Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Macskapanasz – miért nyávog cicánk éjszakánként?

2018. április 12.

Macskapanasz – miért nyávog cicánk éjszakánként?

A macskák alapvetően éjszakai állatok, ekkor a legaktívabbak, ami gyakorta játékban, hangoskodásban, a gazdi harapdálásában, és esetenként a házban lévő egy-egy tárgy leverésében nyilvánul meg. Ha kedvencünknek kevés a motivációja a nappali aktivitásra, szinte biztosan borítékolható az éjszakázás. Azzal, hogy éjjelenként cicánk nyávogását halljuk, nem vagyunk egyedül. Ez persze nem minden esetben vigasztalja a kialvatlan gazdit.

Minden macska időről-időre használ vokális jelzéseket. Ezzel jeleznek egymásnak és nekünk is, ahogy az anya macska is így hívja magához a kiscicáit. Így szeretnék nekünk elmondani a problémáikat; amikor éhesek, szomjasak, továbbá játék közben is így jeleznek egymásnak, de territórium védelmezésekor is használatos, figyelmeztető jelzés. Akkor is gyakorta nyávognak, amikor egyszerűen csak figyelemre vágynak. A cicák különböző okokból kifolyólag zajonganak, életük más-más szakaszaiban.

A kiscicák éjjel-nappal játszanának. Ahogy a kis bársonytalpú növekszik, vadászösztöne is felébred, néhány macska pedig igen vokális módon fejezi ki lelkesedését. Cicáink főként este éreznek erősebb késztetést egy kis vadászatra. A különböző rovarok, rágcsálók utáni éjszakai hajsza pedig igazán kellemetlen ébredést eredményezhet, amikor macskánk frusztrációból, vagy izgalomból fakadóan rázendít. Vagy például egy újonnan befogadott cica eleinte nagy valószínűséggel megpróbálja majd keresni, hívni az alomtársait. Hasonló helyzet a frissen befogadott, ám felnőtt minitigrisek esetében is fennállhat. De ok lehet még, hogy a cica beszorult valahová, nem tud kijönni, és a segítségedre van szüksége. Sokféle nyávogás létezik, a gazdi idővel megtanul különbséget tenni közöttük, és egyre jobban érti a cica szándékát.

A késői órákban rendszeresen nyávogó, ám egészséges macska esetében szerencsére több egyszerű megoldás is létezik, hogy megkönnyítsük az éjszakákat minden érintett számára. Ha háziállatunknak van kedvenc játéka, érdemes közvetlenül lefekvés előtt beiktatni egy kis játékidőt, energiáinak levezetése, vagyis a lefárasztás végett. Érdekes, de megoldás lehet még a halk, klasszikus zene, ami képes a magányos vagy idősebb bársonytalpúak megnyugtatására. Esetleg megpróbálhatjuk egy időre kizárni kedvencünket a hálószobából. Ha ugyanis a figyelemért való követelőzésükre minden esetben reagálunk, az csak ösztönözni fogja állatunkat, hogy továbbra is ezen a módon érvényesítse akaratát. A figyelmen kívül hagyás első nekifutásra felbosszanthatja macskánkat, de néhány nap elteltével csökkenhet a hangos követelőzés. Ha tehát nem egészségügyi okai vannak cicánk rendíthetetlen zajongásának, rengeteg otthoni praktikával bírhatjuk őt jobb belátásra az éjszakák tekintetében.

A korosodó macskáknál az éjszakai nyávogás viszont komolyabb problémákra is utalhat. Az életkor előrehaladtával, ahogy idős embereknél, úgy cicáknál is megváltozhat az alvás-ébrenlét ciklus és demetia is kialakulhat. Az ok nélküli nyávogás gyakori, geriátriai, azaz időskorból fakadó egészségügyi problémákkal küzdő macskák esetében, és összefüggésben lehet szorongással vagy dezorientációval is, vagyis a tájékozódó képességek romlásával. A CDS-ben (kognitív diszfunkciós szindróma) szenvedő macskák felébredhetnek és dezorientáltak lehetnek. Idős macskák visszatérő nyávogásba kezdhetnek akkor is, ha hallásuk romlik, vagy siketté válnak. Ha nem hallják magukat, akkor hangosan hallatják a hangjukat, hogy megbizonyosodjanak róla, mi viszont halljuk őket. Ilyenkor érdemes a fekhelyüket beköltöztetni a hálószobába, magunkhoz közel, így csak egy karnyújtásnyira leszünk, hogy megnyugtathassuk őket.

Ha a háztartásban idős cica él, akinél gyakori az éjszakai nyávogás, mindenképp ajánlott felkeresni az állatorvost. Vannak ugyanis kifejezetten olyan terápiák, kezelési módok, amik javíthatnak a fenti problémákkal küzdő macskák életminőségén – ezáltal gazdáikén is.

 

Forrás:  vetstreet.com, canidae.com