Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Leguán kisokos

2020. február 28.

Leguán kisokos

A leguánok az egyik legnépszerűbb kedvtelésből tartott gyíkok, Közép- és Dél-Amerikából származnak. Tartásuk nem egyszerű, nagyon elkötelezettnek kell lennünk feléjük ahhoz, hogy minden igényüknek meg tudjunk felelni. Szigorú étrendet kell követnünk és be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Csak így érhetjük el azt, hogy hüllőnknek hosszú és boldog élete lehessen mellettünk.

Viselkedés és temperamentum

A leguánok soha nem lesznek teljesen szelíd, emberbarát háziállatok, mint a kutyák vagy a macskák. Nagyon megfontoltan kell bánnunk hidegvérűnkkel, ha szeretnénk elnyerni a bizalmát. A leguánok az emberi közeledést gyakran természetellenesnek tartják, és meghátrálnak, ezért nem egyszerű velük jó kapcsolatot kialakítani. De a türelem és a hozzáértés sokat segíthet.

A baba leguánok gyorsan mozognak, ám a felnőttek inkább lomhák, és szeretnek lustálkodni, egészen addig, amíg nem érzik veszélyben magukat. Egyes leguánok szívesen másznak rá a gazdájukra, amikor a ketrecen kívül vannak, de ez sem jellemző minden példányra. Ám, ha a miénk az aktívabbak közé tartozik, akkor ügyeljünk a megfelelő ruházatra, nehogy megsértsen minket az állat karma, miközben kapaszkodik. Továbbá tudnunk kell azt is, hogy a leguánok farka nagyon erős, képesek eltörni vele az emberi csontot. Szóval nagyon figyelnünk kell arra, hogy mutat-e valamilyen agressziót kedvencünk, különösen akkor, ha épp gyermek is tartózkodik a szobában.

Leguán-ház

Egy leguán akár 2 méter hosszúra is megnőhet, súlya pedig elérheti a 9 kg-ot, ezért kifejezetten nagy helyet kell biztosítanunk hüllőnk számára. Fontos, hogy ne a leguánbébi méretét vegyük alapul a lakhely kialakításakor, hanem egy kifejlett példányét. A kereskedésekben kapható ketrecek és terráriumok általában nem megfelelőek a leguántartáshoz, érdemesebb inkább egyedileg készíttetnünk egy leguán-házat. Egyetlen gyík számára egy legalább 3,5 méter hosszú, 2 méter széles és 2,5 magas lakóhely az ideális. Legyenek benne polcok, ágak, rámpák, amelyekre fel tud mászni a hüllő. Mindezek mellett pedig ne feledkezzünk meg a megfelelő világítás (UVB izzók), a hőmérséklet (28-30 °C) és páratartalom (legalább 70%) biztosításáról sem, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hidegvérűnk egészséges maradhasson.

Étel és víz

A friss étel nagyon fontos egy leguán számára. A vadon élő leguánok szigorúan növényevők. Nem esznek állati fehérjét, még rovarokat sem. A magas fehérjetartalmú étrend egészségügyi problémákat, például veseelégtelenséget okozhat. A kereskedésekben kapható minőségi pelletált leguán-eleség mellett kínáljuk hüllőnket apróra vágott leveles zöldségekkel, gyümölcsökkel és egészítsük ki az étrendet kálciumporral. Ahhoz, hogy minden korban megfelelő mennyiségű táplálékot kínáljunk, érdemes egyeztetni az állatorvossal. A 24 óra alatt el nem fogyasztott élelmet mindig távolítsuk el és dobjuk ki. Ne felejtsük el, hogy a naponta cserélt, friss ivóvíz szintén elengedhetetlen az egészség megőrzésének érdekében.

Betegségek

Ahogy a legtöbb hüllő, úgy a leguánok is hordozhatják a szalmonella betegséget, anélkül, hogy észlelnénk rajtuk a tüneteket, ezért nagyon fontos, hogy minden érintkezés után alaposan kezet mossunk. Viszonylag gyakori a leguánoknál a vesebetegség (kevés folyadékbevitel miatt), valamint a csontbetegség (nem megfelelő mennyiségű kálcium és D-vitamin esetén). Továbbá, ha az élőhely túl hideg, légúti megbetegedések is jelentkezhetnek. Bármilyen rendellenességet tapasztalunk, keressünk fel egy hüllőkre szakosodott, megbízható állatorvost.