hova elbújniuk. Ezeket az elvárásokat szem előtt tartva gyönyörű akváriumot varázsolhatunk magunknak.

Érdemes tudnunk, hogy ha élő növényeket választunk, akkor a természetes vízszűrés révén még a vízminőséget is javíthatjuk, és élvezetesebbé tehetjük velük kopoltyúsaink életét. Ám az élő- és a mesterséges növényzetnek egyaránt vannak előnyei és hátrányai is, amelyeknek javasolt utánajárnunk, mielőtt döntenénk. Ráadásul nem minden halnak felelnek meg ugyanazok a növények és egyéb berendezések, ezért a fajnak megfelelően kell válogatnunk, lehetőleg szakember segítségével.

Amikor tervezgetjük az akváriumunk berendezését kompromisszumot kell kötnünk, mi az, ami a mi szemünknek kellemes, és mi az, ami a pikkelyesek jólétéhez elengedhetetlen. Az egyik alapvető dekor elem a kavics vagy a homok. Ezekből is több fajta áll a rendelkezésünkre, különböző méretek és színek közül válogathatunk. De ha olyan halaink vannak, amelyek szeretnek „ásni”, mint például a harcsák, akkor a látványnál sokkal fontosabb szempontnak kell lennie az erre a célra megfelelő alapanyagnak, típusnak. A sziklák és a kavicsok kárt okozhatnak harcsáinkban, így náluk ezek a dekorációk inkább kerülendőek.

Tehát az alapvető szükségletek megismerése, majd az aljzat, a lámpák és egyéb kiegészítők megvásárlása, valamint a vízminőség és a hőmérséklet beállítása után jöhetnek az extra dekorációk, szintén a kopoltyúsaink igényeit is figyelembe véve. Lehet akár lenyűgöző sósvízi akváriumunk korallokkal, elsüllyedt hajóronccsal, kincses ládákkal vagy édesvízi buja növényzettel, alagutakkal és kövekkel. Szinte csak a fantáziánkon múlik.

Ha valami különlegesre vágyunk, bátran inspirálódjunk az internet segítségével. A megfelelő keresőszavakat beírva csodaszép akváriumokra bukkanhatunk. A személyes ízlésünktől függ, hogy sziklakastélyt és hidat szeretnénk a középpontba állítani vagy inkább a növényvilágra fektetnénk a hangsúlyt.

Izgalmasabbá tehetjük az akváriumot, ha játsszunk a színekkel is, csak ügyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásokba. Ha például a kavicsok a szivárvány minden színében pompáznak, akkor a vízi növények vagy a háttér legyen egy kicsit visszafogottabb. A felragasztható hátterek egyébként sokat segítenek az akvárium hangulatának kialakításában. Feldobhatjuk a látványt különböző figurák és szobrok vízbe helyezésével is. Ez esetben viszont ügyeljünk arra, hogy semmilyen káros anyag ne oldódhasson ki vízbe kerülve a dísztárgyakból, mert azok mérgezőek lehetnek a halaink számára és befolyásolhatják a víz minőségét is. Ez utóbbi szintén kihat a pikkelyesek egészségére is.

Bármennyire is jól mutatnának az egyes lakásunkban megtalálható dísztárgyak az akváriumunkban is, ezeket ne tegyük bele:

– kerámia (vegyszer- és nehézfém veszély)
– fa (kivéve, ha kisállat kereskedésben kapható akváriumdekorációként)
– szikla (egyes sziklák és kövek a halakra káros ásványi anyagokat tartalmaznak)
– kagylók és korallok (édesvízbe kerülve kálcium oldódhat ki, ami nem tesz jót)
– üveg (az éles szélű és a festett üvegeket kerüljük, a többi rendben van)
– műanyag (bármi, ami műanyagnak tűnik, nem való az akváriumba)

 

Forrás: petguide.com, pethelpful.com