Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Megfázott a kutyám? – Az első tünetek felfedezése és megelőzés

2021. november 08.

Megfázott a kutyám? – Az első tünetek felfedezése és megelőzés

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is elkaphatnak olyan fertőzéseket, amelyek tüsszögést, köhögést és orrfolyást okozhatnak. Ám, a kutyusoknál a megfázásra utaló jelek akár súlyosabb betegségek következményei is lehetnek. Ősszel a változékony idő miatt háziállataink is könnyebben betegszenek meg, ezért fontos, hogy törekedjünk a megelőzésre, és mielőbb ismerjük fel az első tüneteket.

Mi a megfázás?

Amikor az emberek megfázásról beszélnek, akkor valójában a „hideg vírusok” széles körére utalhatnak, melyek olyan hasonló tüneteket okozhatnak, mint például a tüsszentés, a köhögés, a torokfájás, az orrfolyás és az általános rossz közérzet. Az embereknél a leggyakoribb vírusos megfázás a rhinovírus, mely a becslések szerint az emberi megfázásos megbetegedések több mint 50%-át okozza, de ide sorolható még például az influenza- és a koronavírus is.

A kutyák megfázásának okai is hasonlóak, többféle vírus is megtámadhatja a szervezetüket. Ezek közül a legtöbb enyhébb, néhány azonban súlyosabb megbetegedést is eredményezhet. Emiatt semmiképp sem szabad félvállról vennünk azt, ha négylábúnk a megfázás tüneteit produkálja.

A megfázás gyakori jelei a kutyusoknál:
– tüsszögés
– köhögés
– orrfolyás és/vagy duzzadt orr
– könnyező szemek

Mivel ezek nem csak megfázásra, hanem akár kennel köhögésre, kutyainfluenzára, parainfluenzára, hörghurutra vagy akár szopornyicára is utalhatnak, ezért nagyon fontos, hogy azonnal vigyük el bundás barátunkat állatorvoshoz, hogy minél hamarabb megfelelő és hatásos kezelést tudjon kapni.

Ha mindezek mellett étvágyváltozást, lázat, hányást, hasmenést vagy egyéb rendellenességet is tapasztalunk, akkor valószínűleg súlyosabb a baj. Az enyhe megfázás általában magától elmúlik, de ha veszélyesebb vírussal állunk szemben, akkor antibiotikumra és egyéb gyógyszerekre is szükség lehet.

Megelőzhető a megfázás?

Sajnos vakcina nincs közönséges megfázás ellen, mivel több vírus is kiválthatja a tüneteket. De segíthetnek csökkenteni a kockázatot például a kennel köhögés vagy az influenza ellen készült védőoltások.

Kutyagazdaként megoldást jelenthet az is, ha nyitott szemekkel és fülekkel járunk, azaz, elkerüljük azokat a helyeket, ahol történtek megbetegedések az ebek között. Ilyenkor lehetőség szerint ne vigyük kutyás közösségekbe kedvencünket.

Mindezek mellett természetesen elengedhetetlen az immunrendszer erősítése prémium minőségű tápokkal, naponta cserélt friss, tiszta ivóvízzel, rendszeres mozgással. Szükség esetén étrendkiegészítőket is alkalmazhatunk, de előtte mindenképp egyeztessünk az állatorvossal. A túlzott vitaminbevitel ugyanis ugyanúgy problémát okozhat, mint a hiányuk.