Madáretető a kertben

2020. november 19.

Madáretető a kertben

Madarakat vonzani a kertünkbe egész egyszerű: tegyünk ki számukra eleséget egy etetőbe, és figyeljük meg, ahogy felfedezik az ennivalót. Ahhoz, hogy a madáretető biztonságos legyen és a szárnyasok is egészségesek maradhassanak, fontos, hogy tisztán tartsuk, és olyan nyitott területen helyezzük el, ahol nem fér hozzá semmilyen ragadozó. Gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen kint elegendő élelem, hiszen egész évben szívesen csipegetnek majd kertünkben a kis csőrösök.

A madáreledelek 5 fő típusa

  • Önálló magok: nem keverednek semmivel, bármikor kiszórhatóak, ide tartozik a fekete napraforgó, a négermag, az olajos repce, a földimogyoró, valamint a vörös- és a fehér köles.
  • Magkeverék: Ha magkeveréket teszünk ki, akkor több madárfaj is örömmel látogatja majd meg az etetőnket.
  • Héjnélküli magkeverék: Az előbbihez hasonló csemege, de a benne lévő magokon nincs héj, így sokkal kisebb rendetlenséggel jár, és olyan tollasok is képesek elfogyasztani őket, amelyek nem tudják feltörni a magokat, mint például a feketerigók. Az ilyen mixek sokszor másféle eleséget is tartalmaznak, például szárított lisztkukacokat és pelleteket.
  • Faggyú/zsír: Általában tömb vagy labda formában találhatjuk meg a kereskedésekben. Sok madár szereti, és nélkülözhetetlen energiaforrást jelent számukra, különösen a téli hónapokban.
  • Élő lisztkukacok: A legjobb eleség, amit kitehetünk a párzási és költési időszakban a vadmadaraknak.

A madáretetők 5 típusa

  • Lógó magadagoló: Az ilyen típusú etető a vörösbegyeket, a cinegeféléket, a pintyeket, a verebeket, csízeket vonzza a leginkább.
  • Négermag etető: Az apró négermagok adagolására gyártott etetők az aranypintyek, a csízek és a zsezsék kedvencei.
  • Hálós mogyoróadagoló: Ezek az etetők azt teszik lehetővé, hogy apró mogyoródarabokhoz juthassanak a vadmadarak, így nem okozhatnak fulladást a teljes szemek. Verebek, seregélyek, fringillák és cinkefélék érkezését várhatjuk.
  • Földi és asztali etetés: Az olyan madarak, mint a rigófélék, a galambok, és a szürkebegyek, nem használják a speciális etetőket, inkább a földről vagy az asztalról szeretik felcsipegetni az elemózsiát.
  • Házi készítésű etetők: Lehet például egy fél kókuszdióhéj megtöltve finomságokkal vagy egy darab faggyú magokkal borítva. A cinegefélék, a zöldpintyek és a verebek számára lehetnek vonzóak.

Tippek

– Mindig tartsuk tisztán a madáretetőket, hogy ne terjedjenek általuk a betegségek!
– Télen-nyáron egyaránt legyen élelem az etetőkben, mert egész évben szükség lehet rá!
– Olyan helyen legyen az etető, ahol nem éri el semmilyen ragadozó, például macska!
– Csak a madarak által leginkább kedvelt magokat tegyük ki, hogy más állatokat ne vonzzunk a kertünkbe!
– A víz ugyanolyan fontos, mint az étel, ivás és fürdés szempontjából is, ezért biztosítsunk fürdetőt is a szárnyasok számára, és ügyeljünk arra, hogy a víz mindig tiszta legyen!