Legnépszerűbb díszhalak kezdőknek

2021. június 29.

Legnépszerűbb díszhalak kezdőknek

Ha kutya- vagy macskaszőr allergiánk van, vagy olyan háziállatokra vágyunk, amelyekkel kicsit kevesebbet kell napi szinten foglalkoznunk, akkor a díszhalak jó választásnak bizonyulhatnak. Kezdőként édesvízi akváriummal javasolt próbálkoznunk. Bár a tengeri halak általában színesebbek és különlegesebbek, így is sok gyönyörű pikkelyes közül válogathatunk.

Mitől lesz egy díszhal kezdőbarát?

A halak toleranciaszintje nem azonos, ami lényegében azt jelenti, hogy nem egyformán szívósak. Értelemszerűen, ha még nincs tapasztalatunk az akvarisztikában, akkor olyan kopoltyúsokat célszerű választatunk, melyeknek viszonylag egyszerűek az igényei. 

Eleinte valószínűleg hibázni fogunk, a szívós halak pedig jobban viselik, ha nem teljesen megfelelőek a körülmények. Más pikkelyesek például a víz rossz paraméterei miatt hamar el is pusztulhatnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem választhatunk kényesebb díszhalakat, de érdemes egy kis tapasztalatot szereznünk, mielőtt magasabb szintre lépnénk.

Kolibrihalak

A kolibrihalak kicsik, színesek és szívósak, gyakran ajánlják őket kezdő haltartóknak, mert jól viselik, ha nem tökéletes a víz hőmérséklete és minősége. Szerencsére nem is kell meleget biztosítanunk nekik, mert hideg vízben érzik leginkább jól magukat. Nem túl válogatósak, mindent megesznek, az élő eleségnek és a pelyheknek egyaránt örülnek.

Ha kolibrihalat szeretnénk, legalább hat pikkelyest vásároljunk egyszerre, mert egyedül a halunk félénkké válhat és elveszítheti élénk színét. Más kopoltyúsokkal is együtt tarthatóak, valószínűleg nem fogják megenni őket, de azért figyeljünk, hogy ne legyen nagy a méretkülönbség.

Neonhalak

A neonhalak apró méretüknek és neonszínű csíkjuknak köszönhetően rendkívül népszerűek a kezdő akvaristák körében. Gondozásuk egyszerű, a semleges pH értékű vizet kedvelik. Mint a legtöbb kishal, a neonhalak is rajban szeretnek úszkálni, és csak együtt érzik magukat biztonságban, ezért egyszerre több példányt kell vásárolnunk. Más, szelíd természetű kopoltyúsokkal jól kijönnek.

Zebradániók

A zebradániók csíkos mintázatukról könnyedén felismerhetőek. Szívósak, energikusak és különleges személyiséggel rendelkeznek. Ha őket választjuk, szintén legalább hat kishalat ajánlott hazavinnünk. Leginkább az akvárium felső részében szeretnek tartózkodni, így jól együtt tarthatóak olyan pikkelyesekkel, melyek inkább lejjebb úszkálnak, például a szintén kezdők számára is ajánlott algaevő harcsákkal.

A zebrahalak mindenevők, szívesen elfogyasztják az élő vagy fagyasztott finomságokat, de akár a friss, növényi táplálékokat is.