Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Legyünk karácsonyi jótevők, és segítsünk az árva és kóbor állatoknak!

2018. december 07.

Legyünk karácsonyi jótevők, és segítsünk az árva és kóbor állatoknak!

Bár a menhelyek zsúfoltak, még mindig nagyon sok kóbor állat él az utcákon, akiknek a sorsa télen még inkább az embereken múlik. Karácsony környékén valahogy könnyebb szívből segíteni másokon, és fontos, hogy a hideg időszakban ne feledkezzünk meg az elhagyott kutyákról és macskákról sem. Ha teszünk egy kicsit értük, nagyobb eséllyel élik túl a telet.

Telefonáljunk

Ha kóbor állatra bukkanunk, akkor az első és legfontosabb, amit tennünk kell, hogy felhívjuk a közeli állatmenhelyeket (ha az elsőnek nincs elég kapacitása rá), és jelentjük a látottakat. Sajnos előfordulhat, hogy már teljesen megteltek, de valószínűleg akkor is mindent megtesznek majd azért, hogy az adott kutyus vagy cica sorsa jobbra forduljon. Mindenképpen keressünk olyan embert (menhely dolgozója vagy állatorvos), aki rendelkezik chipleolvasóval, mert lehet, hogy az állat csak elkóborolt és így könnyen megtalálhatjuk a gazdáját. Ha az állat gazdátlan, akkor hatalmas segítséget jelent az önkéntes befogadók munkája is.

Vigyük haza

Csak azért, mert bejelentést kapott a menhely, nem biztos, hogy azonnal érte is tud menni a négylábúért. A macska vagy az eb viszont csak azért, mert eddig kint élt, nem biztos, hogy kibírja majd a következő fagyos éjszakákat is. Ezért, ha úgy érezzük, hogy képesek lennénk gondoskodni egy új háziállatról, és sikerül vele odakint összebarátkoznunk, akkor a legjobb, amit tehetünk vele, ha befogadjuk. Az első utunk ebben az esetben viszont mindenképp az állatorvoshoz vezessen, hogy meggyőződhessünk róla, hogy nem-e lappang leendő pajtásunkban valamilyen fertőző betegség, hiszen fontos, hogy ne kapjanak el tőle semmit gyermekeink vagy már meglévő bundás barátaink sem.

Biztosítsunk menedéket

Amennyiben a befogadás nem opció, akkor készítsünk ideiglenes házikókat az árva kisállatoknak. Ehhez elegendő néhány szél– és csapadékvédett helyre egy-két szalmával bélelt kartondobozt kitennünk. Ne rakjunk a dobozokba plédet vagy takarót, mert ezek a nedvesedés után megfagynak, és egyáltalán nem lesz már komfortos a rajtuk való fekvés.

Élelmiszer és víz

Mindenképp segít a túlélésben, ha rendszeresen teszünk ki ennivalót és friss vizet is, hiszen így kevesebb energiát kell fektetnie a kóborlóknak a vacsora felkutatásába. És, ha mi nem kínáljuk meg őket, akkor bizony előfordulhat az is, hogy teljesen étel nélkül maradnak. Ha adunk nekik enni, nem csak, hogy nem halnak éhen, de a betegségekkel szemben is ellenállóbb lesz a szervezetük, ami azért valljuk be, nekünk és kedvenceink számára sem hátrány. Lehetőleg a befagyás esélye miatt ne konzervet, hanem száraztápot válasszunk, és hasonló okból kifolyólag a vizet is ellenőrizzük naponta többször is, ha lehetőségünk van rá.

Fogjunk össze

Sajnos egy ember nem fogja tudni az összes kóbor állat életét megmenteni, de egy-két négylábún biztosan segíthetünk egyedül is. Ha viszont hasonló cselekvésre buzdítjuk szomszédjainkat és szeretteinket is, akkor nagy eséllyel lesz sok-sok elhagyott cicának és kutyusnak könnyebb a tél. A jó tevés pedig nem csak az állatokét, hanem a mi lelkünket is megmelengeti majd.

 

Forrás: mnn.com