Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Megviseli-e papagájodat a tél?

2019. november 24.

Megviseli-e papagájodat a tél?

Mivel a legtöbb kedvtelésből tartott madárfaj meleg, trópusi éghajlattal rendelkező földrajzi területről származik, a hőmérséklet csökkenése kellemetlenül érintheti papagájunkat kényelmi és egészségügyi szempontból is. Ahhoz, hogy ne viseljék meg tollas barátunkat a fagyos hónapok, érdemes megismernünk szárnyasunk igényeit, és megfogadnunk néhány tippet.

Bár papagájunk bizonyára fogságban kelt ki a tojásból, de messzebbre visszanyúlva elég valószínű, hogy olyan helyről származik, ahol egész évben meleg van, például Dél-Amerikából vagy Afrikból. Tehát a szervezete arra a hőmérsékletre van berendeződve, és ezért nem viseli jól a zord időjárást, a hideg levegőt. Ebből következik, hogy nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy megóvjuk csőrös barátunkat, hogy ne észlelhessen semmit a kinti hőmérsékletcsökkenésből. Ha 18 °C alá esik a hőmérő higanyszála, az már veszélyes lehet papagájunk számára, továbbá egy gyors szellőztetés is könnyedén megbetegítheti.

Otthonunkat tehát akkor is melegen kell tartanunk, ha mi magunk egész nap nem is tartózkodunk a lakásban. Lehetőség szerint ez központi fűtéssel történjen, mert a kályha- és kandallóhasználat nem ajánlott, ha madarat tartunk, hiszen a lángok és a kiáramló füst is problémákat okozhatnak. Az állandó fűtés viszont száraz levegőt eredményezhet, ezért ügyelnünk kel a párásításra is. Ehhez régi párologtatókat is bevethetünk, de ma már sokan elektromos készülékeket üzemeltetnek. Az alacsony páratartalom száraz bőrhöz, törékeny tollakhoz és légúti megbetegedésekhez vezethet, ezért komolyan kell vennünk.

Télen különösen figyeljünk arra, hogy a kalitka ne legyen ablak- vagy ajtóközelben, mert egy kisebb huzat is végzetes lehet. Éjszakára érdemes letakarni a madárlakot, mert az is védi szárnyasunkat az esetleges hőmérsékletcsökkenéstől.

Ha papagájunk felborzolja a tollait, csőrét a mellkasába temeti, úgy ül, hogy a tollai eltakarják a lábait is, és még esetleg didereg is, akkor egyértelműen megállapíthatjuk, hogy kedvencünk fázik, és feljebb kell húznunk a fűtést néhány fokkal. Hidegben madarunk hangulata letargikussá válhat és elveszítheti az étvágyát, aminek további szövődményei lehetnek.

A papagájoknál nem kifejezetten megfázás jelentkezik, hanem inkább légúti fertőzések a gyakoriak. Ha az alábbi tüneteket észleljük, akkor valószínűleg légúti megbetegedéssel állunk szemben:

  • étvágytalanság
  • tüsszögés
  • köhögés
  • túl sok vizelés
  • letargia
  • felborzolt tollak
  • orrfolyás

Számítanunk kell arra is, hogy a madarak sokszor elrejtik betegségük tüneteit. Ez a képességük a vadonban alakult ki, ahol hamar ragadozók prédájává válnának, ha látszódna a gyengeségük. Ezért az a biztos, ha bármilyen rendellenességet észlelünk csőrös pajtásunk viselkedésében vagy külsején, akkor kérjünk segítséget egy díszmadarakra szakosodott állatorvostól. Minél hamarabb lesz kezelve a betegség, annál nagyobb lesz az esély a gyógyulásra.