Mi alapján válasszunk papagájt?

2021. május 03.

Mi alapján válasszunk papagájt?

Könnyedén előfordulhat, hogy egy kisállatkereskedésben nézelődve már első pillantásra beleszeretünk egy gyönyörű ara papagájba, majd, amikor a madár még köszön is nekünk, akkor elhatározzuk, hogy őt bizony hazavisszük. De a papagájtartás nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. A madaraknak különleges táplálási igényeik vannak, és sokat kell velük foglalkozni, akár a nagyméretű kalitkából kiengedve is. Ezért jól meg kell fontolnunk a választást.

  • Méret

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a papagáj, annál több a vele járó kötelezettség is. A nagy madarak kivételes társakká válhatnak, de sokszor hangosabbak, piszkosabbak és igényesebbek is, mint a kisebb fajok. Emiatt első papagájnak egy kicsi, vagy közepes méretű tollast ajánlott vásárolnunk. A méret ugyanis befolyásolja például, hogy mekkora területet kell biztosítanunk leendő kedvencünknek, és hogy miként tudjuk nevelni. Fontos szempont lehet az anyagi ráfordítás és az idő is.

  • Viselkedés és temperamentum

Azt is el kell döntenünk, hogy olyan csőrös pajtást szeretnénk, amelyet minden nap ki kell engednünk a kalitkájából és foglalkoznunk kell vele, vagy olyat, amely szereti, ha nézzük, de nem vágyik az érintésünkre. Egy afrikai szürke papagáj például teljesen másképp viselkedik, mint egy kanári. Ha háziállatunkban társra szeretnénk lelni, akkor mindenképp olvassunk utána, hogy mely fajok személyisége hasonlít leginkább a miénkhez, illetve az elvárásainkhoz.

  • Táplálás és gondozás

Egyes madaraknak különleges étrendre és ellátásra lehet szükségük. A lórik például csodálatosan szép, közepes méretű szárnyasok, de speciális emésztőrendszerük miatt kiemelt figyelmet kell fordítanunk az etetésükre. Étrendjük kötelező elemei a pollenek, a nektár és a gyümölcsök. Ez pedig azt eredményezi, hogy székletük folyékony, vagyis a kalitka tisztán tartása is egy kicsit nehezebb. Gondoljuk át, hogy gondozásuk hosszú éveken keresztül mennyire lenne számunkra megterhelő.

  • Költségek

Papagájt tartani nem épp pénztárcakímélő, de hogy mennyit kell madarunkra költenünk, azt jelentősen befolyásolhatja a fajtája is. Nem csak maga a nagyméretű madár lehet drágább, mint kisebb társai, hanem a kalitka és az egyéb tartozékok is. Egyes tollasok hosszú életűek lehetnek, és nekünk minden egyes nap gondoskodnunk kell majd csőrös barátunkról. Nem csak a kiegészítők, a játékok és az ennivaló árával kell kalkulálnunk, hanem bizony arra is számítanunk kell, hogy kedvencünk megbetegedhet, és állatorvosi ellátásra szorul majd, ami sokszor nagyon költséges tud lenni.

  • Idő

Egyes madárfajok igénylik a mindennapos interakciót, hogy kiengedjük őket kalitkájukból és foglalkozzunk velük. Akár napi 2 óránknak is szabadnak kell lennie ahhoz, hogy szocializáljuk szárnyasunkat, és felügyeljük tevékenységét a lakásunkban. Ha nincs ennyi időnk, akkor olyan kisebb, független madarak közül válasszunk, mint a pintyek vagy a kanárik. Továbbá ne felejtsük el, hogy a ketrec és a hozzá tartozó kiegészítők rendszeres tisztítása is időigényes. 

Nagyon fontos tehát, hogy papagájt ne egyetlen impulzus alapján vásároljunk, hanem alaposan járjunk utána, melyik fajta az, amelyikről éveken át képesek vagyunk megfelelően gondoskodni.