Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Milyen kígyókkal találkozhatunk a hazánkban?

2022. április 14.

Milyen kígyókkal találkozhatunk a hazánkban?

A tavaszi, kellemes idő sokakat csábít a szabadba. Ilyenkor végre újra nagyokat kirándulhatunk kutyusunkkal, felfedezhetjük hazánk erdőit is. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy kígyókkal vagy hozzájuk hasonló csúszómászókkal is találkozunk ilyenkor. De nem kell tőlük félnünk, általában teljesen ártalmatlanok, csak jó, ha tudjuk, hogy mikor, milyen élőlényre bukkanunk.

Fontos tudnunk, hogy Magyarországon minden hazai kétéltű és hüllő védett, tehát sem elpusztítanunk, sem hazavinnünk nem szabad őket.

Vízisikló

Röviden:
– Élethossz: 15-25 év
– Súly: 240 g
– Hossz: 90-150 cm

A vízisikló a legismertebb kígyófaj hazánkban, nem mérges kígyó. Általában víz közelében találkozhatunk ezekkel a hidegvérűekkel. Szinte kizárólag kétéltűekkel táplálkoznak. Jellemzően sötétzöld vagy barna színűek, jellegzetes sárga gallérral a fej mögött, de a szürke vagy a fekete példány sem ritka a hidegebb régiókban. Hasuk csontfehér színű fekete részekkel, erről könnyedén felismerhetőek.

Közönséges lábatlan gyík

Röviden:
– Élethossz: 30-54 év
– Súly: 20-100 g
– Hossz: 50 cm

A lábatlan gyíkok megjelenésüknek köszönhetően inkább a kígyókra hasonlítanak, mint a gyíkokra. Elsősorban dús aljnövényzetű erdők lakói. Bőrük aranyszürke színű sima pikkelyekkel, amelyek nem fedik egymást. A nőstényeknél gyakran csíkok vannak a gerinc mentén és sötét oldalaikon, míg a hímeknél kék foltok jelenhetnek meg a hátukon. Hasuk mindkét esetben sötétbarna. Szemük apró, van szemhéjuk, sőt, még a fülük is látható. Védekező-mechanizmusként elhagyhatják a farkukat.

Erdei sikló

Röviden:
– Élethossz: 25-30 év
– Hossz: 110-160 cm

Az erdei siklóknak szintén nincs mérgük. Hosszú, karcsú testüket sima pikkelyek fedik, melyek fényes fémhatásúak, hátuk és oldalaik jellemzően zöldes, barnás vagy szürkés. Sötét foltok megjelenhetnek rajtuk. Hasuk világos, sárgás vagy akár törtfehér színű is lehet. Koruktól függően színük és mintázatuk változhat.

Keresztes vipera

Röviden:
– Élethossz: 10-15 év
– Súly: 50-180 g
– Hossz: 60-90 cm

A keresztes vipera Magyarország két mérges kígyófajának egyike. Nevét jellegzetes, cikk-cakkos mintájáról kapta, mely teste teljes hosszán jelen van. A keresztes viperák színe változó, lehetnek egészen világosak, sötét mintákkal, de teljesen sötétek is, olyankor már foltok is épphogy kivehetőek. Fejük tetején sokszor jellegzetes V vagy X minta látható. A kígyóknál szokatlan módon, a nemeket meg lehet különböztetni színük alapján. A nőstények általában barnás árnyalatúak, sötétbarna jegyekkel, a hímek inkább szürkések, fekete mintázattal. A hímek gyakran világosabbak, tehát náluk a cikk-cakkos minta kifejezetten feltűnő. Marása ritkán halálos, de mindenképp a sürgősségire kell fordulni vele ellenszérumért és kezelésért.