Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A legfontosabb finomságok madáretetőkbe

2018. január 30.

A legfontosabb finomságok madáretetőkbe

A téli hónapokban nem csak saját kisállatainkról gondoskodhatunk, hanem a vadon élő madarakat életét is könnyebbé tehetjük. Az itthon telelő tollasok ilyenkor kevesebb élelmet találnak, pedig éppen ebben a zord, hűvös időben még nagyobb szükségük lenne táplálékra.

Két dolgot érdemes kitalálnunk mielőtt nekiállunk a szárnyasok etetésének: hova helyezzük el az etetőt és milyen eleséggel töltjük fel.

A legideálisabb egy saját lábon álló, tetővel fedett dúcetető vagy egy fára felszerelt kis kuckó. Figyeljük, hogy a dúctető megfelelő kialakítású legyen és macskabiztos helyre kerüljön, így a nyugodtan lakmározó madarak nem válnak az arra kószáló hívatlan vendégek áldozataivá. Ahelyett, hogy nagyon magas helyre tesszük a szerkezetet, inkább válasszuk a lógatást. Egy hosszabb kötéllel erősítsük egy erős ágra a madáretetőt. Ha biztonságok és könnyen megközelíthető helyen van, ideje feltölteni finomságokkal! Semmiképpen ne adjunk morzsát, sózott magvakat és fűszeres ételeket a madaraknak.

Mivel nem csak egy madárfaj fogja látogatni a kis éléskamránkat, érdemes nagyobb választékot kikészíteni. Az etetőbe szórjunk sok energiát tartalmazó olajos magvakat. A legmegfelelőbb a sótlan napraforgómag, ami sok madárnak kielégítő táplálékot nyújt.

MultiFit napraforgómag 1kg

Ha tehetjük, hántolt napraforgómagot is szórjunk ki, mert a kisebb madarak – például az ökörszem – nem biztos, hogy fel tudják törni a mag külső részét. Köles, muhar, tökmag, földimogyoró is kerülhet a repertoárba, így minden szárnyas talál kedvérevalót.

PREMIEREIERE földimogyoró 3kg

A magokon kívül a sótlan, nem füstölt szalonna is kiváló táplálék nekik, mivel a téli hidegben remek energiaforrásként szolgál.

A rigók és a vörösbegyek a konyhai maradékokban is találnak finomságot maguknak, ilyen a főtt rizs, tészta, levesben főtt zöldségek – sárgarépa, burgonya, – de szeretik az almát a túrót vagy a főtt tojást is. A cinkék a magvakon kívül előszeretettel fogyasztanak energiadús állati zsiradékokat, és odavannak a dióbélért.

Madárkalácsot – faggyúba ragasztott magvak – akár otthon is készíthetünk tollas barátainknak. A marhafaggyúba keverjünk bele a magokat, a szárított gyümölcsöket és a diót. Miután elkezd szilárdulni, gyúrjunk belőle golyókat egy madzag körül, és a labdát vonjuk be a megmaradt magokkal, hogy ráragadjanak. Végül tegyük a hűtőszekrénybe pár órára. A kész eleséget pedig lógassuk fel, hogy kedvük szerint tudjanak belőle csipegetni a madarak.

MultiFit faggyúgolyó 6db 500g

Jó móka és szívmelengető érzés a madáretetés. Azonban ha egyszer elkezdtük a tollasok táplálását ősszel, ne hagyjuk abba egyik pillanatról a másikra. A hirtelen megvonása, nagyobb kárt teszünk, mint amennyit segítünk!