Mikor szükséges a bundanyírás?

2021. május 31.

Mikor szükséges a bundanyírás?

A hőmérséklet emelkedése a paraziták számára különösen kedvező, és bizony sokkal könnyebben bekerülnek a vérszívók a kutya bundájába, ha az hosszú. A hosszú bunda esetenként kifejezetten káros is lehet, viszont a szőr jelenléte egyes fajtáknál napvédelmet is biztosít. Ezért a legjobb, ha a bundanyírást kutyakozmetikusra bízzuk, vagy legalább alaposan utánajárunk annak, hogyan csináljuk helyesen.

Minden kutyának le kell vágni a szőrét?

Számos szakértő szerint a kutya bundájának lenyírása felesleges, sőt, kifejezetten veszélyes néhány fajta esetében. A szőrzet sokszor a legjobb védelem a külső fenyegetésekkel szemben, nélküle az eb sokkal fogékonyabbá válhat egyes betegségekre, és nagyobb kárt tud tenni a meleg és a napsugárzás is.

A rövid szőrű kutyusoknak nincs szükségük teljes nyírásra, ugyanis bundájuk megvédi őket a hidegtől és a napfény káros hatásaitól egyaránt. Ami segíthet, az a szemek, az orr, a mancsok és a nemi szerv környékén történő szőrnyírás, a higiénia fenntartása érdekében.

A hosszú és vastag szőrrel rendelkező négylábúaknak azonban minden évben nagy segítség lehet egy bundavágás, akár a teljes testen. Különösen jó lehet azoknak a fajtáknak, melyeknek sok szőrük van az arcuk és a fülük körül.

Tavasszal vagy nyáron?

Felmerülhet a kérdés, hogy melyik a jobb, ha tavasszal vagy, ha nyáron történik a bunda lenyírása. A klasszikus, jó válasz erre a nyár, de van egy ok, ami miatt több kutyagazdi is inkább tavaszra időzíti a dolgot: a paraziták megjelenése.

Az egyre emelkedő hőmérséklet, az enyhe tél és a kellemes tavaszi idő sajnos kedvező a vérszívók szaporodásához, ezért hamarabb és több, akár betegséghordozó példánnyal is találkozhatunk, mint évekkel ezelőtt.

Tehát a tavasz beköszönte után számítanunk kell a kullancsok és az egyéb paraziták megjelenésére is. Fajtától függetlenül, minden kutyus ideális gazdatest számukra, de leginkább a vastag szőrzetet kedvelik, mert az árnyékot és védelmet nyújt nekik. Ráadásul a hosszabb bundában mi is nehezebben vesszük észre az apró vérszívókat.

Emiatt napjainkban már a tavasz első és második hónapja között érdemes lehet elvinnünk kedvencünket kutyakozmetikushoz, hogy megnyírja az eb bundáját. Tehát akkorra kell időzítenünk, amikor a hőmérséklet egyértelműen emelkedni kezd, és ezzel kedvez a parazitáknak.

2 jó tanács:

1. Minden nap nézzük át alaposan négylábúnk bundáját, és ha találunk benne bolhát vagy kullancsot, akkor vigyük el az állatorvoshoz, aki segít a probléma kezelésében, és kikérhetjük a véleményét abban, hogy ideje-e lenyírni az eb szőrét.

2. Figyeljük meg, hogy a hőmérséklet emelkedése befolyásolja-e ugató barátunkat. Ha kedvencünk feltűnően sok vizet iszik, liheg, és a hátán alszik, akkor valószínűleg megkönnyítené a helyzetét a rövidebb bunda.

Mielőtt lenyírnánk pajtásunk szőrét, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal, mert egyes kutyusok nagyon érzékenyek lehetnek az UV sugárzásra és könnyedén meg is fázhatnak.