Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

2024. március 27.

A macskaajtó szabad bejárást biztosít a szabadon tartott macskák és az erkély „tigrisei” számára. Cikkünkből megtudhatod, hogyan szereld be, és hogyan szoktasd cicádat a macskaajtó használatára!

Sok macskatulajdonos izgalmas másodállással rendelkezik: az ajtónállóéval. Nemcsak a szabadon tartott macskák szeretnek naponta többször ki-be járkálni. A teraszajtót sem szívesen hagyjuk nyitva egész nap. A macskaajtó révén házi tigrised akkor megy ki vagy jön vissza a házba, amikor kedve tartja. Tudd meg cikkünkből, hogyan szerelheted be a macskaajtót, és hogyan taníthatod meg annak önálló használatát a cicád számára.

Miért járnak folyton ki-be a macskák?

Ugye ismerős az alábbi helyzet? A macska ki akar menni (vagy át akar menni egy másik szobába), és ezt félreérthetetlenül a tudomásodra hozza. Leül a kinyitandó ajtó elé, és felhívásként nyávogni kezd, vagy elkezdi az ajtót karmolászni. Az igazán sportos egyedek megpróbálnak valahogy felhúzódzkodni a kilincsre. Tehát kinyitod az ajtót a cicának, kiengeded, majd nem sokkal később hallod, hogy a túloldalon ismét nyávog és/vagy kapar.

A macskák nincsenek jóban az ajtókkal. A magyarázat pofonegyszerű: a cicák természetes viselkedéséhez hozzátartozik, hogy rendszeres őrjáratot tartanak a területükön. Ezek nem feltétlenül hosszas túrák – a macska a közvetlen környezetét is rendszeresen ellenőrzi. Emellett az állatok arról sem feledkeznek meg, hogy területükön időközönként megújítsák a szaggal történő jelöléseket.

Egy lakás áttekinthető területén az ajtók akadályt képeznek, gátolják a macskát a megszokott útvonal bejárásában. Sőt: ami a zárt ajtón túl van, az kívül esik az ellenőrzésén. Frusztráló lehet az állat számára, hogy területének egy részéhez hirtelen nem fér hozzá.

Azonban a macska tisztában van vele, hogy ezt az akadályt te képes vagy elhárítani. Ha a másik helyiségben, vagy a kertben mindent rendben talál, és frissíti a szagnyomokat, cicád gyorsan vissza szeretne térni kényelmes pihenőhelyére.

Míg a házon vagy lakáson belüli szabad áthaladást viszonylag egyszerű kompromisszumokkal megoldod (például ajtóékekkel), addig a szabadba vezető ajtóknál már nagyobb kihívással szembesülsz. Ha szabadon tartott macskád egész nap ki-be járkál, vagy lakásban tartott macskád szeretne kimenni a balkonra, más megoldás után kell nézned. Végtére is nem maradhat tárva-nyitva az ajtó – különösen, ha nem vagy otthon.

Miért van szükség a macskaajtóra?

Az ideális megoldás cica és gazdi számára, ha az ajtóba beszerelnek egy, a macska által nyitható ajtót. Így az ajtó zárva maradhat, míg a házi tigris saját tetszése szerint és emberi segítség nélkül járhatja az útját.

Ha macskaajtót építesz be az ajtóba, nagyobb szabadságot biztosítasz macskádnak és saját magadnak egyaránt. A cica számára folyamatosan elérhetővé válik mind a lakás, mind a kültér. Még akkor is felkerekedhet egy kis sétára, amikor nem vagy otthon. Rossz idő esetén pár perc alatt vissza is juthat a meleget adó lakásba.

Mi is az a macskaajtó?

A macskaajtó a macskás háztartások hasznos kiegészítője. Ez lényegében egy keretbe szerelt, vízszintes, kisméretű lengőajtó, amely mindkét irányba lendíthető. Ezt a szerkezetet a macska magasságában, az ajtólap vagy egy fal alsó részébe építik be. Ahhoz, hogy kijusson, az állat a fejét nekinyomja a lengőajtónak, ez felnyílik, így máris szabad az út kifelé.

A macskaajtó záró mechanizmussal ellátott, azt megakadályozandó, hogy a lengőajtó nyitva maradjon, és hogy a szél azt folyton csapkodja. Egyszerűbb modelleknél erről legtöbbször mágneszár gondoskodik. Más kivitelek retesszel vannak ellátva, így adott esetben az átjutás manuálisan megakadályozható.

Természetesen létezik ezeknél költségesebb és kényelmesebb megoldás is. Kaphatóak programozható macskaajtók is, amelyeknél a gazdi szabja meg, melyek azok az időszakok, amikor az ajtó használható, vagy esetleg csak egy irányban nyitható. Ez különösen olyan szabadon tartott macskák tulajdonosainak hasznos, amelyeket éjszaka nem szeretnénk kiengedni. A szürkületérzékelő is népszerű kiegészítő: adott kinti fényerő eléréséig zárva tartja a lengőajtót. Ezek a változatok elemmel működnek, vagy saját tápegységgel rendelkeznek.

Hogyan működnek a mikrochipes macskaajtók?

Macskaajtó beépítése esetén fennáll a veszélye annak, hogy idegen macskák is felfedezik a bejáratot. Ha szeretnéd megakadályozni, hogy idegen macskák jussanak be a lakásba, vagy hogy kedvenced magával hozza kintről a barátait, legjobb, ha elektronikus macskaajtót választasz, amely mikrochippel aktiválható.

Az ilyen ajtók elektronikájába beépítenek egy érzékelőt, amely felismeri a chipeket. Ez lehet a háziállatok megjelölésére használt chip, vagy egy chip, amelyet a macska nyakörvében helyeznek el. Ennek alternatívái a hasonló rendszerű, mágneses vagy infravörös kulccsal vagy RFID-transzponderrel működő macskaajtók. Ez utóbbi változatnál természetesen mindig fennáll annak veszélye, hogy a nyakörv a séta során elveszhet.

A mikrochipes macskaajtó csak az arra „jogosult” állatok számára nyílik ki. Így a lakás védve van az idegen macskák elől.

Hogyan szoktassam a macskámat a macskaajtóhoz?

Amint megérti cicád, hogyan működik a macskaajtó vagy elektronikus macskaajtó, rendszeresen, örömmel használni is fogja azt. Hiszen a kis átjáró közvetlen ki- és bejutást biztosít a számára anélkül, hogy kétlábú „konzerv- és ajtónyitogató” közbenjárását vagy segítségét kellene kérnie.

Azonban először is meg kell tanulnia a macskának, hogyan működik a macskaajtó. Hogy ez milyen gyorsan sikerül, az nagyrészt a cica intelligenciáján és ügyességén múlik. Egyes állatoknak elég, ha néhány alkalommal bemutatják nekik az ajtó működését. Másoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy megtanulják, hogyan tudják önállóan kinyitni az ajtót.

Ha a macska megszokta a vertikálisan nyíló ajtókat, és a macskaajtót egy ismerős, azonban rendszerint zárva tartott ajtóba építik be, akkor az állatnak a horizontális lengőajtót használható ki- és bejáratként kell felismernie.

Hogyan tanítható meg a macskának a macskaajtó használata?

Az újonnan beépített macskaajtó kezdetben olyan a macska számára, mint egy új bútordarab: idegen tárgy a felségterületén. A házi tigris – temperamentumtól függően – kíváncsian megvizsgálja az ajtót vagy először csak kerülgeti azt. A cica macskaajtóhoz szoktatása ezért a macska személyiségétől függően mindössze néhány órát, de akár több hetet is igénybe vehet. Maradj mindig türelmes, és várd ki, amíg a cica önként használja az ajtót. Ha kényszeríted, csak megijed, és ettől az új tárgytól való félelme annál nagyobb lesz.

Ha rá akarod szoktatni macskádat az ajtó használatára, a következő jól bevált tippeket alkalmazhatod.

