Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Leguán kisokos

2019. február 19.

Leguán kisokos

A leguánok az egyik legnépszerűbb kedvtelésből tartott gyíkfajok. Elsősorban azt érdemes tudni róluk, hogy szigorú igényeik vannak a táplálásukkal és a lakóhelyükkel kapcsolatban, meglehetősen nagyra nőhetnek és erősek lehetnek, valamint sokáig élhetnek. Viszonylag nehezen szelídíthetőek, és ha nem foglalkozunk velük rendszeresen, agresszívvá válhatnak. Tehát nagyon elszántnak és elkötelezettnek kell lennünk, ha leguánt szeretnék háziállatnak.

Viselkedés és temperamentum

Az emberi érintkezés sokszor természetellenesnek tűnik számukra, ezért nagyon fontos, hogy már a kezdetektől rendszeresen foglalkozzunk hüllőnkkel és felvegyük őt. A baba leguánok viszonylag fürgék, az idősebbek viszont lomhábbak , legalábbis, amíg a terráriumukban vannak. Ketrecen kívül egyes leguánok akár fel is másznak a tulajdonosukra, ha ezt mi is szeretnénk elérni hidegvérű barátunknál, ajánlott védőruhába bújnunk az éles karmok miatt.

Vannak leguánok, amelyek nagyon kezessé válnak, de ez hónapokig tartó kitartó, szakértő szelídítés eredménye. Mindenképpen kérjünk tanácsot tapasztalt leguán tartóktól, hogy milyen praktikákat érdemes alkalmaznunk a szelídítés során.  Ügyeljünk arra, hogy amikor kint tervezünk barátkozni kedvencünkkel, ne legyen a közelben sem kisgyerek, sem egy másik házikedvenc, mert ha a leguán megijed, akkor haraphat, és erős farkával nagyot csaphat, ami akár komoly sérülést is eredményezhet.

Lakhely

Leguánunk (farkának hosszával együtt) akár 2 méterre is megnőhet, súlya pedig elérheti a 9 kg-ot, vagyis egy legután jóval nagyobb, mint amekkorának a legtöbb ember általában elképzeli. Szóval egy akvárium vagy egy kis hüllőház nagyon kevés ideig elegendő. Gyakran egyénileg épített leguán-lakra van szükség a biztonságos és állatbarát környezet érdekében. Nem csak a nagy terület, a hőmérséklet, páratartalom és a világítás is sokat számít. A berendezésnek pedig része kell, hogy legyen egy olyan polc vagy vastag ág, amelyre a gyík felmászhat, ezen kívül egy nagyméretű fürdőmedence is az alapberendezés része.

Élelem és víz

A friss ennivaló nagyon fontos leguánunk egészségének fenntartásához. A vadon élő társaik növényevők, így főként (40-60%-ban) zöld levelekkel kínáljuk kedvencünket, mellette zöldségek, gyümölcsök is kerülhetnek az állat étlapjára.  Kiegészítésként minden nap szükségük van az állatoknak ásványi anyagokra és vitaminokra, szerencsére ma már jó minőségű készítmények állnak rendelkezésünkre.. A leguánokat minden életkorban naponta kell etetni. Kerüljük a magas fehérje tartalmú eleségeket, ne adjunk állati eredetű fehérjét annak ellenére sem, hogy ezek a gyíkok nagyon szívesen fogyasztanak ilyesmit fogságban. Friss víz mindig legyen elérhető hüllőnk számára. A terrárium egyik pontján sem lehet alacsonyabb a hőmérséklet, mint 28 fok, mert ez alatt a leguán nem képes emészteni..

Egészségügyi problémák

Ahogy más hidegvérűek, a leguánok is hordozhatják a szalmonellát, ami az emésztőrendszerükben lehet jelen, de nem okoz náluk betegséget. A baktériumok emberre viszont veszélyesek, ezért nagyon fontos az alapvető higiéniai gyakorlatok betartása. Minden egyes érintkezés után alaposan kezet kell mosnunk. Ha van a családunkban gyermek, terhes nő, idős ember, vagy gyenge immunrendszerű személy, akkor nem javasolt leguánt tartanunk.

A legtöbb gyíkra jellemző, így a leguánokra is, hogy ijedtség következtében ledobhatják a farkukat. Ha ez megtörténik kedvencünkkel, ne aggódjunk, vissza fog nőni, csak nem lesz olyan szép és nagy, mint korábban volt.

Ha hüllőt szeretnénk tartani, mindenképp kutassuk fel a legközelebbi olyan állatorvost, aki egzotikus állatokra szakosodott, hogy gyorsan és megfelelő segítséget, illetve kezelést tudjon kapni kedvencünk bármilyen betegség vagy probléma felmerülése esetén.

 

Forrás: thesprucepets.com