Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Mi alapján válasszunk almot kisemlősünknek?

2021. december 03.

Első háziállatnak sokan vásárolnak valamilyen kisemlőst, például hörcsögöt, tengerimalacot vagy törpenyuszit, mert valamivel egyszerűbb a gondozásuk és kevesebb szabadidőt igényelnek, mint a cicák vagy a kutyák. Ám, bármilyen kedvencet is válasszunk, nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, milyen alapvető igényei vannak, és milyen környezetet kell biztosítanunk a számára.

Az alom az a termék, amit a kisállat ketrecének vagy terráriumának aljára szórunk. Ez felszívja a pisit, a széthordott étel nedvességét, és a kiborított vagy kicsöpögött vizet is. Vagyis némileg segít a ketrec szárazon és kényelmesen tartásában. Azok a kisállatok, amelyeknek nem feltétlen van szüksége a ketrec egész területén alomra: a görények, a nyuszik és a tengerimalacok. Ők ugyanis kiképezhetőek arra, hogy kizárólag a bekészített toalettjükben végezzék el a dolgukat.

Mivel sok kisemlős élete jelentős részét az almon közlekedve tölti, ezért a megfelelő aljzat kiválasztásával sokat javíthatunk a kényelmen és az életminőségen.

Elsődleges szempont, hogy az alom pormentes és kezeletlen legyen, hogy elkerüljük a légzési és az egyéb egészségügyi problémákat. Épp ezért ne használjuk az asztalos műhelyben keletkezett forgácsot kedvencünk ketrecében, mert azzal biztos, hogy nagyobb mennyiségű port is bejuttatunk. Soha ne fújjuk be az almot szagtalanítóval sem, mert a kisemlősökre azok is káros hatással lehetnek.

Nagyjából ugyanazok az almok ideálisak a nyulak, a tengerimalacok, a csincsillák, a hörcsögök és az egerek számára is, de előfordulhat, hogy egyes termékek jobban beválnak nekünk és bundás barátunknak is.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni az alom kiválasztásakor:
– megfelelő felületet biztosítson a sétához, a fekvéshez, a játékhoz és az alváshoz is
– felszívja a nedvességet (vizet, vizeletet)
– utánozza az állat természetes élőhelyét
– pormentes legyen
– ne illatozzon

A szalma például meleg és jó nedvszívó, akár laza és préselt formátumban is elérhető. Egy olyan természetes anyag, ami kiváló lehet talajtakarónak, de mivel meglehetősen durva, ezért nem használhatjuk minden kisemlős alatt. Nyusziknak például remek választás lehet, de a kisebb rágcsálók akár meg is sérthetik magukat a szalmaszálakkal.

Mivel a faforgács viszonylag puha és szuper nedvszívó képességgel rendelkezik, ráadásul az ára is kedvező, ezért nagyon népszerű az állattartók körében. A hörcsögök szívesen bujkálnak és alszanak benne. A törpenyuszik toalettjébe préselt formában, pelletként javasolt adagolni. A ketrec teljes területére azonban ne szórjunk pelletet, mert kényelmetlen lehet a tappancsok számára.

Soha ne tegyünk kisállatunk ketrecébe bolyhos lepedőt vagy takarót. Azt gondolhatjuk, hogy puhaságuk miatt nagyon kényelmesek lehetnek a rágcsálók számára, ám a hörcsögök megpróbálhatják megenni az anyagot, illetve aprócska, törékeny lábaik beleakadhatnak az anyagszálakba. Ezenfelül szénát se javasolt alomnak használni, hiszen az kisállataink egyik élelemforrása.

Akár szalmára, faforgácsra vagy pelletre esik a választásunk, fontos, hogy rendszeresen, hetente többször is cseréljük, hogy megelőzzük a kellemetlen szagok kialakulását és a baktériumok terjedését. Tiszta alomban háziállatunk is jobban fogja érezni magát.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Mi alapján válasszunk almot kisemlősünknek?

Mi alapján válasszunk almot kisemlősünknek?

Így foglalkoztathatjuk kisállatainkat: játékok hörcsögöknek, tengerimalacoknak, nyusziknak és társaiknak

Így foglalkoztathatjuk kisállatainkat: játékok hörcsögöknek, tengerimalacoknak, nyusziknak és társaiknak

Tuti tippek a higiénikus kisemlős alomért

Tuti tippek a higiénikus kisemlős alomért

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.