Leguán házikedvencnek? – A legfontosabb tudnivalók

2021. június 29.

Leguán házikedvencnek? – A legfontosabb tudnivalók

Egy leguán csodálatos háziállat lehet, de mielőtt hazavinnénk egy ilyen különleges hüllőt, alaposan meg kell fontolnunk a döntést. Egy leguán tartása nagy felelősséggel jár, és egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt először gondolnánk. Ráadásul az sem mindegy, hol vásároljuk meg kedvencünket, nagyon fontos, hogy megbízható tenyésztőt és egészséges állatot válasszunk.

és egészséges állatot válasszunk.

Nagyon nagyra nőnek

A kereskedésekben kapható zöld leguánok általában kicsik és aranyosak, alig nagyobbak, mint egy okostelefon, de bizony nem maradnak örökké ekkorák. Egy jól tartott hidegvérű fogságban akár a 2 métert és a 9 kg-ot is elérheti. Gondoljunk bele: elegendő helyet tudunk biztosítani egy ilyen nagy háziállatnak is? Egy felnőtt példány számára minimum 2 méter széles, 2 méter magas és 2 méter hosszú terráriumot kell kialakítanunk, de minél nagyobb a terület, annál jobb. Ideálisabb lenne egy teljes kisszoba.

Trópusi éghajlatról származnak

A kereskedésekben elérhető leguánokat gyakran Dél-Amerikából importálják, ahol a levegő meleg és magas a páratartalom. A fogságban tartott hüllő környezetének pedig hasonlítania kell természetes élőhelyére. Ez azt jelenti, hogy nappal 27-33 °C fokot, éjszaka pedig 24 °C körüli hőmérsékletet kell biztosítanunk hidegvérűnk számára. A magas páratartalom szintén elengedhetetlen, és UVB fényforrásra is szükség lesz, hogy az állat szervezete elegendő D-vitamint tudjon előállítani, ami a Ca beépülését fogja segíteni. Emellett szükség szerint Ca-porok adagolásával megelőzhető az esetleges kálciumhiány.

Rettentően erősek

Nem egy kellemes gondolat, de ha leguánunk veszélyben érzi magát, akkor igen komoly sérüléseket tud okozni a farkával és a fogaival is. Az emberi csontot képes akár eltörni is. Úgy tűnhet, hogy a hüllő nyugodt természetű és csak ritkán mozog, de ez ne tévesszen meg minket. Gyermeket és más háziállatot ne engedjünk a közelébe.

Sokáig élhetnek

A fogságban tartott leguánok általában 12-15 évig élnek, de vannak példák 20 éves hidegvérűekre is. Akárhogy is legyen, hosszú távú elköteleződésre kell számítanunk. Ez idő alatt pedig pénzügyileg is stabilnak kell lennünk, hiszen hüllőnk gondozása költségekkel jár. Például a megfelelő élelem biztosítása és a fényforrások cseréje, amire félévente szükség van, az évek alatt sokba tud kerülni. 

Nem ölelgethetőek

Előfordulhat, hogy nagyméretű leguánunkhoz szívesen odabújnánk, de sajnos közeledésünket nem fogja olyan jól fogadni, mint egy macska vagy kutya. Ez nem jelenti azt, hogy tilos az érintkezés, épp ellenkezőleg. Hozzá kell szoktatnunk háziállatunkat a jelenlétünkhöz, és már kicsi korától kezdve naponta fel kell vennünk és megsimogatnunk, hogy megszelídítsük. 

Unalmassá válhatnak

A baba-leguánok fürgék és szórakoztatóak lehetnek, ám idővel teljesen inaktívvá válnak. A felnőtt példányok idejük nagy részét pihenéssel és napozással töltik, tehát kedvencünk nem fog velünk játszani, és sétálni sem tudjuk elvinni. Ha ennél többre vágyunk, akkor inkább bundás háziállatot ajánlott választanunk.