Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mi kerüljön a nyuszi-otthonba?

2019. augusztus 13.

Mi kerüljön a nyuszi-otthonba?

Ha be szeretnénk fogadni egy nyulat, akkor biztonságos és kényelmes otthont kell nyújtanunk a számára. A megfelelő méretű ketrec kiválasztása és berendezése a nyuszitartás egyik legfontosabb része. A rosszul összeválogatott kiegészítők akár veszélyt is jelenthetnek a tapsifülesek számára – egészségügyi problémák és viselkedési zavarok is jelentkezhetnek – ezért körültekintően kell eljárnunk.

A vadon élő nyulak a szabadban ugrabugrálnak, szaladgálnak, legelésznek, bujkálnak és ásnak. Bár a törpenyuszik kicsik, mégis viszonylag nagy helyre van szükségük a komfortos élethez és a testmozgáshoz. Az inaktív kedvencek hamar betegekké válhatnak: elhízás, talpfekély, izomvesztés és szívproblémák is bekövetkezhetnek. Továbbá a viselkedésükre is negatívan hathat például a kisméretű ketrec. Túlzott tisztálkodás, a ketrec és az egyéb berendezések állandó rágcsálása és rombolása, valamint a környezet iránti érdeklődés hiánya, sztereotíp mozgások figyelhetők meg.

A törpenyúl ketrece legyen legalább 1 méter hosszú, 50 cm széles és 50 cm magas, de minél nagyobb, annál jobb.

MORE FOR RODENT nyúlketrec 160cm

Az ennél kisebb ketrecek kizárólag tengerimalacoknak vagy még náluk is kisebb rágcsálóknak ajánlottak. Tehát fontos, hogy a nyuszi-lak akkora legyen, hogy a kisemlős kényelmesen elfeküdhessen benne, vagy akár a két hátsó lábára is állhasson, ha úgy szeretne körülnézni. Ám az említett minimális ketrecméret is csak akkor elfogadható, ha a nyuszit minden nap hosszú időre szabadon is tudjuk engedni a lakásban, vagy tudunk biztosítani például két karám összerakásával akkora területet, hogy kedvére szaladgálhasson.

Az sem mindegy, hogy hova tesszük a ketrecet. Ne felejtsük el, hogy egy törpenyusziknak nem az udvaron, a garázsban vagy a fészerben van a helye, hanem bent, az otthonunkban. Ennek oka, hogy nagyon szociális lények, ráadásul nem reagálnak jól a nagy hőmérsékletingadozásra és a kint élő parazitákra (szúnyogokra, bolhákra, kullancsokra) sem. Tehát olyan közvetlen napfénytől és huzattól védett helyen rendezzük be a nyuszi-otthont, ahol mi magunk is sokat tartózkodunk.

Aminek be kell kerülnie a nyúlketrecbe:

– Szénatartó és sarok wc: A nyuszi fő tápláléka a friss, pormentes széna, ezért annak mindig elérhetőnek kell lennie a ketrecben.

Real Nature Natur réti széna 1kg

AniOne szénatartó Tessa M 24x16x19 cm

Érdemes a fapelletet tartalmazó toalett fölé tenni, mert a tapsifülesek szeretnek evés közben bogyózni is.

– Etető és itató: Nehéz, kerámiaetető javasolt, amibe pelletált tápot, és időnként desszertként zöldséget vagy egy kis gyümölcsöt helyezhetünk.

AniOne kisemlős tál csíkos 500 ml

Real Nature törpenyúl eleség 500g

Az ivóvíz adagolására pedig a golyós itató egy nagyon jó megoldás, melynek tartalmát naponta frissre kell cserélnünk.

Real Nature törpenyúl eleség 500g

– Játékok: Nem kell drága játékokat vásárolnunk, az egyszerű is nagyszerű, például: wc-papír guriga, lyukakkal ellátott kartondoboz, vegyszermentes almafaág, szénatartó labda. Csak olyan tárgyat helyezzünk a ketrecbe, amelyet bátran megrágcsálhat szőrgombócunk.

– Alvó terület: A nyuszik szeretnek nagyokat pihenni. Egy szénával töltött kartondoboz vagy egy régi törölköző, esetleg lepedő is megfelelő lehet, attól függően, hogy melyiket kedveli majd jobban tapsifülesünk.

– Házikó: A törpenyulak egyrészt ijedősek, másrészt pedig szeretnek bujkálni, ezért mindenképp kapjon helyet a nyuszi-otthonban és műanyagból vagy fából készült házikó is, amelybe bármikor bemehet kedvencünk.

AniOne sarok faház Nico L