Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Miért eszik füvet a kutyánk?

2018. augusztus 23.

Miért eszik füvet a kutyánk?

Minden kutya-gazdi találkozott már azzal a kellemetlen helyzettel, amikor kedvence féktelen fűevésbe kezd, majd perceken belül vissza is köszön a gyomortartalom. De vajon normális ez a jelenség? Miért eszik füvet négylábúnk és mit tehetünk ellene? Most elmondjuk az okát!

Először is, nem kell a legrosszabbra gondolni, a kutya nem feltétlen azért eszik füvet, mert bármi problémája van. Sok kutya csupán kedvtelésből legelészik. A kutyák nem tisztán húsevő állatok, hanem szükségük van a növényi tápanyagokra is, azonban sok eb egyszerűen az íze miatt is kedveli a fűnassolást, vagy így elégíti ki rágcsálási szükségleteit.

Amikor arra leszünk figyelmesek egy séta során, hogy négylábúnk füvet rágcsál, ne szóljunk rá erélyesen és semmiképpen se szidjuk meg, hiszen nem csinál semmi károsat vagy rosszat. Biztosan okkal fogyasztja el a növényt, nem pedig azért, hogy minket frusztráljon. Fontos, ha a szemünk előtt történik az eset, ellenőrizzük, hogy tiszta helyről eszik zöldet kedvencünk, mivel a szennyezett fű könnyedén okozhat emésztőszervi problémákat.

Nem ártalmas a fű elfogyasztása, azonban az számít, hogy mennyit eszik belőle bundás társunk. Ha csak csipeget, nagy a valószínűsége, hogy csak unatkozik és jólesik neki a növény, de ha habzsolja a füvet, az gyomorpanaszokra utalhat. Egy kiadós adag fűtől sem lesz semmi baja szőrmókunknak, de egy nagyobb mennyiség hirtelen elfogyasztása után elfordulhat hányás, mivel az egészben lenyelt szálak ingerlik a gyomrát, és hányásra késztetik őt. Ez akkor lehet jellemző, ha ég vagy fáj kutyusunk gyomra, ezért úgy dönt, meghánytatja magát, hogy jobban legyen. Ha ritkán fordul elő a fűhabzsolós-hányós incidens, nem érdemes vele foglalkozni, viszont ha gyakran kapjuk önhánytatáson kiskutyánkat, forduljunk orvoshoz, hiszen komolyabb fájdalomra, betegségekre is utalhat!

Felmerül a kérdés, hogy lehet-e vagy érdemes-e tenni ellene valamit. Ha nagyon zavar minket, hogy a kedvencünk a fűevésben leli örömét, akkor próbálkozzunk meg azzal, hogy főtt zöldségeket csempészünk az eledelébe. A zöldségekben található tápanyagok nagyrészt kielégítik a növényevési igényeiket, és ha elegendő rost kerül a szervezetükbe egy kis trükkel, talán nem fognak annyi füvet enni. A nyers zöldségeket nem minden kutya kedveli, de vannak olyanok is, amelyek szívesen rágcsálnak például nyers répát, kígyóuborkát, vagy akár egy kis szelet paprikát.