 • Időjárás: A legjobb a macskát egy napsütéses napon megismertetni a macskaajtóval. Így a macska az új tárgyat mindjárt egy kellemes impulzussal köti össze. Esős, sáros időben kevésbé szívesen hagyja el a házat.
 • Időzítés: Kiváló alkalom a gyakorlásra, ha a macska magától jelét adja annak, hogy ki szeretne menni, vagy be szeretne jönni. Kezdd például a szoktatást akkor, amikor macskád egy, a szabadban tett kiruccanásról éhesen hazatér. Ilyenkor biztosan nagy a motivációja arra, hogy bejusson a házba.
 • Lépésről lépésre: Hívd a cicádat a lengőajtó túloldaláról, és emeld meg, vagy rögzítsd azt, hogy a macsek be tudjon ugrani a nyíláson át. Ha ezt kedvenced nem teszi meg magától, kíváncsiságból, nyújts felé a másik oldalról macskaeledelt, vagy csalogasd át valamilyen játékkal. Erre a célra kifejezetten alkalmas például a játékpálca. A gyakorlás során minden alkalommal tartsd kicsit alacsonyabban a lengőajtót, míg a macska önállóan nem nyitja azt.
 • Áttekintés: Hasznos, ha az első próbálkozásoknál a lengőajtót nyitva tartjuk, vagy ragasztószalaggal vagy zsinórral rögzítjük. A ki- vagy bejutásra alkalmas, oldalra való kilátást biztosító, szabad átjárókat a macskák rendszerint gyorsan elfogadják. Sok macskaajtó átlátszó plexiből vagy biztonsági üvegből készült lengőajtóval van felszerelve. Ezeknek az előnye, hogy a macska ellenőrizheti, nem leselkedik-e valami a másik oldalon.
 • Nyílásszög csökkentése: Egy idő után fokozatosan engedjük lejjebb a lengőajtót a gyakorlás során, és csalogassuk a macskát a másik oldalról, míg végül saját maga löki be az ajtót a fejével, és ugrik be hozzánk.
 • Jutalmazás: Ha a macska ügyesen beugrott a nyíláson, dicsérd meg, és adj neki egy jutalomfalatot. Ha a cicád már megismerkedett a klikkerrel, akkor ennek segítségével is gyakorolhattok.
 • Folyamatos mozgás: Fontos, hogy amikor a macska a fejével benyomja az ajtót, gyorsan át is ugorjon rajta, és ne töltsön az ajtónyílásban sok időt, ellenkező esetben beszorulhat.
 • Kétoldalú gyakorlás: Amikor a macskád már ismeri az ajtó működését, ismételd a gyakorlást úgy, hogy az ajtó másik oldalán állsz. Mutasd meg neki, hogy a lengőajtó a másik irányban is használható.
 • Türelem: Ha macskád szkeptikus, nem érdeklődik vagy akár fél az ajtótól, hagyd abba a gyakorlást, és próbáld újra egy későbbi időpontban. A gyakorlás semmi esetre se okozzon stresszt a macska számára. Ne szidd le, ha eleinte nem hajlandó az ajtót használni.

 

További tippek a macskaajtó használatára való szoktatáshoz

A félénkebb macskákat könnyen rávehetjük az ajtó használatára, ha bátrabb fajtársaik bemutatják nekik, hogyan is működik. Ha a háztartásban van olyan cica, amely már ismeri a macskaajtót, a másik vagy többi állat tőle tanulja el a használatát.

Kölyökmacskák esetén legtöbbször a természetes kíváncsiság és játékosság segít. Ezért tanácsos a macskaajtó minél korábbi beépítése, ha kismacskák befogadását tervezed.

Miért nem hajlandó a cica a macskaajtót használni?

Mindent megteszel, hogy hozzászoktasd cicádat a macskaajtóhoz, de ő makacsul ellenáll? Sem játékkal, sem jutalomfalattal nem vehető rá, hogy használja az ajtót? Ha a macska a türelmes próbálkozások ellenére sem hajlandó használni az átjárót, lehet, hogy tart tőle, vagy esetleg még mindig nem érti a működését.

Tipp: Macskamenta vagy orvosi macskagyökér segítségével még izgalmasabbá teheted a macskaajtót vonakodó cicád számára. Vigyázzunk a kültéri ajtóknál: A csábító illatra természetesen más szabadon tartott macskák is felfigyelhetnek.

Macskaajtó beépítése – mire ügyeljünk?

Ha macskaajtót szeretnél beépíteni cicád számára, előzetesen mindenképp tisztázd a következő pontokat:

 • Engedélyezett-e macskaajtó beépítése?
 • A macskaajtó valamelyik kültéri ajtón legyen, a falon vagy akár az egyik ablakon?
 • Rendelkezel megfelelő szaktudással, kézügyességgel, vagy szakemberre lesz szükséged a beépítéshez?

Emellett vedd figyelembe, hogy a saját cicád mellett az ajtót az időjárás, de akár egyéb állatok is igénybe vehetik majd. Ha az ajtót a ház azon oldalán építed be, amely jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, ügyelj a megfelelő szigetelésre. Továbbá a lengőajtót úgy kell elhelyezni, hogy ne lehessen azon átnyúlva egy segédeszközzel a kilincset vagy a zárban lévő kulcsot elérni. Betörés esetén a macskaajtó elhelyezése, tulajdonságai befolyásolhatják a biztosítási fedezetet!

Vannak eltérések a macskaajtók között?

A termékkínálat igen széles, számos eltérő kivitel kapható különböző használati célokra. Egy egyszerű modell is megfelel a céljaidnak, vagy érzékelővel ellátott átjáróra van szükséged, amely kizárólag a saját macskádnak nyílik ki? Alapvetően a következő változatok közül lehet választani.

 • Egyszerű mechanikus lengőajtó: A lengőajtó a macska mozgási irányának megfelelően nyílik és záródik. Ez az egyszerű és gazdaságos megoldás teljes mértékben elegendő, ha a macskának például csak a teraszra kell kijutnia.
 • Négyutas macskaajtó: Ebben az esetben retesz segítségével meghatározhatod, hogy a lengőajtó mindkét irányban, vagy csak befelé, vagy csak kifelé engedje az állatot, vagy legyen teljesen bezárva.
 • Órával felszerelt macskaajtó: Ezek az ajtók programozhatóak, így csak az általad meghatározott időszakokban működnek. Itt különféle műszaki megoldásokkal találkozhatunk az időkapcsolótól az okosidőzítőig.
 • Mikrochipes macskaajtó: Ahogy korábban már volt róla szó, ennél a lengőajtónál mikrochip-felismerés gondoskodik arról, hogy idegen macskák ne jöhessenek be a házba. Ez kipróbált megoldás a talajszinten lévő olyan ajtóknál, amely idegen állatok számára is megközelíthető.

A beépítési típustól függetlenül figyelj arra, hogy a macskaajtó kényelmesen „megugorható” legyen cicád számára, és hogy a lengőajtó lehetőleg szélálló legyen, valamint halkan működjön.

Hogyan építhetek be legegyszerűbben és legjobban macskaajtót?

A legelső kérdés, hogy milyen anyagba kell beépíteni a macskaajtót. Ez legtöbbször fa, fém vagy műanyag (ajtók) vagy tégla, kő (fal). A macskaajtó beépítéséhez először is egy méretpontos nyílást kell vágni az adott helyen. A különböző falvastagságokhoz és anyagokhoz különböző átjáró-hosszabbítások és adapterek kaphatóak.

Ha rendelkezel a szükséges hozzáértéssel és kézügyességgel, fa- vagy műanyag ajtóba könnyen beépítheted saját magad is a macskaajtót sablon és dekopírfűrész segítségével. Erre tényleg csak akkor vállalkozz, ha képzett mesterember vagy, egy mérési vagy szerszámhiba elegendő ahhoz, hogy használhatatlanná váljon az ajtó. Ugyanez vonatkozik a fémből készült ajtókra is.

A fal kivésése további megoldás a macskaajtó beépítésére. Ebben az esetben mindenképp kérd szakember tanácsát, hiszen fontos, hogy ne veszélyeztesd az épület statikai biztonságát. Ha macskabarátként új házat építtetsz, már a tervezésnél érdemes egy a macskaajtónak alkalmas falnyílással számolni.

Beépíthető macskaajtó teraszajtóba vagy üvegajtóba?

A teraszajtók legtöbbször üvegből készülnek, és a kültéri, bejárati ajtók esetében sem ritka az üvegezés. Felmerül a kérdés, hogy macskaajtót be lehet-e építeni ablakba. Alapvetően tényleg lehetséges üvegtáblába is beépíteni a macskaajtót, azonban ez sokkal bonyolultabb és költségesebb eljárás, mint a faajtóba való beépítés. Továbbá nem mindegyik üvegezési típus alkalmas az utólagos beépítésre. Ez a munka jellemzően üveges szakembernek való feladat, akinek adott esetben a teljes üvegtáblát ki kell cserélnie olyan típusúra, amely alkalmas a beépítésre.

Beépíthető-e macskaajtó albérletben?

Ha még nem rendelkezel saját otthonnal, hanem albérletben laksz macskáddal, akkor nem adhatsz egyszerűen megbízást egy asztalosnak vagy üvegesnek. A macskaajtó beépítése az épület módosításának minősül, amelyet kötelező előzetesen egyeztetni a bérbeadóval. Ha társasházban saját lakásodban laksz, a macskaajtó beépítése előtt akkor is be kell szerezned a lakóközösség hozzájárulását. Ha ezt elmulasztod, kártérítési igénnyel léphetnek fel veled szemben. Továbbá albérlőként kiköltözéskor vissza kell állítanod a lakás eredeti állapotát, tehát macskaajtó nélküli ajtót vagy üvegtáblát kell beszerezned.

Milyen tartományban mozognak a macskaajtó beépítési költségei?

A költség a macskaajtó árából és a beépítéssel megbízott szakember díjából tevődik össze. Ez utóbbi mértéke attól függ, hogy milyen anyagból készült az ajtó, milyen egyéb költségek merülnek fel, vagyis megbízol-e a munkával asztalos, üveges vagy kőműves szakembert, és hogy mennyire időigényes a beépítés. Egyszerű kültéri ajtóba vagy falba való beépítés esetén 100–300 euró közötti költséggel számolhatsz. Az üvegtáblába való beszerelés bonyolult munka, az függ az adott üveg típusától (például dupla üvegezés), ezért nehezen kalkulálható. Ehhez ajánlatos több üvegestől ajánlatot kérni.

Egyszerűbb kivitelű, mechanikus macskaajtók már kaphatóak kétszámjegyű euró áron. Minél igényesebb a kivitel, minél több funkciót biztosít, annál drágább a macskaajtó. Egy mikrochipes macskaajtó mintegy 80 euró, egy okosotthon-kompatibilis darab számos extra funkcióval és a hozzá tartozó alkalmazással több száz euróba kerülhet. A prémium kategóriában találhatóak úgynevezett háziállat-bejáratok, amelyek olyan funkciókat nyújtanak, mint hőszigetelés, teljes szigetelés és saját áramellátás.

Van-e alternatívája a macskaajtónak?

Klasszikus macskaajtó nem jöhet szóba? Lehet, hogy a következő opció is megfelel neked és kedvencednek.

Ötletes gyártók kifejlesztettek egy „ajtócsengőt” kutyák és macskák számára. Ha az állat hozzáér egy érzékelőhöz, felhangzik a megfelelő hangjelzés a lakásban, vagy infravörös érzékelő jelzi a macska közeledtét. Vigyázat: a hagyományos „engedj be” nyávogáshoz képest ez a megoldás nem könnyíti meg jelentősen a helyzetet.

A macskaajtó legegyszerűbb alternatívája, amelyet albérlőként vagy háztulajdonosként is használhatsz, a betörők számára nem hozzáférhető, folyamatosan nyitva tartott ablak.

Összegzés: Amennyiben adottak a beépítés műszaki feltételei, rendelkezel a szükséges engedélyekkel is, és cicád felfogta VIP-bejáratának működését, többé sosem kell ajtónállót játszanod.

 

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Új családtag érkezik? 3+1 tipp a kezdeti időszakhoz

Új családtag érkezik? 3+1 tipp a kezdeti időszakhoz

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.