Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Madáretetők karbantartása – mire érdemes figyelni?

2022. március 09.

Madáretetők karbantartása – mire érdemes figyelni?

Sok vadmadárnak okozhatunk örömet azzal, ha kihelyezünk néhány madáretetőt a kertünkbe, ám, nem csak arra kell ügyelnünk, hogy időnként feltöltsük friss elemózsiával, hanem a karbantartására is. A piszkos madáretetőben ugyanis baktériumok, penészgombák és egyéb kórokozók jelenhet meg, amelyek megfertőzhetik az éhes szárnyasokat. A beteg madarak pedig továbbfertőzhetnek más etetőket és élőlényeket, így semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagynunk az etetőtisztítást.

Szerencsére a madáretetők tisztítása egyszerű, így könnyedén biztosíthatunk kertünk vendégei számára tiszta, biztonságos élelemlelő helyet.

Problémák a piszkos etetőkkel

A penészes magvak és a madárürülék által terjesztett betegségek mellett egyéb kellemetlenséget is okozhat nekünk a jelenség:

– Rossz szagok, amelyek odavonzhatják a rovarokat, egereket, patkányokat és az egyéb nem kívánt kisállatokat
– A felhalmozódott zsír és törmelék károsíthatja a pázsitot vagy a virágágyást
– Megsérthetünk vele közösségi szabályokat
– A túlzottan elhasználódott etető könnyen rongálódhat, nem lesz biztonságos egy idő után

Tippek a tiszta madáretetőért

Válasszunk könnyen tisztítható adagolót
A fából készült etetők felszívják az olajokat és az egyéb szennyeződéseket, így idővel nehezen lehet majd őket rendben tartani. A legjobb, ha újrahasznosított műanyagból, fémből, mázas kerámiából vagy üvegből készült termékeket vásárolunk.

Legyen rendszeres a karbantartás

Normál esetben legalább havonta egyszer tisztítsuk meg alaposan a madáretetőt. Ha viszont etetőnk különösen forgalmas, vagyis sok tollas látogatja, akkor viszont gyakrabban neki kell látnunk a feladatnak.

Használjunk megfelelő tisztítószereket
Ez etetőket egy rész hypo és kilenc rész forró víz oldatával fertőtleníthetjük. Ezen kívül a kereskedelemben kapható madáretető tisztítók vagy a gyengéd, illatmentes mosogatószerek lehetnek alkalmasak.

Áztassuk be az etetőt
Ha a madáretetőnk láthatóan nagyon koszos, akkor a legkönnyebben úgy varázsolhatjuk tisztává, ha előtte beáztatjuk egy időre, mert akkor fellazul a szennyeződés. Használjuk a mosogatót, a mosdókagylót vagy valamilyen nagyobb méretű edényt, hogy teljesen ellepje a víz az etetőt.

Minden részt tisztítsunk meg
Ne csak azokat a részeket mossuk át, ahol látjuk a piszkot, hanem a többit is, kívül-belül, beleértve az adagolónyílást, az ülőrudat, a fedelet, stb. Csak így lesz tökéletes a higiénia és így tudjuk megelőzni a betegségek kialakulását.

Szerezzünk be hozzá eszközöket
Használjunk gumikesztyűt, hogy megóvjuk kezeinket a sérülésektől és a szennyeződésektől, valamint érdemes lehet egy kefét is segítségül hívni a hatékony és gyors tisztítás érdekében. Az apró alkatrészek és a szűk nyílások tisztításához egy fogkefe is ideális lehet.

Alapos öblítés és szárítás
Ha elkészültünk, akkor öblítsük le tiszta vízzel a madáretetőt, szánjunk erre is néhány percet, hogy biztosan eltávolítsunk minden vegyszermaradványt. Ezt követően pedig száraz ruhával törölgessük át, és várjuk meg, amíg teljesen megszárad az etető, és csak utána töltsük újra, mert a megmaradt nedvesség hamar penészesedést és a magvak rothadást eredményezheti.