Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Madáretetés télen

2019. szeptember 23.

Madáretetés télen

A vadmadarak téli etetése képes egy kis örömet hozni a fagyos mindennapokba. Ha a megfelelő eleségekkel kínáljuk a szárnyasokat, akkor rendszeresen vissza fognak járni hozzánk, és gyakran megcsodálhatjuk őket az ablakunkból. Javasolt néhány hasznos információt megismerve belevágnunk.

Itthon telelő madarak

Attól függően, hogy az ország megy részén élünk, több tucat vadmadárfajjal találkozhatunk még télen is. A leggyakoribbak közé tartoznak például a cinegék, a harkályok és a tengelicek, de attól függően, hogy hol élünk érkezhetnek udvarunkra élelem után kutatva rigók, pintyek, jégmadarak és akár más tollasok is.

A madáretető

Az eltérő fajok számára más-más etető az ideális, ezért érdemes többfélével is készülnünk, és az sem mindegy, hogy hová helyezzük azokat.

Általánosságban megfelelő lehet például egy fedett madáretető, amely a benne található magokat is védi. A hó és a jég káros hatással lehet a kitett elemózsiára, ezért, ha olyan etetőt választunk, amely több oldalról is zárt, illetve csak a madarak méretének megfelelő nyílás található rajta, az megóvhatja az ennivalót, sőt, csőrös pajtásainknak is menedéket nyújthat a zord időben.

Lehetőség szerint keressünk szélvédett helyet az etető számára, de arra is figyeljünk, hogy a csipegető szárnyasok ne legyenek közben könnyű prédák a ragadozók számára. Ügyeljünk rá, hogy legalább 5 méter távolságra tegyük az etetőt az ablakoktól, nehogy nekirepüljenek és megsérüljenek csőrös barátaink.

A kapacitást tekintve hasznos lehet nagyméretű madáretetővel készülni, hiszen azt nem kell gyakran újratöltenünk, de ez csak akkor jó megoldás, ha a magok védve vannak a nedvességtől, ellenkező esetben penész és gomba jelentkezhet rajtuk. Emiatt a nyílt etetőket például minden nap ki kell üríteni és fel kell újra tölteni.

Időt kell szánnunk az etető tisztán tartására is. Ezzel nem csak a gombásodás kerülhető el, hanem az is, hogy megfertőzzék egymást a madarak. Tisztításkor dobjuk ki a nedves vagy épp jégbe fagyott magokat, hagyjuk az etetőt teljesen megszáradni, és csak utána szórjunk bele ismét élelmet. Törekedjünk arra, hogy a madáretető minden része alaposan át legyen törölgetve.

Vadmadár eleség

Télen azok az ennivalók a legjobbak a madarak számára, amelyek magas zsír- vagy olajtartalommal rendelkeznek, így elegendő energiát biztosítanak a túléléshez a leghidegebb napokon is. Tápláló finomságok, amelyeket a szárnyasoknak adhatunk: fekete napraforgómag, hámozott földimogyoró, faggyú magvakkal és gyümölcsökkel keverve, natúr mogyoróvaj, fehér köles.

PREMIERE faggyú stick- fehérje 1,5kg

PREMIERE napraforgómag 3kg

A megvásárolt magvakat mindig hűvös, száraz helyen tároljuk, rovaroktól és rágcsálóktól védett helyen. Jó, ha könnyedén, bármikor hozzá tudunk jutni. Egy nagyobb adagolókanál segíthet a gyors újratöltésben, így nem kell majd sokat kint tartózkodnunk a hidegben.