Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Mi az a bioaktív terrárium és miért jó hüllőknek?

2021. március 10.

Bolygónk egyedülálló módon számos eszközzel rendelkezik az életet teremtő egyensúly fenntartásához. Minden egyes élő szervezetnek a Földön külön szerepe van. A lebomló anyagok például sok esetben újrahasznosulnak. Ez a körforgás pedig akár terráriumunkban is jelen lehet. Egy öntisztuló, bioaktív terráriumban pedig hüllőnk is komfortosabban érezheti magát.

Hüllőnk 100%-ban organikus, öntisztító, önfenntartó rendszerben tartása lehetővé teszi, hogy egy olyan környezetben élhessen, amelyben a vadonban is élne, ezzel pedig támogatjuk a természetes ösztönök és viselkedés megjelenését, amelyek ezeket az állatokat eleve lenyűgözővé teszik.

A bioaktív terrárium másik nagy előnye az, hogy pénztárcabarát. Bár eleinte költségesnek és időigényesnek tűnhet, hosszútávon valójában jelentős mennyiségű pénzt és időt takaríthatunk meg, ha nem kell folyamatosan cserélnünk az aljzatokat és a terrárium egyéb kiegészítőit. Ideális esetben egyszer kell megfelelően berendeznünk a bioaktív terráriumot, és az az állat egész életében képes fennmaradni, ha megfelelően gondoskodunk róla.

A bioaktív környezet kialakítását sokféleképpen el lehet kezdeni. Először azonban alaposan meg kell ismernünk a kedvtelésből tartott hidegvérű tartási igényeit: természetes élőhelyét, étrendjét, fűtési- világítási szükségletét, az ideális páratartalom szintjét, stb.

Miután kiválasztottuk a megfelelő méretű terráriumot – a nagyobb mindig jobb – a következő lépés, hogy kitaláljuk, milyen szubsztrátumot fogunk az aljára tenni. Készíthetünk saját keveréket is, de akkor nagyon kell figyelnünk az egyes rétegekre és funkcióikra. Kezdőként a legjobb talán az lehet, ha előre elkészített bioaktív szubsztrátumot választunk, figyelembe véve a terrárium leendő lakóinak érdekeit.

 Vízelvezetés

A vízelvezető réteg lényege, hogy a felesleges vizet kivezesse az aljzatból és megakadályozza a túltelítettséget, amely a rossz baktériumok elszaporodását eredményezné. A trópusi vagy neotrópusi terráriumokban elengedhetetlen. Általában kavicsokból, sziklákból áll.

Talaj

A vízelvezető réteg tetejére kell, hogy kerüljön a talajréteg, vagy a terrárium aljára, ha nincs szükség vízelvezetésre. A talajnak olyan összetevői lehetnek, mint például kókuszrost, tőzegmoha, homok, szén, orchidea kéreg, stb. Ezek tetszőlegesen felhasználhatók, illetve keverhetők, de persze igazodni kell vele a hüllő és az életközösség követelményeihez. A nem megfelelő talajkonzisztencia hamar betegségek kialakulásához vagy akár az élőlények elpusztulásához is vezethet.

Biológiailag lebomló anyagok és a tisztító személyzet

A szubsztrátumba kevert biológiailag lebomló anyagok nagyon fontosak. Az apró élőlények pedig, mint például a szárazföldi ászkarákok és a gömbászkák segítenek lebontani a fát, az ürüléket, az elhalt növényeket (a zöldek jelenléte szintén nagyon fontos több szempontból is), valamint az egyéb szerves anyagokat, és közben olyan létfontosságú tápanyagokká alakítják át őket, amelyek gazdagítják a talajt. Továbbá a talaj levegőztetésében is döntő szerepet játszanak. De akár gombák és más baktériumok is elvégezhetik ezeket a feladatokat.

Ha gondosan rendezzük be a terráriumot és kellőképpen odafigyelünk a megfelelő környezet kialakítására, a talajra, a szellőzésre és a hidratálásra is, akkor nagyon jól tud működni a bioaktív terrárium, és a legjobbat nyújtjuk vele hüllőnk számára.

 

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

Élő növények előnyei a terráriumban

Élő növények előnyei a terráriumban

Mi az a bioaktív terrárium és miért jó hüllőknek?

Mi az a bioaktív terrárium és miért jó hüllőknek?

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.