Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mik a leghatékonyabb módszerek félős kutyusunk számára a petárdázás ellen?

2019. január 04.

Mik a leghatékonyabb módszerek félős kutyusunk számára a petárdázás ellen?

Minden év végén központi kérdés, hogy hogyan segítsünk kedvencünknek átvészelni szilveszter éjjelét. Természetesen a leghatékonyabb módszer, ha városon kívül töltjük az estét, ahova nem hallatszik el a petárdák és tűzijátékok zaja, de lássuk be, erre keveseknek van lehetősége. Létezik azonban pár igazán hatékony megoldás négylábú barátaink számára.

A TV és rádió zaját már jól ismerik kedvenceink, nem félnek tőle, hiszen egyenlő számukra a pihenéssel és nyugalommal. Még a durrogtatások előtt kapcsoljunk be nekik valamilyen háttérzajt, TV-t vagy rádiót olyan hangosan, amiben elveszik a tűzijáték zaja. Mindaddig tartsuk bekapcsolva a TV-t vagy a rádiót, amíg lehetőség lehet a szilveszteri zajok beszűrődésére. Sajnos, ha csak egy durranás zaját is kiszűri kedvencünk a TV mellől, már nem fogja megnyugtatni a beltéri zaj, akkor sem, ha hangosabbra kapcsoltuk a készüléket.

Komolyabb eseteknél megoldást nyújthatnak természetes és kevésbé természetes nyugtatók, de mindkét esetben konzultáljunk az állatorvosunkkal a javasolt készítményről és annak adagolásáról. Itt is nagyon fontos, hogy még a durrogtatások előtt nyugodt állapotba kerüljön kutyusunk, mert ezek a szerek is kevésbé hatékonyak, ha már stresszes állapotban kapja meg kedvencünk. Idős, nagyon félős kutyák számára kiemelten ajánlott ez a módszer, hiszen az ő idegrendszerük már sokkal nehezebben dolgozza fel a stresszt.

A fenti módszerek tűzoltásnak nagyon jók, de a valódi problémát, hogy a kedvencünk fél az éles zajoktól még nem oldják meg. A legbiztosabb módszer, ha kutyusunkat már kölyökkortól kezdve kiképző segítségével fokozatosan szoktatjuk a tűzijátékok zajához. Tudom, sokaknak hihetetlen lehet, de a kölyökkortól tréningezett kutyák képesek ugyanolyan nyugodtan aludni szilveszter éjjelén, mint bármelyik másik este. Azoknak sem kell csüggedniük, akiknél már kialakult a probléma, vagy felnőtt kutyaként került hozzájuk négylábú társuk. Ezekben az esetekben is elképesztő javulást lehet elérni, azonban arra fel kell készülnünk, hogy ezek féléves, komoly probléma esetén egy éves kemény munka gyümölcse.