Milyen felszerelések szükségesek hörcsögünk otthonába?

2021. január 07.

Milyen felszerelések szükségesek hörcsögünk otthonába?

A hörcsögök megfizethető, aranyos kisemlősök. Ideális kedvencek idősebb gyerekek számára, így sokszor impulzusvásárlás által kerülnek a családokba. Apró mérete ellenére hörcsögünk nem lesz boldog egy üres kis dobozban. Mint minden más állatnak, a höriknek is szükségük van impulzusokra, játékokra és egyéb kiegészítőkre ahhoz, hogy boldogok legyenek. Szóval válasszunk egy nagyobb méretű hörcsögketrecet, és rendezzük be okosan!

Először is fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a hörcsögök is különböző személyiségűek lehetnek. Egyes rágcsálók örömmel veszik, ha új helyre kerülnek, és szívesen fedezik fel az új játékszereket, vagy rövid időn belül el is kezdenek fészket építeni. Míg más kisemlősöknél előfordulhat, hogy hihetetlenül félénkek, elbújnak az emberek elől, és eleinte csak a házikójukban érzik magukat biztonságban. Ilyenkor ne aggódjunk, adjunk pár napot apró kedvencünknek, hogy megszokja új környezetét.

  1. Itató

A hörcsögöknek nem szabad tálkából inniuk, mert szomjoltás közben nedvessé válhat a bundájuk, ami veszélyes lehet a számukra. Ezért a legjobb, ha például golyós itatót teszünk fel a ketrec oldalára. Ügyeljünk arra, hogy olyan magasságba legyen, hogy szőrgombócunk akár két- és négy lábon állva is tudjon inni belőle. A palackban lévő vizet napi szinten cseréljük frissre, és rendszeresen tisztítsuk meg az itatót (vegyszerek nélkül).

  1. Etetőtál

Az etetőtálak közül inkább a porcelánt érdemes választanunk, mint a műanyagot, mert utóbbit képes összerágcsálni kedvencünk. Az ennivalót mindig a tálkába szórjuk, és bízzuk hörinkre azt, hogy hol lesz a végleges helye. Valószínűleg egy sarokban fogja összegyűjteni a forgács alatt az elemózsiát. Ne feledkezzünk meg a tálka gyakori elmosásáról, különösen a zöldségeket vagy gyümölcsöket is tartalmazó etetés után.

  1. Házikó

Ha elegendő mennyiségű forgácsot tudunk a ketrectálcába szórni, akkor valószínűleg abba fog befészkelni háziállatunk, de jó, ha beteszünk egy fából készült házikót is neki. A faház kellemes menedéket nyújthat az alváshoz, és a fogak koptatásához is hasznos kiegészítő lehet. A legjobb, ha fel is tud mászni rá kedvencünk, mert így akkor a mozgást is ösztönzi.

  1. Rágnivalók

A hörcsögök fogai folyamatosan nőnek, a koptatásukhoz pedig nem elegendő a megfelelő élelmiszer adagolása. Gyakran a ketrecrácsokat kezdik el rágni, de az nem egy jó megoldás sem a höri, sem a gazdi számára. Az így keletkező zaj bosszantóvá válhat, főleg éjszaka. Tegyünk inkább a ketrecbe kezeletlen fajátékokat és 1-2 illatmentes wc-papír gurigát, amiket kedvükre rágcsálhat kisemlősünk. Így valószínűleg leszokik majd a rácsok rágásáról is.

  1. Hörcsögkerék

A hörcsögöknek sok mozgásra van szükségük. Lehet, hogy napközben lustának és rosszkedvűnek tűnnek, de az azért van, mert éjszakai állatok, vagyis éjjel a legaktívabbak. A  kerék elengedhetetlen része a ketrecnek. Amire figyelnünk kell, hogy akkorát válasszunk, hogy hajtás közben ne legyen hajlított a kisemlős háta, mert az gerincproblémákat okozhat. Ám, túl nagyot sem szabad vásárolnunk, mert azt pedig nem fogja tudni hajtani kedvencünk. Azt sem árt ellenőriznünk, mielőtt hazavinnénk a hörcsögkereket, hogy nem nyikorog-e, miközben forog, mert éjszaka zavaró lehet a működése.