Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A legfinomabb téli madárcsemegék

2019. január 04.

A legfinomabb téli madárcsemegék

Télen a madarak sokkal nehezebben találnak maguknak élelmet, mint a melegebb hónapokban, ezért nagy segítséget jelent nekik, ha kihelyezünk udvarunkba egy madáretetőt, és megtöltjük eleséggel. Ha a legfinomabb csemegék közül válogatunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok-sok szárnyas látogat majd meg minket a fagyosabb napokon.

  1. Fekete napraforgómag

A fekete napraforgómagok kifejezetten jó választásnak bizonyulnak a kinti madarak számára. Mivel vékonyabb héjjal és magasabb olajtartalommal rendelkeznek, mint más napraforgómagok, ezért hatékonyabbak és táplálóbbak is. Sokféle madár csipeget belőlük szívesen, és könnyedén kínálhatóak madáretetőben vagy az ablakpárkányra, esetleg egy kinti asztalra kiszórva is.

  1. Faggyú

A magas kalóriatartalom miatt a faggyú is tökéletes eleség, ha vadmadarakról van szó. Bár a melegebb napokon nem szerencsés a kint léte, mert megolvad, a tartós hidegben viszont nagyon kedvelt finomság. Több formában (golyó, tömb, harang), és magvakkal keverve is kaphatóak, bátran próbáljunk ki többfélét is. Ha több kis darabot teszünk ki például egy tálcába, akkor egyszerre több tollas is tud falatozni belőlük.

  1. Földimogyoró

A mogyoró kalóriában és zsírban is gazdag, ráadásul sok kismadár kedveli, beleértve a szajkókat, a cinegéket, és a csuszkákat egyaránt. Mivel a mogyorók a legnagyobb fagyban is fogyaszthatóak, ezért bármikor tehetünk ki belőlük héjastól vagy akár pucolva is. Arra azonban ügyeljünk, hogy csak natúr magvakat vásároljunk a szárnyasok számára, az ízesített (sós vagy édes bevonatú) verziókat kerüljük. A kizárólag magvakból készült mogyoróvaj bátran adható csőrös kisbarátainknak.

  1. Gyümölcsök

Bár a legtöbb gyümölcsevő madár tél idejére inkább melegebb éghajlatú területre költözik, azok, amelyek maradnak, szívesen csemegéznek az apróra vágott almából, narancsból, banánból, szőlőből, áfonyából és dinnyeféléből. A friss és szárított gyümölcsök egyaránt megfelelőek. Adagolhatjuk őket magokkal keverve is.

  1. Köles

Az apró szemű, ám tápláló köles a kismadarak egyik kedvence. A pintyek, a verebek és a galambok különösen szeretik. Olcsó, és könnyen kihelyezhető, így ha nem szeretnénk sokat költeni a vadmadarak etetésére, akkor egy szuper opció lehet. Ha viszont szeretnénk valami pluszt tenni hozzá, akkor összekeverhetjük fekete napraforgómagokkal és egyéb finomságokkal is.

  1. Tört kukorica

A verebek, a fekete rigók, a szajkók, a galambok, a fürjek és még mókusok is beköltözhetnek rövid időre a kertünkbe, ha tört kukoricával töltjük meg az etetőt. Azért fontos, hogy ne egész kukoricaszemeket szórjunk ki, mert azokat méretük és keménységük miatt csak a nagyobb madarak tudják elfogyasztani, az összetört kukorica viszont a legkisebbek számára is könnyen csipegethető, tápláló eleség.

+1. Só

A sóban rejlő ásványianyagokra sok madár szervezetének szüksége van, de, ha a sózott utakról szerzik be, abba bizony bele is pusztulhatnak. Ezért inkább tegyünk ki egy keveset a kinti táplálékuk mellé, akár külön, akár vízbe keverve, hogy így könnyedén magukhoz vehessenek belőle.

 

Forrás: thespruce.com, birdwatchersdigest.com