Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Madarak és az étrend kiegészítők

2018. november 21.

Madarak és az étrend kiegészítők

Amikor egy kedvtelésből tartott madár mesterséges körülmények között él – például kalitkában – általában nincsenek jelen környezetében a természetes élőhelyének jellemző táplálékai. Ez pedig vitamin- és ásványianyag hiányhoz vezethet, ami komoly következményekkel járhat a szárnyasra nézve.

A vitaminok és az ásványianyagok hiánya általában a nem megfelelő étrendnek köszönhető. Ha csak magvakkal etetjük tollas barátunkat, annak biztosan nem lesz jó vége. Papagájunk étrendjének első helyén magas minőségű madárpelletnek kell állnia, aminek tartalmaznia kell minden vitamint és ásványianyagot, amelyre egy papagájnak szüksége lehet. Az egészség fenntartásához viszont nem elég a prémium madáreleség, nem szabad megfeledkeznünk a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem, amelyeket az általunk tartott madárfaj igényeinek megfelelően kell összeállítani.

Ajánlott zöldségek például: sárgarépa, édesburgonya, tyúkhúr, pitypang zöldje, petrezselyem, zöldbab, édes paprika, karfiol, brokkoli, padlizsán, római saláta, uborka.

Ajánlott gyümölcsök: mangó, papaya, kiwi, erdei gyümölcsök, gránátalma, ananász, vörösáfonya, őszibarack, nektarin, sárgabarack, banán, narancs, cseresznye, körte, szőlő, alma, grapefruit, mandarin.

Ha nem megfelelően etetjük madarunkat, akkor az akár elhízáshoz is vezethet, de kialakulhatnak a papagájoknál vitamin és ásványi anyag hiányból fakadó betegségek is. Az A-vitamin hiánya például súlyos következményekkel járhat csőrös házikedvenceknél, de betegséget okozhat az is, hogy nem megfelelő arányban van jelen a táplálékban a kalcium, a foszfor és a D-vitamin.

Fontos, hogy figyeljünk a jelekre. Az A-vitamin hiány a hámszövet működését károsítja, így légzőszervi és emésztőszervi problémákat okoz, de érintett a kiválasztó szervrendszer is. A madár kórokozókkal szembeni ellenállóképessége csökken. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, mindenképp forduljunk állatorvoshoz: fehér foltok vagy elváltozások jelennek meg a madár szeme és csőre körül, továbbá, ha a papagáj zihál, tüsszög, nincs étvágya, valamint, ha kuszákká és fénytelenné válnak a tollak.

A madár szervezete csak D-vitamin jelenlétében tud kalciumot felvenni. A magalapú étrend foszforban gazdagabb, míg kalciumban szegényebb.  A kevés természetes fény – és így kevés D-vitamin – miatt a kalcium hiányával kapcsolatos problémák tovább fokozódhatnak. Növekedésben lévő állatoknál rendellenes növekedés és csontdeformitások alakulhatnak ki, a gyenge csontok sokkal kisebb behatásokra törhetnek. De kialakulhat még gyengeség, remegés, görcsroham és egyéb idegrendszeri tünetek.

Amennyiben tenyészteni is szeretnénk, különösen fontos a megfelelő D-vitamin- és kalcium mennyiség a szervezetben, hiszen ellenkező esetben nem lesz majd elég vastag a papagájtojás héja, ami még több problémát hozhat magával.

Bár a hiánybetegségek a legtöbb esetben kifejezetten a helytelen táplálás következményei, nem mindig egyszerű a gyógykezelés. Ha egy papagáj hosszú időn keresztül csak magvakat evett, akkor nem biztos, hogy hajlandó lesz átszokni más típusú élelemre.

Általában segíthet, ha beakasztunk egy kalciumos csőrkoptatót a kalitkába, de ez esetben is nagyon ügyelnünk kell a kiegyensúlyozott étrendre. És bár a kereskedésekben nagy eséllyel kaphatóak különböző tabletták és porok is, fontos, hogy speciális étrendkiegészítőket csak egzotikus madarakra szakosodott állatorvos tanácsára adjunk tollas barátunknak. Ne felejtsük el, hogy a túl sok vitamin épp olyan káros lehet, mint a túl kevés.

 

Forrás: herebird.com, thesprucepets.com