Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Macskagyökér és macskamenta

2013. június 20.

Macskagyökér és macskamenta

Macskastimuláló illatok

Micsoda illat! Sok macska szinte mágikusan vonzódik a macskamentához és a macskagyökérhez. Ezek az illatok megbabonázzák, stimulálják és játékra késztetik a cicákat.

A macskagyökér – latin nevén Valeriana – nyugtató, altató hatást gyakorol az emberre. A cicák nagyon odavannak érte, pedig rájuk pont fordítva hat. A macskagyökérnek közel 150 különféle mellék- és alfajtája fordul elő, de doromboló kis barátaink az ún. „igazi macskagyökér” illóolaj-tartalmáért (szeszkviterpén) „őrülnek meg”. A kisállat-kereskedések kínálatában olyan játékokat és eszközöket is találunk, amelyekbe betölthetjük ezeket az illóolajokat, illetve az apróra vágott macskagyökeret. Igazi ajándék egy-egy ilyen tárgy, amely minden macskát garantáltan feldob.


Csak adjunk oda cicánknak egy macskagyökérrel töltött kispárnát, és meglátjuk, micsoda varázslatos vonzerőt gyakorol majd rá. Miután alaposan megszaglászta, az afrodiziákumok hatásához hasonló eufórikus érzés lesz úrrá rajta. A macskagyökér olyan alkaloidákat tartalmaz, amelyek izgatják és „megőrjítik” a macskákat.

Ugyanez igaz a macskamentára – latin nevén Nepeta Cataria – is. Ez a növény az illóolajok mellett aktinidint és nepetalaktont is tartalmaz, amitől szobatigrisünk el lesz ragadtatva. A legtöbb macska azért szereti a macskamentával töltött játékokat, mert varázslatos illatuk őrült bolondozásra ingerli, ezáltal élénkebbé és aktívabbá teszi őket. A kiscicák a macskagyökér töltetű párnával is nagyon szeretnek játszani.

Pozitív hatású játék
Csak időnként adjunk cicánknak macskamentát, illetve macskagyökeret, különben elveszítik mágikus hatásukat és az extázis stresszbe fordulhat. A macskatulajdonosok csakis a kisállat-kereskedésekben kapható termékeket adják kedvenceiknek, a vegyiparban előállított tinktúrák ugyanis általában alkoholt is tartalmaznak.


Figyelem! Csak egészséges macskát engedjünk macskamentával játszani! Ha cicánk egészségi állapotát illetően kétségeink vannak, akkor forduljunk állatorvoshoz, mielőtt ilyen játékot adnánk neki. Főszabály, hogy a cica ne férhessen hozzá bármikor ezekhez a játékokhoz. Hetente legfeljebb 15 percig engedjük játszani velük, akkor is csak felügyelet mellett. Arra is ügyelni kell, hogy a macskagyökérrel, illetve macskamentával töltött párnák és játékok ne érhessenek hozzá a többi játékhoz, mert illatuk azokra is átterjedhet. A játékokat légmentesen lezárható edényben tároljuk, hogy az illat hosszabb ideig friss maradjon.


Ritkán a macskamenta enyhe agressziót válthat ki, de az is előfordulhat, hogy semmilyen hatása nincs. Mindkét esetben a genetika határozza meg az állat reakcióit. Ilyenkor, illetve a nem tökéletesen egészséges cicák esetében, legjobb, ha egyáltalán nem adunk macskamentát.

Az egészséges állat számára azonban semmilyen veszélyt nem jelent, sőt óriási örömet okoz, ha néhanapján macskamentával vagy macskagyökérrel töltött játékkal játszhat. Ezek a játékok stimulálják kedvenceinket, és még a leglustább macska is felpörög tőlük. Épp ezért a macskamentával, illetve macskagyökérrel töltött játékok és felszerelések hatalmas választékát kínálják a kereskedések. Egészen biztos, hogy minden macskának megtaláljuk a neki való játékot. Sőt a folyékony, illetve a szárított macskamenta utántöltő kiszerelésben is kapható, hogy az eredeti illatát vesztett játék vonzerejét felfrissíthessük vele.