Mennyi idősen kezdjük tanítani kutyusunkat?

2016. augusztus 29.

Mennyi idősen kezdjük tanítani kutyusunkat?

Igazából nem a kölykök tanítása a legfontosabb kérdés, hanem azok helyes szocializációja. Az engedelmességi feladatok várhatnak pár hónapot, kivéve a behívás tanítása.

A kölykök szocializációja, amennyiben megfelelő helyről vásárolunk, már a tenyésztőnél elkezdődik. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. 8 hetes kor előtt könnyen fejleszthetjük az egyensúly érzékét, ami sokat segít a későbbi autós utazások során, hozzászoktathatjuk hangos használati tárgyakhoz, mint a porszívó, vagy hajszárító. Továbbá már ebben a korban ellesnek a szüleiktől és testvéreiktől viselkedési mintákat.

Szocializációs szempontból a legérzékenyebb időszak az érzékszervek kifejlődésétől 4-5 hónapos korig tart. Ez azt jelenti, hogy ebben a korban a legkönnyebben formálhatóak és ilyenkor van a legkevesebb félelem érzetük. Természetesen ezután is alakíthatóak kedvenceink, de tény, hogy egészen egyszerű dolgunk lesz a jövőben, ha kihasználjuk ezt az időszakot.

De mire koncentráljunk? Ilyenkor érdemes hozzászoktatni idegen zajokhoz, fura tárgyakhoz, hogy bátran sétáljon különböző felületeken. Némelyik kutya fél felnőtt korában a kopogós, csúszós parkettától, így erre is gondoljunk. Nagy segítséget nyújtunk állatorvosunknak és kutya kozmetikusunknak, ha felkészítjük kedvencünket különböző testrészei áttapintására vagy különböző testhelyzetek felvételére, mint az oldalra döntés. Mindezek mellett rendkívül fontos, hogy sok sikerélményt szerezzen emberekkel és kutyákkal való találkozásokból. Emellett helyes viselkedési mintákat is el kell sajátítania, vagyis nem tépjük a másik kutya szőrét játék közben és a gazdi kezét sem rágjuk sebesre. Amennyiben végigvezetjük kedvencünket ezeken a tapasztalatokon és átsegítjük őket az esetleges akadályokon, félelmeken, egy magabiztos, kiegyensúlyozott felnőtt kutyát fogunk kapni, akinek maximális bizalmát fogjuk élvezni. Ahogy említettem, ebben az időszakban egy engedelmességi feladatra fontos koncentrálni, a behívás tanítására, de azt is játékos formában. Érdemes felkeresni a kutyaiskolák által tartott kifejezetten kölyökkutyák számára felépített programú „Ovi” csoportokat, ahol segítséget kapunk mindezek elérésében.