Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Miért szeretnek a cicák dobozba bújni?

2022. április 24.

Miért szeretnek a cicák dobozba bújni?

A cicagazdik sokszor értetlenül állnak a jelenség előtt, amikor például egy klassz, új játékot vagy egy kényelmes fekhelyet vesznek macskájuknak, de őt sokkal jobban érdekli a doboz, amiben a meglepetés volt. Bármilyen drága és trendi ajándékról is legyen szó, eleinte a cicák mindig a csomagolásnak örülnek jobban. De vajon miért?

Számos oka van annak, amiért a bársonytalpúak szeretik a kartondobozokat, de a fő ok az az, hogy ezek zárt, szűk terek. A macskák lesben álló ragadozók, és ösztönösen olyan zárt helyeket keresnek, ahol elrejtőzhetnek és várakozhatnak a zsákmányra, és közben biztonságban, melegen érezhetik magukat. A különböző dobozok tökéletesen megfelelnek erre a célra.

A dobozok biztonságosak

A cicák számára a zárt tér kényelmet és biztonságot jelent, ezért érzik annyira jól magukat a kartondobozokban. A doboz nekik lényegében egy búvóhely, amelybe a ragadozók sem oldalról sem hátulról nem tudnak besurranni hozzájuk. Amikor a minitigris a dobozban van, akkor minden „behatolónak”, például a prédának, embernek vagy más háziállatnak közvetlenül a látóterébe kell kerülnie, vagyis nem érheti meglepetés a cicát.

A macskák azért is szeretik a dobozokat, mert segítenek csökkenteni a stresszt és olyan biztonságos zónákat kínálnak, ahonnan a cica megfigyelő lehet, de ő maga nem igazán látható. Biztosan megtapasztaltuk már, hogy kistigrisünk a stresszes helyzetre úgy reagál, hogy elfut és elbújik. A bársonytalpúaknak nincs beépített konfliktus-megoldási stratégiájuk, ezért sokkal szívesebben bújnak el problémáik elől.

Segítenek az alkalmazkodásban

Az Utrechti Egyetem tanulmányozta is a cicákat. A vizsgálatot menhelyi macskákon végezték el. A csoport egyik fele kapott dobozt, a másik fele pedig nem. A kutatás során kiderült, hogy azok a macskák, amelyek dobozzal rendelkeztek, gyorsabban felépültek, és gyorsabban alkalmazkodtak a környezetükhöz, mint a többiek. Ez azt mutatja, hogy a dobozok hihetetlenül hasznosak a bársonytalpúak számára a változások kezelésében is.

A karton jó szigetelő

Egy újabb ok, amiért a macskák szeretik a dobozokat: kiválóan melegítenek. Egyrészt remek szigetelő tulajdonsággal bírnak, másrészt a cicákat a kis hely arra ösztönzi, hogy összegömbölyödjenek, és úgy pihenjenek, így a kartondoboz által kínált tér kényelmet és meleget biztosít. A cicák számára a 37 °C lenne az ideális, ezért is olyan fontos számukra a meleg.

Remek alvóhely

A fenti megállapítások elvezetnek oda is, hogy a dobozok remek alvóhelyet nyújtanak doromboló háziállatainknak. A macskák naponta akár 18 órát is képesek alvással tölteni, ehhez pedig szeretik megtalálni a legjobb helyet.

A textúra

A kardobozok textúrája is izgalmas lehet egy macska számára, hiszen harapdáláshoz és karmolászáshoz is teljesen megfelelőek tudnak lenni. Tehát nem csak fekhelyként, de szórakoztató játékként és kaparóként is funkcionálhatnak dobozaink.

A macskák egyszerűen kíváncsiak

A cicák köztudottan kíváncsi lények, ezért nem meglepő, hogy ha valami új dolgot viszünk haza, akkor azt alaposan megvizsgálják. Az új termék illata és az otthonunkban betöltött szerepe is érdekli a szobatigriseket.