Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Mi alapján válasszunk kutyafajtát?

2022. szeptember 01.

Mi alapján válasszunk kutyafajtát?

Egy kutya befogadása komoly döntés, hiszen jelentős hatással bír az életünkre és felelősséggel tartozunk majd szőrös barátunkért, ezért alaposan meg kell fontolnunk, hogy milyen négylábúra esik a választásunk. Bizonyára vannak olyan fajták, melyek megjelenése jobban megfogott minket a többiénél, de mielőtt hazavinnénk egy kutyust, csak mert aranyos, pontosan meg kell határoznunk az elvásásainkat, hogy az együtt élés hosszú távon is boldogsággal töltse el mindkét felet.

Néhány kérdést érdemes feltennünk és megválaszolnunk magunknak, mielőtt eldöntenénk, hogy milyen kutyát szeretnénk. Ezeket a kérdéseket akár a kiválasztott tenyésztő vagy menhelytulajdonos is felteheti nekünk, hogy megállapítsa, megfelelő-e az otthonunk kutyusuk számára.

– Aktív emberek vagyunk vagy inkább otthonülősek?
– Vannak gyermekeink vagy tervezünk vállalni?
– Van annyi bevételünk, hogy fizetni tudjuk az állatorvost? (A rendszeres oltások és vizsgálatok mellett nem várt betegségekre is gondolnunk kell.)
– Tudjuk finanszírozni az elengedhetetlen kiegészítőket és az eledeleket a szükséges mennyiségben és minőségben minden hónapban?
– Mennyi időnk van az eb szocializálására és tanítására?
– Mennyi ideig szoktunk napi szinten távol lenni otthonról?
– Milyen gyakran szoktunk elutazni például üzleti útra vagy nyaralásra? Hogyan oldanánk meg kutyánk felügyeletét ilyenkor?
– Mit várunk el egy kutyustól?
– Nagy- vagy kistestű kutyát szeretnénk?
– Mennyi időt tudunk rászánni az eb ápolására? Mennyire zavar minket a vedlés? Van-e szőrallergiánk?
– Egy adott tevékenységhez (például túrázáshoz, futáshoz, agility-hez) keresünk négylábút?

Ha tudjuk a választ ezekre a kérdésekre, akkor valószínűleg jelentősen leszűkítettük a lehetőségeinket, ami megkönnyítheti a választást. Ha például nagyon aktív életet élünk és szívesen kipróbálnánk az agility-t, akkor egy border collie remek társ lehet mellénk. Amennyiben inkább egy kisebb fajtát szeretnénk, de hasonló az érdeklődési körünk, akkor válasszunk egy papillont. Ha pedig egy családbarát kutyát szeretnénk, amely mérsékelt testmozgást és viszonylag kevés ápolást igényel (de nem gond a vedlés), akkor például egy labrador retriever lehet a jó választás.

Miután kirajzolódott, hogy milyen kutyafajtát keresünk, olvassunk utána és tanuljunk meg mindent az adott fajtával kapcsolatban. Fontos lehet például a temperamentum, a méret, az ápolási igények és az egyéb szükségletek is. Persze minden kutyus más és más személyiséggel rendelkezik, de vannak dolgok, amik különösen jellemzőek egy-egy típusra.

Ha tenyésztőtől szeretnénk kutyát vásárolni, akkor valószínűleg találunk majd tőle egy honlapot, ahol minden szükséges tudnivalót elolvashatunk a kutyákról és megfelelő tartásukról egyaránt. Emellett pedig, ha már konkrét kiskutyáról érdeklődünk, akkor pontosabb információt is kaphatunk az adott eb személyiségéről és szükségleteiről.

Talán nem is gondolnánk, de gyakran kerülnek fajtatiszta kutyusok a menhelyekhez is, ezért érdemes lehet megfontolnunk az örökbefogadást is. Az ott élő állatoknak ugyan lehet valamilyen korábban átélt traumája, de odafigyeléssel és sok szeretettel, ők is hihetetlenül hálás és boldog háziállatokká tudnak válni. Emellett sokszor arra is választ tudnak adni nekünk a menhely dolgozói, hogy az adott eb jól kijön-e például más kutyákkal vagy cicákkal, ami szintén meghatározó lehet, ha van már otthon valamilyen kedvencünk.