Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Lehetnek-e stresszesek a kisemlősök?

2022. április 04.

Az aprócska, imádnivaló kis zsebkedvenceinkről úgy tűnhet, hogy teljesen gondtalanul éldegélnek terráriumukban vagy ketrecükben. Azonban a kisemlősök meglehetősen érzékenyek, ezért igényel némi tudást és erőfeszítést a részünkről az, hogy a lehető legjobban el tudják kerülni a stresszt otthonunkban.

A kisemlősök közé tartoznak például a nyuszik, a tengerimalacok, a csincsillák, a sündisznók, a cukormókusok, a patkányok, a hörcsögök és az egerek is. Bár ők mindannyian egy kategória alá kerülnek, meg kell értenünk azt, hogy háziállatunk egyedi szükségletekkel rendelkezik, különösen, ha a környezeti stresszorok elkerüléséről van szó. A megfelelő környezet valójában az étrend alapjaival kezdődik, ami nem is olyan egyszerű, mint azt sok gazdi gondolja.

Tehát a kisemlősök is lehetnek stresszesek. Első sorban azért hajlamosak rá, mivel evolúciós szempontból ők bizony zsákmányállatok.

A zsákmányállatok ösztönösen hajlamosak a stresszes viselkedésre, ha a környezeti és szociális korlátok nem felelnek meg természetes szükségleteiknek. Folyamatosan értékelik a körülöttük lévő világot és keresik a lehetséges veszélyeket.

Az észlelt fenyegetés sokfelé formában megnyilvánulhat apró pajtásainknál. Még a legkisebb változás is stresszt válthat ki belőlük, ezért, ha kisemlőst szeretnénk tartani, alaposan át kell gondolnunk, hogy háztartásunk milyen hatással lehet leendő kedvencünkre.

Az olyan egyszerű dolgok miatt is jelentkezhet stressz, mint az étrend megváltoztatása, vagy egy új lakásba való költözés, hiszen ezzel a kisállat jól megszokott élőhelye is megváltozik. Ha ezekkel kis barátunk nem tud megbirkózni, az stresszel kapcsolatos problémákhoz és akár megbetegedésekhez is vezethet.

Egyes háziállatok számára különösen megterhelő lehet az izgalom, akár a hangos zajok is, például a tűzijáték. Azokon az ünnepnapokon, amikor tűzijáték várható a közelünkben – például augusztus 20-án és szilveszterkor – vigyük kedvencünk ketrecét vagy terráriumát egy csendes, elsötétített, lehetőleg ablak nélküli helyiségbe.

Hogy kisemlősünk mire mennyire érzékeny, az jelentősen függ a személyiségétől. Fontos, hogy mielőbb felismerjük a szorongás jeleit:

– Elszigetelődés vagy rejtőzködés
– Küzdelem a kézbevétel ellen (különösen, ha ehhez korábban már hozzászoktattuk)
– A fejlődés leállása
– Hipervigilancia
– Védett testtartás vagy ledermedés, amikor belépünk a szobába
– Csökkent aktivitás
– Étvágytalanság
– Túlzott tisztálkodás vagy annak megszűnése
– Agresszió, harc a többi kisállattal
– Letargia, túl sok alvás

Ha ezek közül bármelyiket is tapasztaljuk, próbáljuk megtalálni a stressz forrását és megszüntetni azt, valamint érdemes lehet elvinni szőrös pajtásunkat az állatorvoshoz is, hogy biztosan kizárjunk egyéb betegségeket, illetve, hogy adjon néhány tanácsot a megfelelő tartással kapcsolatban.

További tartalmak

Lehetnek-e stresszesek a kisemlősök?

Lehetnek-e stresszesek a kisemlősök?

Fogápolási kisokos nyusziknak

Fogápolási kisokos nyusziknak

Kisemlősök, és amit a fogápolásukról tudni érdemes

Kisemlősök, és amit a fogápolásukról tudni érdemes

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok