Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Mi tegyünk, ha túlsúlyos a cicánk?

2021. február 02.

Mi tegyünk, ha túlsúlyos a cicánk?

A túlsúly nem csak az emberek, hanem a háziállatok esetében is káros, és tenni kell ellene. Ám, mielőtt belevágnánk cicánkkal a fogyókúrába, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal, hogy mi lenne a legbiztonságosabb módja a súly csökkentésének. Nem elegendő egyszerűen csak az ennivaló mennyiségét korlátozni, és a gyors fogyás is nagyon veszélyes lehet.

Ha úgy látjuk, hogy macskánk túlsúlyos, mielőtt még diétára fognánk, menjünk el vele az állatorvoshoz, aki meg tudja állapítani, hogy valóban szükséges-e a fogyás, és azt hogyan tudjuk elérni bársonytalpúnknál úgy, hogy ne idézzünk elő közben újabb problémát.

Jó, ha tudjuk, hogy a cicák nem veszíthetnek el testtömegükből hetente 1-2%-nál többet. Az állatorvos segít meghatározni a szükséges kalóriabevitel mennyiségét, és hogy azt milyen és mekkora adag táplálékkal érhetjük el. Hetente mérjük le kedvencünket, hogy megfelelően tudjunk haladni a meghatározott terv szerint. Ha például azt látjuk, hogy a heti fogyás meghaladta a 2%-ot, akkor 10%-kal emelni kell a kalóriabevitelt. Ha viszont kevesebb, mint 1%, akkor csökkentenünk kell 5-10%-kal. Ehhez javasolt végig az állatorvossal egyeztetnünk és számolgatnunk.

Ha minitigrisünk valamiért abbahagyná az evést és étvágytalanság jelentkezne, akkor is azonnal forduljunk szakemberhez.

A fogyás elérésének 2 fő módja van:

  1. Kevesebb élelmiszer

Határozzuk meg az állatorvossal, hogy milyen ételt, mekkora adagokban, és milyen etetési ütemterv szerint kapjon kedvencünk. Általában a következő kombinációk válnak be:

– Magas rost-, és alacsony zsírtartalom: A magasabb rostmennyiség a jóllakottság érzését segíti elő.
– Magas fehérjetartalom és kevés szénhidrát: Késleltetheti a gyomor ürítését, így később fog megéhezni a cica.
– Több nedves eledel: A nedves finomságok magasabb víztartalma is elősegítheti a fogyást, mivel úgy növelik az étel mennyiségét, hogy közben a kalória alacsony marad.

  1. Mozgás

A kalóriacsökkentés természetesen fontos a fogyáshoz, de az is elengedhetetlen, hogy közben többet is mozogjon minitigrisünk. Néhány ötlet, amivel motiválhatjuk macskánkat:

– Játékidők ütemezése: Minden nap játsszunk együtt többször is kis barátunkkal, ideális lehet hozzá a botos cicajáték vagy a lézer.
– Függőleges mozgástér: Szereljünk fel polcokat vagy vásároljunk nagyobb macskabútort, hogy többet mozogjon és akár ugráljon is cicánk.
– IQ játékok: A golyós vagy más interaktív játékok segíthetnek akkor is mozgásra ösztönözni bársonytalpúnkat, ha mi épp nem érünk rá. Az ennivalóval tölthető játékokkal pedig elérhetjük azt, hogy háziállatunk lassabban egyen és még testmozgást is végezzen közben.

Ha a táplálékbevitel mennyiségére és minőségére, valamint a rendszeres mozgásra is odafigyelünk, akkor egy kis kitartással újra formába hozhatjuk kedvencünket. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú és boldog élete legyen.