Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Mi alapján válasszunk fekhelyet kutyánknak?

2021. november 18.

Mi alapján válasszunk fekhelyet kutyánknak?

Ha kutyusunk túl sok időt tölt a kanapénkon, esetleg a székünkben, vagy túl közel merészkedik hozzánk éjszaka az ágyban, akkor eljött az ideje, hogy meglepjük őt egy saját fekhellyel. A kutatások szerint az emberek jól alszanak egy ágyban háziállatukkal, viszont még jobban, ha az eb a szobában, de a saját kényelmes fekhelyén pihen. És ez hosszútávon kedvencünk számára is ideálisabb megoldás.

A kutyák viszonylag sokat alszanak életük során. Egy felnőtt állat általában napi 12-14 órát tölt alvással, egy kölyök pedig akár 18-20 órán át is szundizhat. Ahhoz, hogy négylábúnk szívesen használja a fekhelyét, meg kell találnunk számára a legmegfelelőbbet. Kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk.

Méret

Miután elhatároztuk, hogy veszünk egy kutyaágyat bundás barátunknak, az első dolgunk, hogy megmérjük őt a fejétől a farkáig. Ez azért fontos, hogy biztosan ne válasszunk olyan terméket, amely kicsi lenne pajtásunknak. A fekhelynek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy kutyusunk kényelmesen elférjen benne, nem csak összekuporodva, hanem akár nyújtózkodni is tudnia kell.

Stabilitás

A legtöbb kutya szeret rágni. A fiatalabbak sokszor a fogzás fájdalmát próbálják meg enyhíteni vele, az idősebbek pedig így tisztítják meg a fogaikat és tartják erősen az állkapcsukat. De lehet a rágás oka éhség, stressz és unalom is. 

A rágás nem csak romboló, de veszélyes is lehet, ha az anyagdarabok a háziállat gyomrában végzik, vagy elakadnak a belekben. Tehát, ha négylábúnk szeret szétrágni dolgokat, akkor fontos, hogy masszív, nehezen elpusztítható fekhelyet válasszunk.

Anyag

Figyeljük meg, hogy milyen anyagtípusokon szeret a leginkább pihenni kedvencünk. De emellett szempont lehet az is, hogy kutyánk idős-e vagy fiatal, nagyon hullik-e a szőre vagy kevésbé. A memóriahabos ágyak például jó választásnak bizonyulnak azoknak az idősödő ebeknek, amelyek már ízületi problémákkal is küzdenek. A más, pihe-puha anyagú ágyikók pedig jobban melegen tudják tartani a kölyköket vagy a rövidebb bundával rendelkező kutyákat.

Mindezek mellett praktikus lehet és megkönnyítheti a dolgunkat, ha a fekhely könnyen tisztítható és a huzata mosható. A minta pedig teljesen rajtunk múlik. Ma már rengeteg fekhely közül választhatjuk ki azt, amelyik nem csak háziállatunk számára ideális, hanem otthonunk berendezéséhez is tökéletesen illeszkedik.

Egyedi igények

Mindig vegyük figyelembe kutyusunk egyedi igényeit is. Az alacsony perem például nagy segítség lehet, ha az állat még kicsi vagy valamiért fájnak a lábai. Keringési zavarok és ízületi problémák esetén egy fűtött kutyafekhely különösen komfortos lehet.

Ne felejtsük el, hogy nem csak a megfelelő fekhelyet kell megtalálnunk, annak elhelyezése legalább annyira fontos. Olyan helyre kerüljön a kutyaágy, ahol pajtásunk biztonságban tudja érezni magát és nyugodtan aludhat.