Madáritató és madárfürdető – a kert fontos kiegészítői

2021. február 02.

Madáritató és madárfürdető – a kert fontos kiegészítői

A víz jelenléte elengedhetetlen egy madárbarát udvarban, és egy friss vízzel teli, tiszta madárfürdető olyan szárnyasokat is a kertünkbe vonzhat, amelyek érdeklődését egyébként nem keltik fel az etetők és a madárházak. Ám, még a legjobb fürdő sem hasznosul igazán, ha annak nem jó helyet választunk. Nem csak vonzónak kell lennie a fürdetőnek a tollasok számára, hanem veszélytelennek is.

Milyen problémákat okozhat a rossz elhelyezés?

Az emberek többsége azt feltételezi, hogy a madárfürdető megléte már önmagában is nagyon hasznos, pedig valójában, ha nem megfelelő helyre tesszük, annak akár káros következményei is lehetnek. Az etető alatt vagy fák és bokrok közelében a fürdetőnk – mely természetesen itatóként is szolgálhat – hamar megtelik a lehulló magokkal, levelekkel, termésekkel, és így a víz piszkossá válik. A lebomló szerves anyagok elősegíthetik a penész, vagy a baktériumok szaporodását, amelyek sajnos betegségeket okozhatnak.

Ha az ablakokhoz, ajtókhoz, vagyis nagyobb üvegfelülethez kerül közel a madárfürdető, akkor előfordulhat, hogy repülés közben a szárnyasok nekicsapódnak az áttetsző üvegnek, és megsérülnek. Szintén veszélyes lehet, ha ivás vagy fürdés közben a ragadozók könnyedén meg tudják támadni a madarakat.

De akkor hova tegyük a madárfürdetőt?

Mivel nincs két egyforma udvar, ezért nehéz pontos meghatározást adni arról, hogy hol lenne a legjobb helye kertünkben egy itatónak vagy fürdetőnek. Igyekezzünk minél több tényezőt figyelembe venni, és az alapján eldönteni, hogy hol hasznosulna leginkább a kiválasztott kiegészítő.

  • Méret: A fürdető mérete és súlya meghatározó lehet, amikor helyet keresünk. A betonból készült fürdető nehéz, így nagyobb erő kell a mozgatásához, és kárt okozhat egyes növényekben, valamint elsüllyedhet a lágy talajban. Egy kisebb, könnyebb fürdetőnek viszont szélvédett helyre lehet szüksége, ha jellemzőek az erős légmozgások.
  • Stabilitás: Olyan szilárd felületet kell találnunk, amely biztosan megtartja a fürdetőt, hogy az ne tudjon eldőlni. Fontos az is, hogy a medence pereme viszonylag magas legyen, elegendő mennyiségű vizet tudjunk tölteni bele. Ha szükséges, kavicsokkal vagy térkövekkel támasszuk meg alul kertünk kiegészítőjét.
  • Láthatóság: A madarak nem használják majd a fürdőt, ha nem látják, és nekünk sem fog örömöt okozni, ha nem tudjuk megfigyelni benne a kis szárnyasokat. Válasszunk olyan helyet, ahol könnyedén észreveszik tollas barátaink a vizet, és amire mi is jól rálátunk akár otthonunk valamelyik ablakából is.
  • Tisztaság: Ha jó helyet találunk a madárfürdetőnek, akkor tovább marad tiszta és ritkábban kell karbantartanunk. Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne hullhassanak a vízbe levelek, virágszirmok, gyümölcsök, valamint ne potyoghasson bele madáreleség, maghéj, és ürülék se.
  • Vízforrás: Szempont lehet az is, hogy legyen a közelben vízforrás, hogy könnyedén tisztán tudjuk tartani a fürdetőt, vagy újra tudjuk tölteni, ha szükséges. Jó megoldás lehet, ha pont odaér a slag, de persze például egy kannában ki is hordhatjuk a vizet, ha az nem okoz kellemetlenséget.

Előfordulhat, hogy minden tényezőt figyelembe véve nem tudunk igazán tökéletes helyet találni a madármedencénk számára, de némi kompromisszummal biztosan sikerre visszük a projektet. Fontos, hogy első sorban a szárnyasok érdekeit és biztonságát tartsuk szem előtt.