Mi az a bioaktív terrárium és miért jó hüllőknek?

2021. március 10.

Mi az a bioaktív terrárium és miért jó hüllőknek?

Bolygónk egyedülálló módon számos eszközzel rendelkezik az életet teremtő egyensúly fenntartásához. Minden egyes élő szervezetnek a Földön külön szerepe van. A lebomló anyagok például sok esetben újrahasznosulnak. Ez a körforgás pedig akár terráriumunkban is jelen lehet. Egy öntisztuló, bioaktív terráriumban pedig hüllőnk is komfortosabban érezheti magát.

Hüllőnk 100%-ban organikus, öntisztító, önfenntartó rendszerben tartása lehetővé teszi, hogy egy olyan környezetben élhessen, amelyben a vadonban is élne, ezzel pedig támogatjuk a természetes ösztönök és viselkedés megjelenését, amelyek ezeket az állatokat eleve lenyűgözővé teszik.

A bioaktív terrárium másik nagy előnye az, hogy pénztárcabarát. Bár eleinte költségesnek és időigényesnek tűnhet, hosszútávon valójában jelentős mennyiségű pénzt és időt takaríthatunk meg, ha nem kell folyamatosan cserélnünk az aljzatokat és a terrárium egyéb kiegészítőit. Ideális esetben egyszer kell megfelelően berendeznünk a bioaktív terráriumot, és az az állat egész életében képes fennmaradni, ha megfelelően gondoskodunk róla.

A bioaktív környezet kialakítását sokféleképpen el lehet kezdeni. Először azonban alaposan meg kell ismernünk a kedvtelésből tartott hidegvérű tartási igényeit: természetes élőhelyét, étrendjét, fűtési- világítási szükségletét, az ideális páratartalom szintjét, stb.

Miután kiválasztottuk a megfelelő méretű terráriumot – a nagyobb mindig jobb – a következő lépés, hogy kitaláljuk, milyen szubsztrátumot fogunk az aljára tenni. Készíthetünk saját keveréket is, de akkor nagyon kell figyelnünk az egyes rétegekre és funkcióikra. Kezdőként a legjobb talán az lehet, ha előre elkészített bioaktív szubsztrátumot választunk, figyelembe véve a terrárium leendő lakóinak érdekeit.

 Vízelvezetés

A vízelvezető réteg lényege, hogy a felesleges vizet kivezesse az aljzatból és megakadályozza a túltelítettséget, amely a rossz baktériumok elszaporodását eredményezné. A trópusi vagy neotrópusi terráriumokban elengedhetetlen. Általában kavicsokból, sziklákból áll.

Talaj

A vízelvezető réteg tetejére kell, hogy kerüljön a talajréteg, vagy a terrárium aljára, ha nincs szükség vízelvezetésre. A talajnak olyan összetevői lehetnek, mint például kókuszrost, tőzegmoha, homok, szén, orchidea kéreg, stb. Ezek tetszőlegesen felhasználhatók, illetve keverhetők, de persze igazodni kell vele a hüllő és az életközösség követelményeihez. A nem megfelelő talajkonzisztencia hamar betegségek kialakulásához vagy akár az élőlények elpusztulásához is vezethet.

Biológiailag lebomló anyagok és a tisztító személyzet

A szubsztrátumba kevert biológiailag lebomló anyagok nagyon fontosak. Az apró élőlények pedig, mint például a szárazföldi ászkarákok és a gömbászkák segítenek lebontani a fát, az ürüléket, az elhalt növényeket (a zöldek jelenléte szintén nagyon fontos több szempontból is), valamint az egyéb szerves anyagokat, és közben olyan létfontosságú tápanyagokká alakítják át őket, amelyek gazdagítják a talajt. Továbbá a talaj levegőztetésében is döntő szerepet játszanak. De akár gombák és más baktériumok is elvégezhetik ezeket a feladatokat.

Ha gondosan rendezzük be a terráriumot és kellőképpen odafigyelünk a megfelelő környezet kialakítására, a talajra, a szellőzésre és a hidratálásra is, akkor nagyon jól tud működni a bioaktív terrárium, és a legjobbat nyújtjuk vele hüllőnk számára.