Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Mi az a macskamenta?

2022. szeptember 06.

Mi az a macskamenta?

Sokan hallottak már a macskamentáról, de nem mindenki tudja, hogy milyen növényről van szó, és pontosan miért és miként hat a cica hangulatára és viselkedésére. Mielőtt vásárolnánk minitigrisünknek valamilyen macskamentás terméket, érdemes kicsit közelebbről megismernünk ezt az izgalmas virágot.

A macskamenta meghatározása

A macskamenta a mentafélék családjába tartozó gyógynövény. Tollszerű, világoszöld levelei vannak és levendula lila színű virágai. A macskamenta leveleit eredetileg tea készítésére használták, a virágai állítólag enyhítik a köhögést. A természetes rovarpermetek egyik fő összetevőjeként is szerepelhet.

Mit tesz a cicákkal?

A macskáknak van egy extra illatszerve, melyet vomeronazális szervnek hívnak és a szájpadlásukon található. Ez a speciális mirigy teszi lehetővé, hogy az orrban és a szájban összegyűlt illatok egyaránt eljuthassanak az agyig.

A macskamenta leveleiben egy nepetalakton nevű olaj található, amely hatással lehet a bársonytalpúak viselkedésére. Ehhez csak meg kell éreznie az állatnak a növény illatát.

Mivel a macskamenta a macskafélék nemi hormonjait utánozza, így, ha találkozik egy cica a mentával, akkor olyan viselkedést produkálhat, mint, amit a nőstény macskáknál szoktunk észlelni párzás idején (hím és nőstény esetében egyaránt).

Ha kedvencünk megszagolja vagy megkóstolja a macskamentát, akkor például a szeretet, az ellazulás és a boldogság jeleit figyelhetjük meg rajta. De egyes cicáknál az is előfordulhat, hogy játékosak vagy esetleg agresszívak lesznek.

Azoknál a minitigriseknél, amelyekre a macskamenta alapvetően pozitívan képes hatni, a növény illatanyaga segíthet csökkenteni a szorongást, sőt, még a fájdalmat is.

Egyes állatorvosok a szeparációs szorongás esetére (ha hosszabb ideig magára hagyjuk cicánkat, aki azt vélhetően rosszul fogja viselni) is a macskamenta használatát javasolják.

Minden cicánál működik a macskamenta?

Nem minden bársonytalpú reagál a macskamenta hatóanyagára. Az állatorvosi vizsgálatok azt mutatják, hogy a cicák körülbelül 60%-ánál jelentkezhetnek változások a viselkedésben. Ha a mi kedvencünket hidegen hagyja ez a „macskadrog”, kipróbálhatjuk a silver vine rudakat is, amik hasonló hatással lehetnek a minitigrisekre.

Mennyi ideig tart a macskamenta hatása?

A macskamenta hatásának hossza cicától függően változhat, de általánosságban elmondható, hogy körülbelül 10 percig tart a furcsa viselkedés, ami aztán fokozatosan megszűnik. Ezt követően körülbelül 30 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a cica újra fogékony legyen az illatra.

A macskamenta idővel elveszti az erejét, ezért ajánlatos légmentesen záródó edényben tartani a maximális frissesség érdekében.

Bármikor kaphatnak a cicák macskamentát?

A gyógynövény nem káros a macskákra nézve, de 6 hónapostól 1 éves koráig a legtöbb bársonytalpú nem reagál rá. Minitigrisünk – kis mennyiségben – akár le is nyelheti a macskamentát, nem lesz belőle probléma, még akár a hasznos is lehet az emésztőrendszere számára.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a macskamenta nagy mértékben egészségügyi problémákat is okozhat, például hányás, hasmenést, szédülést vagy járási nehézségeket. Ezért egyszerre mindig csak keveset használjunk, a pontos mennyiségről érdemes lehet állatorvossal konzultálni.

Milyen formában kapható?

– Friss (saját növény termeszthető, de vigyázzunk erősebben hat, mint a szárított)
– Szárított
– Spray
– Játékokba töltve