Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

2023. augusztus 17.

A gluténmentes diéták az elmúlt években óriási népszerűségnek örvendenek, mind az emberek, mind a háziállatok tekintetében. Azt azonban érdemes tudnunk, hogy nem minden esetben indokolt kizárnunk a glutént kedvenceink étrendjéből, ugyanakkor észre kell vennünk azokat a jeleket, amik érzékenységre utalnak, mert bizony van, amikor a glutén elhagyása jelentős javulást eredményezhet a négylábú egészségügyi állapotában.

Mi az a glutén?

A glutén egy gyakori fehérje, amely a kalászos gabonákban van jelen, például a búzában, az árpában, a hajdinában és a rozsban. Érdemes megjegyeznünk, hogy a zab természetes formájában nem tartalmaz glutént, azonban az említett gabonák közelében termesztett vagy feldolgozott zab esetében keresztszennyeződés előfordulhat.

A glutén neve a latin ‘gluten’ szóból ered, aminek jelentése ‘ragasztó’ vagy ‘ragasztani’, mivel kötőanyagként működik. Gondoljunk csak a kenyér, a pizza vagy a tészták rágható, rugalmas állagára, ami a gluténnek köszönhető.

Alapvetően nincs semmi egészségtelen a gluténben, de az emberek és a háziállatok egyaránt érzékenyek lehetnek rá, és fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat.

Miért rossz a glutén?

A legtöbb kutya és macska számára a glutén látszólag teljesen ártalmatlan. Azonban, ahogy az embereknél, úgy a szőrös családtagoknál is jelentkezhet intolerancia, ami hosszútávon képes legyengíteni a szervezetet és komolyan megbetegíteni az állatot.

A gluténérzékenység tünetei

A kutyák nem tudják jelezni, hogy mely táplálékok okoznak nekik kellemetlenségeket, ezért nekünk, gazdiknak kell figyelemmel lennünk, és észrevennünk minden egészségügyi állapotváltozást kedvencünkön.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét is észleljük pajtásunkon bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után, akkor azonnal vigyük el őt állatorvoshoz, hogy mielőbb felállításra kerüljön a diagnózis és elkezdődjön a diéta.

– Hányás, étvágytalanság
– Hasmenés vagy csak gyakori lágyabb bélsár ürítése
– Gázos belek-kortyogó has-puffadás
– Bőrgyógyászati tünetek: lábak nyalogatása, kipirult bőr, vakaródzás

Sok gazdi nem is gyanítja, hogy a glutén az oka kedvence egészségi problémáinak, mivel régóta ugyanazzal az eledellel eteti háziállatát. Azonban a tünetek nem mindig jelentkeznek azonnal, a gluténérzékenység akkor is megjelenhet, ha kutyusunk vagy cicánk már egy jó ideje glutén tartalmú ételeket fogyaszt és eddig semmi problémát nem okozott.

A jó hír, hogy a glutént könnyedén elkerülhetjük, hiszen ma már nem csak minőségi eledeleket, hanem akár jutalomfalatokat is vásárolhatunk gluténmentes változatban. Fontos, hogy mindig figyelmesen olvassuk el a csomagoláson feltüntetett összetevők részletes listáját, amit minden minőségi eledelen megtalálunk.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/select-gold-medium-sensitive-adult-bivalytapioka-4kg/

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/8in1-delights-spirals-kutya-jutalomfalat-marha-6db/

További tartalmak

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Hogyan segíti cicád tápláléka az emésztését?

Hogyan segíti cicád tápláléka az emésztését?

Étvágytalan a cicád? – Segítünk!

Étvágytalan a cicád? – Segítünk!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok